Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić poznat je po tome što često daje nesmotrene, ponekad čak konfuzne i krajnje čudne izjave. S obzirom da se nalazi na veoma važnoj i odgovornoj državnoj funkciji, za očekivati je da ovakvi njegovi javni nastupi imaju negativne posljedice po određene segmente crnogorskog društva, čega on po svemu sudeći nije svjestan.

Bojana Otašević

Posljedice Katnićevih izjava, na svojoj koži najbolje je osjetila izvršna direktorka i osnivač domaće fabrike za proizvodnju crnogorskih sladoleda “Mille Baci” Bojana Otašević. Ona je za portal Aktuelno kazala da je jedna krajnje nesmotrena izjava Katnića, koji je nedavno kazao “da koronavirus živi u sladoledu i hladnim napicima”, iazazvala veoma negativne reakcije kod njenih klijenata i čak ugrozila poslovanje firme.

Otašević ističe da je “Mille Baci” brend koji za izradu svojih proizvoda koristi uglavnom pažljivo birane sirovine sa domaćih gazdinstava i da joj “ni na kraj pameti nije bilo da će neko pomisliti da njeni sladoledi mogu da budu izvor koronavirusa”.

“Već u prvim godina moja firma je pobrala simpatije crnogorskih potrošača i pozicionirala se u gotovo svim najpopularnijim ugostiteljskim objektima poput – “Aman resort-a”, “Dukley garden”, HG Budvanska rivijera, hotela “Chedi Luštica”, “Casa del Mare”, “Kalamper” i mnogim drugim. Uzimajući u obzir sve veću popularnost, odnosno prepoznatljivost kao domaćeg brenda od strane crnogorskih potrošača, planirano je plasiranje samog proizvoda kroz maloprodaje velikih crnogorskih trgovinskih lanaca”, kazala je za Aktuelno Otašević, i dalje navodi da je Katnićeva izjava dovela do zamrzavanja njenih poslovnih planova jer “zbog koronavirusa opravdano među ljudima vlada panika, koju pojedinci pojačavaju iz neopravdanih razloga”.

“Gospodin Katnić, koji niti je epidemiolog, niti doktor medicine, osim ako nisam nešto propustila pa na Pravnom fakultetu imaju predmet medicina, u svojoj izjavi direktno je povezao hladne proizvode kao jedne od okidača novonastalog Covid 19 virusa – koronavirusa. Ovakva izjava kao neprimjerena, nepromišljena i prije svega neosnovana, izazvala je izuzetno burne reakcije kod potrošača. Nakon pomenutih izjava na društvenim mrežama uslijedila je lavina komentara i upozorenja kada je u pitanju konzumacija ledenih proizvoda. Pomenuti komentari u jeku pandemije izazvali su na neki način opravdan strah kod velikog broja stanovništva koji su svakodnevno upućivali razne upozoravajuće komentare kada je u pitanju distribucija naših proizvoda”, rekla je Otašević.

Ugrožena distribucija

Ona napominje da nije samo proizvodnja i distribucija sladoleda bila ugrožena nakon Katnićeve izjave,  već i “sve njene kolege koje se bave proizvodnjom ledenih poslastica, pica, peciva, piva i slično”.

“Ovako neosnovana izjava gospodina Katnića može jako lako da se reflektuje ne samo na distribuciju mojih proizvoda (gdje je nažalost, već pokazala efekat) već  i na samu realizaciju planova za tekuću godinu. Posebno je važno istaći činjenicu da je u pitanju sezonski proizvod što dodatno vremenski ugrožava period njegove konzumacije pa samim tim i uspješnost  poslovanja crnogorskog mikro preduzeća u njegovim počecima”, napominje naša sagovornica.

Otašević se nada da će njena izjava poslužiti kao svojevrstan apel “da državni funkcioneri moraju da vode računa o tome kakve poruke upućuju građanima Crne Gore i da iste nisu bezazlene već se reflektuju na mnoge aspekte društva, te stoga i na poslovanje kompanije Mille Baci”.

“Pitam se da li je gospodin Katnić uvrstio i sebe pod lica koja su pod posebnom pozornošću tužilaštva a koja izazivaju paniku uznemiravajući javnost, kao i lica koja se ne pridržavaju propisanih mjera Vlade i Ministarstva zdravlja za suzbijanje epidemije i panike”, napominje Otašević.

Na pitanje da li očekuje da će Specijalni državni tužilac snositi posljedice za svoje izjave, naša sagovornica navodi:

“Vjerujem da je gospodin Katnić spreman da preuzme odgovornost za posljedice koje je izazvala njegova nepromišljena izjava, kao i eventualne tužbe”, navodi Otašević.

Spornu izjavu Katnića o navodnoj vezi koronavirusa i smrznutih proizvoda pogledajte ovdje:


Javnost navikla na Katnićeve ispade

Ovom prilikom treba podsjetiti da je izjava Katnića kojom dovodi u vezu sladoled i koronavirus samo jedna od mnoštva njegovih sličnih konfuznih i kontradiktornih izjava.

Savjeti “eksperta”: “Polakote” – “Ne treba piti hladna pića i jesti sladolede i ostalo jer tu koronavirus živi, a ne u toplim sredinama, zato pijte tople napitke”

Treba podsjetiti da je Katnić za sebe govorio da je “Lovćenski tajnovidac”, da stoga može da vidi stvari koji drugi ne mogu, govorio je da je njegova krv “krv pravednika” i upoređivao je sa “krvlju Isusa hrista koju je prolio Poncije Pilat”.

Jednom prilikom na pitanje novinara zašto je stavio svoju sliku na službenu legitimaciju koju je pokazao na konfernenciji za medije, Katnić je kazao da je to uradio zato što je lijep.

“Lijep sam, sa mojom slikom nije više lažna”, rekao je Katnić.

Ovo su samo neke od mnoštva opskurnih izjava koje je davao u svojim javnim nastupima:

“Polakote: Ovaj tužilac će sve to dokazati”,

 “Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”

“Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”,

“I zbog toga su neki zagazili đe nijesu trebali”,

“Ja govorim ono što utvrdim. To se nije dopalo nekima i počelo je moje spaljivanje”,

“On nema nikakve nadležnosti sa predmetima”

 “Nepovratno pozitivno izmijenio strukture i supstance u tužilaštvu”,

“Poslije toga dakle zbog toga. Znači to je logička greška”,

 “Pošto sam ja uvijek spreman ne znači da vas prisluškujem, mada imam pravo da gledam na daljinu – znate ono lovćenski tajnovidac, pa mogu da vidim šta hoćete”,

“Može biti ova kriminalna organizacija a može ispanuti i falsifikovanje isprave ili u pokušaju”

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve