Službenici Poreske uprave (PU) počeli su da sprovode kontrolu poslovanja vještaka raznih struka kako bi utvrdili da li je došlo do zloupotreba u vezi sa plaćanjem PDV-a, a kako su mediji juče objavili, PU je izuzela dokumentaciju od nekoliko vještaka.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić štiti svog intimusa Rakočevića: “Tužilaštvo će da djeluje, ja sam napravio instituciju”, “Polakote: Isus Hrist je rekao, to vi rekoste”, “Ja govorim ono što utvrdim. To se nije dopalo nekima i počelo je moje spaljivanje”

Kako navode, oni su pokušali da objasne da nijesu obavezni da plaćaju PDV jer bi to, kako tvrde, bilo duplo plaćanje, s obzirom da su naknade koje dobijaju od sudova već oporezovane.

Vještacima raznih struka je, kako navode mediji, no osnovu angažovanja od strane sudova i tužilaštva od 2014. do 2018. godine isplaćen 4,1 milion eura, od čega nije plaćen ni jedan jedini cent PDV-a.

Da je akcija Poreske uprave opravdana pokazuje i slučaj vještaka Aleksandra Rakočevića koji je, kako je portal Aktuelno u više tekstova napominjao, vještačio slučaj komunalnih taksi za gradnju hotela Avala u Budvi. Osim toga Rakočević je u sumnjivim odnosima sa čelnikom Specijalnog državnog tužilaštva Milivojem Katnićem. Takođe, treba podjsetiti da je nakon krivične prijave Rakočevića zbog nepostojećih prijetnji, koja se misteriozno krije od javnosti, protivzakonito uhapšen biznismen Zoran Bećirović o čemu smo opširno pisali u višemjesečnom feljtonu o tužilačko-medijskim zloupotrebama.

Podsjetimo, Katnić ne nalazi za shodno da odgovori na pitanja koja je portal Aktuelno poslao prije više od dva mjeseca na adresu Specijalnog tužilaštva.

Na zavničnu mail adresu SDT-a poslali smo sledeća pitanja:

U koliko predmeta je angažovan sudski vještak Aleksandar Rakočević?

Kolika novčana naknada mu je po tom osnovu isplaćena?

Da li je vještak Rakočević završio vještačenje vezano za plaćanje komunalne takse za gradnju hotela Avala u Budvi?

Kada je dobio nalog da vještači pomenuti predmet?

Da li je završeno vještačenje u okviru istrage koja se vodi za navodno pranje novca prilikom privatizacije i gradnje hotela Avala i Bjanka?

Kada je Rakočeviću dat nalog za vještačenje tih predmeta?

Odgovore još uvijek nijesmo dobili, a o razlozima ćutanja specijlnog tužioca Milivoja Katnića možemo samo da spekulišemo.

Kako saznajemo, Katnić nikad nije odgovorio na pitanja portala Aktuelno, jer je sa vještakom u intimnim odnosima i Rakočević je veoma podložan uticaju specijalnog tužioca, kako u profesionalnoj tako i u privatnoj sferi.

Kako sazanjemo, Rakočević je uključen u vještačenje velikog broja predmeta za SDT, iako u nekim predmetima nije završio vještačenje ni poslije dvije godine. Postavlja se pitanje da li će Poreska uprava ispitati poslovanje Rakočevića kad SDT to ne želi da učni, a podatke o angažmanu ovog vještaka krije od javnosti.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve