Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Katić: Otvorite granice Crne Gore za Srbiju i Rusiju, spasite ostatak sezone

On apeluje na Vladu Crne Gore i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti da odrede datume otvaranja granica sa ovim državama koje su naša najznačajnija emitivna tržišta, uz jasne epidemiološke standarde koje je potrebno ispuniti da bi njihovi državljani ušli u Crnu Goru

Crna Gora doživljava krah turističke sezone, koji bi značajno moglo ublažiti otvaranje granica sa Srbijom i Rusijom, zbog čega apelujem na državne organe da razmotre svoje odluke i pod određenim uslovima dozvole ulazak građana iz ovih zemalja, poručuje predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Stevan Katić

On apeluje na Vladu Crne Gore i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti da odrede datume otvaranja granica sa ovim državama koje su naša najznačajnija emitivna tržišta, uz jasne epidemiološke standarde koje je potrebno ispuniti da bi njihovi državljani ušli u Crnu Goru.

Takođe, Katić poziva Vladu da intezivira bilateralne odnose kako bi ove zemlje otvorile svoje granice prema Crnoj Gori i da bi bili ostvareni uslovi za obnovu međunarodnog vazdušnog saobraćaja.

“Važno je poboljšati odnose sa zemljama koje su naši najznačajniji turistički partneri, a to su prije svega Srbija, Bosna i Hercegovina i Rusija. Turisti iz tih zemalja tradicionalno ostvaruju najveći broj noćenja i crnogorska državna vlast toga mora biti svjesna. U ovakvoj situaciji ne smije biti prostora za donošenje politički motivisanih odluka i podizanje tenzija“, poručuje Katić.

On kaže da je rizik od širenja virusa realnost sa kojom se svaka država suočava prilikom donošenja odluke o otvaranju granica, a da su donosioci odluka su odgovorni da na taj izazov odgovore na adekvatan način, što u Crnoj Gori do sada nije bio slučaj. On poziva državne organe da se ugledaju na praksu susjedne Hrvatske, ali i drugih zemalja Evrope koje su našle modele da u isto vrijeme sačuvaju ljetnju sezonu i bezbjednost građana.

“Zdravlje je svima prioritet, ali ako su zemlje regiona i Evrope mogle da omoguće dolazak turista i sada ostvaruju značajan broj posjeta, nema smisla da i Crna Gora ne uradi isto. Primjera radi, turisti iz Srbije, koju su tradicionalno naši najbrojniji gosti, sada mogu da ljetuju u susjednoj Hrvatskoj, a u našu državu ne mogu da uđu. Oni koji su planirali dolazak u našu zemlju sada biraju konkurentne destinacije u regionu, pa imamo situaciju da Hrvatska ostvaruje oko 50 odsto svog prošlogodišnjeg prometa, dok je Crna Gora na samo oko sedam procenata“, kaže prvi čovjek Opštine Herceg Novi.

Crnogorski turistički privrednici su snizili cijene i uveli povoljnosti, te konstantno čine napore kako bi sačuvali što veći broj zaposlenih, što bi moralo da naiđe na razumijevanje i adekvatan odgovor države, ocjenjuje Katić.

On zaključuje da Crna Gora mora hitno da reaguje, ukoliko želi da u avgustu i postsezoni budu zabilježeni bolji rezultati nego u dosadašnjem dijelu sezone, a što bi u krajnjem ublažilo efekte pada na turističkom tržištu i uopšte u crnogorskoj ekonomiji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve