Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Kamere-zamke u NP Biogradska gora snimile jelena i srnu

Kamere-zamke postavljene u NP Biogradska gora otkrivaju njegov raznovrstan živi svijet

Kamere-zamke postavljene u NP Biogradska gora otkrivaju njegov raznovrstan živi svijet.

foto NP

-Nakon obilaska terena i preuzimanja video materijala sa kamera-zamki želimo da predstavimo javnosti neke od stanovnika jedne od tri posljednje prašume u Evropi. Na novim snimcima mogu se vidjeti lijepi primjerci srne (Capreolus capreolus) i jelena (Cervus elaphus) – saopštili su iz Nacionalnih parkova.

 

Jelen i srna su životinje karakteristične za područje Nacionalnog parka Biogradska gora. Jelen živi samo u Biogradskoj gori, dok srne ima i u drugim područjima Crne Gore. Ove graciozne i brze životinje raj su za oči ukoliko ih u daljini primijetite u nekom od zaštićenih područja. Njihov period parenja nedavno je završen.

 

-Podsjećamo da je Služba zaštite tokom proljećnih mjeseci registrovala tragove medvjeđih šapa blizu hranilišta za krupne sisare u okolini Biogradskog jezera, a zatim provjerom snimaka utvrdila i njegovo prisustvo na prostoru Parka. Raniji snimci ukazali su na prisustvo i drugih vrsta sisara, kao što su divlja mačka, lisica, divlja svinja, kuna, jazavac… Pored kamera-zamki interesantne snimke životinja u parkovima tokom proljećnjih mjeseci zabilježili su i naši zaposleni koji rade na terenu – navodi se u saopštenju.

Služba zaštite NP Biogradska gora, kako se dodaje, redovno obilazi teren u cilju kontrole zaštićenog prirodnog područja i očuvanja njegovih najznačajnijih vrijednosti i u kontinuitetu prati stanje, pojave i aktivnosti životinjskog svijeta.

 

-Raznovrstan životinjski svijet Biogradske gore čini, između ostalog, preko 200 vrsta ptica i 80 vrsta leptira, te tipični sisari, kao što su vuk, medvjed, lisica, srna, vidra, kuna, divlja mačka, vjeverica, puh – zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve