Petak, 2 Decembra, 2022
Rubrika:

Kaluđerović: Zapošljavaju i vozače na neodređeno, moguće zloupotrebe

Postoji dio oglašenih radnih mjesta na neodređeno radno vrijeme, poput tehničkog osoblja u školama – vozača, radnica/e na održavanju higijene, baštovana, portira, što posebno ukazuje da na to je moguće da se radi o političkim zloupotrebama

To što je u petak objavljen 91 oglas za zapošljavanje nastavnika i ostalog kadra u školama u Ministarstvu prosvjete i pojedinim obrazovnim ustanovama gledaju kao na redovnu proceduru u ovo doba godine. Centar za građansko obrazovanje, međutim, kaže da tolika brojka u najmanju ruku budi sumnju da ima zloupotreba, jer se tiču radnih mjesta i u opštinama gdje se održavaju izbori.

“Postoji dio oglašenih radnih mjesta na neodređeno radno vrijeme, poput tehničkog osoblja u školama – vozača, radnica/e na održavanju higijene, baštovana, portira, što posebno ukazuje da na to je moguće da se radi o političkim zloupotrebama”, kaže viša pravna savjetnica u CGO Snežana Kaluđerović.

Objavili 21 oglas

U podgoričkoj Ekonomskoj školi ,,Mirko Vešović“ objavljen je 21 oglas za zapošljavanje. Direktorica ove ustanove Dijana Vujačić kaže da tu nema priče o političkom zapošljavanju. Tvrdi da je svake godine u ovo vrijeme slična statistika kada se potražuju novi zaposleni.

Ministarstvo prosvjete je dalo saglasnost za sve konkurse.

“S obzirom na to da Ministarstvo prosvjete listu i raspored nastavnika, u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju, utvrđuje do 5. septembra tekuće godine za školsku godinu, praksa je da se konkursi objavljuju nakon toga. Konkursi se obavljuju po ustaljenoj praksi na početku školske godine”, kažu iz resora kojim rukovodi ministar Miomir Vojinović.

Kaluđerović smatra da je spirala zapošljavanja u vrijeme izborne kampanje kontinuitet loših višedecenijskih praksi, a ne vide da se bliži diskontinuitet.

Direktorica Vujačić se poziva na zakon po kom su dužni da sve odluke šalju Agenciji za sprečavanje korupcije. To čine u roku od tri dana. Zapošljavaju sada 20 nastavnika, kaže direktorica, i zbog povećanog broja odjeljenja. Ove godine je smanjena norma za nastavnike u srednjim školama, izjednačena je sa osnovnim i iznosi 18, odnosno 16 časova. Bila je ranije 20. Kaže i da se zato otvorilo prostora da zaposle novi kadar, jer ima više časova.

“Sve su to slobodna radna mjesta”, rekla je ona.

Oko desetak oglasa tiču se zamjena, jer je, prema riječima Vujačić, nastavni kadar odsutan zbog bolesti.

Podobni kadar?

Kaluđerović komentariše da je zanimljivo pitanje broja nastavnika, odnosno zaposlenih u školama koji se nalaze na bolovanju i štete po budžet koju proizvode ta bolovanja zbog duplih angažmana na jednom radnom mjestu. Očito, smatra ona, niko ne želi da utvrdi koliko je istinskih bolovanja i koliko mi novca odvajamo za duple zarade, a što može ukazati da i tu postoji prostor koji se koristi za hranjenje raznih partijskih infrastruktura.

“Uvid u objavljene oglase ukazuje da se radi o zapošljavanju do zamjene nastavnika sa bolovanja, što u konkretnom jeste nužnost ustanove da obezbijedi kadar, ali je to često način kako da se zaposle potpuno novi podobni kadrovi bez iskustva u nastavi umjesto onih koji imaju kontinuitet ugovora na određeno i stečenu praksu upravo kroz zamjene od ustanove do ustanove”, rekla je ona.

Posebno je, dodaje Kaluđerović, i pitanje da li najbolji kandidati dobijaju i posao u praksi, jer tu ne postoji adekvatna kontrola.

“Takođe, ustanove nijesu uskladile konkursne uslove sa Opštim zakonom o obrazovanju, jer za radno mjesto u nastavi nije neophodno isključivo crnogorsko državljanstvo, već se mogu prijaviti jednako i stranci sa stalnim nastanjenjem, pa su takvi oglasi diskriminatorni i upućuju na moguće zloupotrebe u odlučivanju za kvalitetan kadar”, rekla je ona.

Vojinovića pozivaju zbog posla

Političko zapošljavanje je naša realnost i to treba preispitivati svaki put iznova kada se ovoliki broj zapošljava u vrijeme predizborne kampanje u opštinama gdje se izbori održavaju, poručuje Kaluđerović.

“Takođe, naša je realnost i da principi koje političari zagovaraju traju samo onoliko koliko sami ne dođu u mogućnost da ih zloupotrijebe”, rekla je ona.

Ministar prosvjete Vojinović je nedavno u intervjuu u „Otvorenom studiju“ Volim Podgoricu TV izjavio da pritisci i molbe za zapošljavanje uvijek postoje, ali da se navodno samo zapošljavaju oni koji ispunjavaju uslove konkursa.

Kazao je da niko koga je postavio nije imao uslov da bude član SNP ili bilo koje druge partije, te da je izričito protiv toga.

Na pitanje novinarke da li je lično imao pozive da nekoga zaposli mimo konkursa, jer je on nečiji rođak, brat, član partije, Vojinović je rekao da poziva i molbi u Crnoj Gori je bilo i biće. Rekao je da je to nešto što je još u svijesti naših građana i nikako da se kaže dosta.

IzvorPobjeda

Najnovije

Tivatska koalicija DPS, SD, SDP, LP: Demonstracija sile i gaženje zakona na konstitutivnoj sjednici...

Umjesto da bude svečani trenutak, početak nove etape u razvoju višestranačkog političkog života u našem gradu, današnja konstitutivna sjednica SO Tivat je bila demonstracija...

Profesionalizacijom medija i unaprjeđenjem zakonskog okvira do manje dezinformacija

Digitalni foreznički centar (DFC) Policy Brief-ovi analiziraju različite aspekte medijskog okruženja, borbu protiv dezinformacija, stranog malignog uticaja i drugih aktivnosti manipulacije informacijama, nudeći konkretne...

U parlamentu Perua novi pokušaj opoziva predsjednika Kastilja

Parlament Perua odobrio je raspravu o novom prijedlogu za opoziv šefa države Pedra Kastilja. Debata o ovom prijedlogu, trećoj otkako je predsjednik Kastiljo došao na...

Božović: Tačno je, ministarka Maša Vlaović mi prijeti, pominje i medijski linč

Direktorica Centra savremene umjetnosti Jelena Božović potvrdila je danas kako je izložena prijetnjama ministarke kulture Maše Vlaović i njene bliske saradnice. O tome je, kako...

Popa: Crnoj Gori 30 miliona eura bespovratnih sredstava za podršku energetici

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović održali su sastanak tokom kog se razgovaralo o pitanjima od...

Najčitanije

Povezano

Dmitrović: Zajedničkim pristupom pomoći učenicima da spremnije dočekaju testiranje u PISA ciklusu 2025.

Zajedničkim pristupom omogućiti da se unaprijedi naučna pismenost i pomogne učenicima crnogorskih škola da spremnije dočekaju testiranje u PISA ciklusu 2025, kazala je direktorica...

Ministarstvo prosvjete o grijanju u školama: Stvoreni preduslovi za nesmetano održavanje nastave

Zajedničkom aktivnošću Ministarstva prosvjete, Uprave za katastar i državnu imovinu kao i cjelokupne Vlade Crne Gore, stvoreni su preduslovi da početkom naredne sedmice obrazovno-vaspitnim...

Društvo da riješi problem vršnjačkog nasilja, škola izgubila vaspitnu funkciju

Savjetovanja Zavoda za školstvo posvećena prevenciji vršnjačkog nasilja značajna su za edukaciju prosvjetnih radnika, ali za konkretne rezultate fokus mora biti na primjeni predloženih...

Apel Ministarstvu da hitno preispita problem prekida ugovora asistentima u nastavi u crnogorskim školama

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), Udruženje Roditelji, Savez slijepih Crne Gore i Fondacija ”Ognjen Rakočević” iskazuju zabrinutost zbog odluke Ministarstva prosvjete da...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve