Subota, 18 Septembra, 2021
Rubrika:

KALJUGA NEPOTIZMA I NEKOMPETENCIJE Konkurs za direktora RTCG-a u sijenci kontroverzi: Raonić i Marković ne ispunjavaju uslove!?

Veliki broj nepravilnosti i dilema otvoren je u postupku izbora novog direktora RTCG. Ono što je izazvalo najveću pažnju javnosti svakako su kandidature Markovića i Raonića kao i tvrdnje da njih dvojica ne zadovoljavaju uslove konkursa. Ostaje da se vidi da li će procedura biti sprovedena do kraja ili će doći do poništenja konkursa i raspisivanja novog.

Postupak izbora Generalnog direktora RTCG-a je gotovo ”svršena stvar”, kako ispod žita najavljuju pojedini politički krugovi koji žele da stave Javni servis pod kontrolu. Dosadašnji tok izbora pratile su brojne nepravilnosti, a kuriozitet koji bode oči je da su se za funkciju prvog čovjeka RTCG-a prijavile osobe koje ni iz daleka ne ispunjavaju kriterijume za to radno mjesto – k.v. električar Nikola Marković i NVO vedeta sa svježom diplomom Boris Raonić.

Ali da bi uopšte razmatrali nekompetentnost gore pomenutih kandidata, prije svega moramo napomenuti da Savjet RTCG-a nije ni usaglasio akt o sistematizaciji sa Zakonom o nacionalnom javnom emiteru, što je morao da uradi prije raspisivanja konkursa!?

Takođe i uslovi za radno mjesto propisani su samo Zakonom o radu, pa konkurs za direktora RTCG nije raspisan po uslovima iz sistematizacije.

Član 20 Zakona o radu propisuje da se moraju poštovati kako uslovi ovog Zakona, tako i uslovi iz akta o sistematizaciji.

”Ugovor o radu može da zaključi lice koje ispunjava opšte uslove predviđene ovim zakonom i posebne uslove predviđene zakonom, drugim propisima i aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta”, piše u Zakonu o radu.

Ono što je izazvalo najveću pažnju javnosti svakako su kandidature gore pomenutih Markovića i Raonića kao i tvrdnje da njih dvojica ne zadovoljavaju uslove konkursa. Prema Zakonu o nacionalnom javnom emiteru RTCG i Zakonu o radu za mjesto direktora potrebno je radno iskustvo – upravo oko tog uslova nastala su sporenja.

Naime, konkursom je propisano da je ”za poziciju generalnog direktora potrebno radno iskustvo od najmanje 10 godina (120 mjeseci), kao i najmanje VII-1 nivo kvalifikacije obrazovanja”, te nije jasno definisano u kom nivou kvalifikacija se traži radno iskustvo.

Ipak, radno iskustvo treba razlikovati od radnog staža, te je kako su saopštili brojni pravnici ovih dana, nesporna činjenica da se radno iskustvo odnosi na vrijeme provedeno u radnom odnosu u kvalifikaciji nivoa obrazovanja koji je potreban. Da pojednostavimo – kandidatima se računa ono radno iskustvo koje je stečeno nakon završenog fakulteta.

Ukoliko se uzme u obzir činjenica da je Boris Raonić fakultet završio 2018. godine, a Nikola Marković 2021. godine, i to u jednom danu, jasno je da ni jedan ni drugi ne ispunjavaju uslove iz konkursa.

O ”kvalitetima” Markovića portal Aktuelno je već pisao, a s obzirom na njegove reference, jedini konkurs za koji bi ispunjavao uslove je ako bi Javnom servisu bio potreban električar.

Takođe, problematizovana je okolnost što Raonić može biti izabran za čelnog čovjeka Javnog servisa glasovima Amine Murić, zaposlene u Građanskoj alijansi, Bojana Baće, koji je bio član Savjeta te NVO, Marijane Camović Veličković i Milice Špajak, koje su radile projekte sa Građanskom alijansom.

Što bi narod rekao kada pokušava da prostim jezikom opiše koruptivne radnje i nepotizam – ”ako nijesi za sebe nijesi ni za druge”, ili još preciznije – ”ko će koga, ako ne svoj svoga”.

Međutim, Agencija za sprječavanje korupcije utvrdila je da bivši izvršni direktor Građanske alijanse i kandidat za generalnog direktora RTCG Boris Raonić nema nikakvih zakonskih ograničenja da se prijavi za tu funkciju, te da nije u poslovnom odnosu sa četiri člana Savjeta Javnog servisa koji će uskoro da biraju čelnog čovjeka Javnog servisa.

Sve u svemu, veliki broj nepravilnosti i dilema otvoren je u postupku izbora novog direktora RTCG. Ostaje da se vidi da li će procedura biti sprovedena do kraja ili će doći do poništenja konkursa i raspisivanja novog.

Na konkurs za generalnog direktora Javnog servisa osim Markovića i Raonića prijavili su se i direktor televizije Nikšić Milutin Stijepović i novinar Brano Nikezić.

U.P.A.

Najnovije

Šehović: Udružimo se i odbranimo građansku Crnu Goru pred naletom šovinizma

Ovako koncipirana marionetska vlast nas svakim danim sve više udaljava od evropskog i evroatlanskog sistema vrijednosti. U ovih godinu dana pokazali su manjak ozbiljnosti,...

Zeković: Pozivi na informativni razgovor mogu biti manipulacija

U Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju juče su počela saslušanja građana koji su povrijeđeni u brutalnoj intervenciji policije 5. septembra u prijestonici, tokom nasilnog...

SD: Ima li kraja samoponižavanju URA-e?

Nakon što je u pregovorima oko rekonstrukcije Vlade, a očigledno i u samoj rekonstruisanoj Vladi ukoliko se ona desi, svedena na dekor, te nakon...

Budvanski SNP uskratio podršku Careviću, Joković: Novi izbori nijesu razumno rješenje

Na elektronskoj sjednici budvanskog odbora Socijalističke narodne partije jednoglasno je donijeta odluka da klub odbornika SNP Budva uskrati podršku trenutnom predsjedniku Opštine Marku Careviću. "Pošto...

Osmani: Srbija trampolina ruskog malignog uticaja, Otvoreni Balkan stavlja nas u čekaonicu

Srbija se pokazala kao trampolina ruskog malignog uticaja u cijelom regionu, kaže u intervjuu za DW predsjednica Kosova Vjosa Osmani. Dok hvali Berlinski proces,...

Najčitanije

Povezano

Šuković pisala menadžmentu RTCG: Satisfakciju ću potražiti na sudu

Urednica Dokumentarnog programa TVCG Tanja Šuković obratila se juče menadžmentu RTCG povodom javnog saopštenja te medijske kuće nakon napada na nju i snimatelja Dragana Tomaševića u Cetinjskom manastiru...

Medija centar DPS: Plasiranjem spinova vlasti Vijesti i Javni servis mogli da izazovu tragične posljedice

Medija centar Demokratske partije socijalista Crne Gore oglasio se danas saopštenjem za javnost. Saopštenje prenosimo u cjelosti Veoma zabrinjava pojava instrumentalizacije pojedinih medija od strane vlasti...

Sadašnji i bivši radnici: ”Rukovodstvo RTCG se odreklo svojih najčasnijih poslenika”

Najoštrije osuđujemo prošlonedjeljni napad na naše kolege Tanju Šuković i Dragana Tomaševića, koji su tokom obavljanja profesionalnog zadatka pokušali da, slijedeći novinarski refleks, zabilježe...

Nikčević: Čast mi je da su ta divna stvorenja ukinula ”Teleskopiju”

Atorka emisije “Teleskopija”, koju je prije nekoliko dana Savjet RTCG-a uklonio iz Programsko-produkcionog plana za 2021. godinu, Tamara Nikčević kaže da nije dobila nikakvo...

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KALJUGA NEPOTIZMA I NEKOMPETENCIJE Konkurs za diretora RTCG-a u sijenci kontroverzi: Raonić i Marković ne ispunjavaju uslove!? – CG Vijesti
26.07.2021-07:42 07:42

[…] Aktuelno […]

Mozeli
26.07.2021-19:42 19:42

Mogu li ka vodoinstalater polozit da popravljam NASA—ine svemirske letjelice ako me moze neki ekspert uputit

Ivana
26.07.2021-20:11 20:11

Ovaj polozio u jedan dan tolko ispita pa ovo je veci kapacitet od ajnstajna njega treba ka glavnog u Cern postavit dje su najpametni