Petak, 12 Avgusta, 2022
Rubrika:

KAKO ODBRANITI NEODBRANJIVO: Da li je ”Z” šef?

Ali pitanje, svih pitanja, koje jednostavno bode oči je - ko je bio šef čitave organizacije? Jer na osnovu dokumentacije koja je sada dostupna javnosti jasno je da je osoba koja se pominje kao ''Z'', a za koju se sumnja da je bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović, bio taj od koga je trebalo tražiti odobrenje za akcije

Piše: Balša Knežević

Trulež koruptivno-kriminalne kaljuge čije se emanacije posljednjih dana prelivaju u javni prostor, poprimile su neslućene razmjere nakon objelodanjivanja neumoljive dokumentacije Europola o dubokim vezama određenih struktura u policiji sa kriminalnim klanovima.

Zaista je tužno gledati kako pojedini djelovi javnosti i funkcioneri čija je kompromitacija konačno razotkrivena, daju sve od sebe da odbrane neodbranjivo. Pri tome relativizuju priču nesuvislim pokušajima uvjeravanja konzumenata medijskog sadržaja da ono što vide sopstvenim očima nije istina, već da je po srijedi neka bajka o tajnom zadatku ”savjesnih policajaca”.

Morbidnost ove priče ide toliko daleko da se Crna Gora, patriotizam, pa čak i gospod Bog izjednačavaju sa grupama koje Europol označava kao glavne regionalne švercere kokaina, cigareta i nosioce kriminalno-koruptivnog mraka koji iznutra izjeda državu.

Duboko kompromitovani bivši GST, Milivoje Katnić imao je u posjedu konkretna dokumenta i dokaze, a jedini zadatak mu je po svemu sudeći bio samo da zataška očigledne kriminalne radnje, kad već nije mogao da uhapsi organizaciju koja mu je dokaze proslijedila – Europol.

Bivši GST Milivoje Katnić: Mnoge je prevario pričom o lažnom patriotizmu

Javnost se ovih dana upoznala sa dokumentima Europola, preko portala Libertas čiji je pokrovitelj američka ambasada, nakon čega smo se uvjerili o  postojanju veze između pojedinih policijskih i kriminalnih krugova.

Logistika kriminalcima

Zaštitu beogradskim kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću za vrijeme višednevnog boravka na Crnogorskom primorju, kako se vjeruje, pružili su službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović. Evropska policijska služba preko Sky aplikacije došla je i do fotografija prisnog druženja članova klana i policajaca, za koje vjeruju da su sa njima učestvovali u međunarodnom lancu dopremanja kokaina iz Ekvadora, švercu oružja, cigareta… Ostaje, međutim, nejasno samo da li su se prilikom druženja jeli ćevapi…

Nakon što je portal Libertas u petak veče objavio nove podatke EUROPOL-a, osim što smo dobili uvid u način na koji funkcioniše ova organzacija, uočili smo i poneko novo ime (Hari i Slobo koji ”valjaju”), uvjerili se u drugarsko ćaskanje ”policajca” i kriminalca, kao i njihov odnos prema poštenim policajcima po ”kojima se pišaju”… Osim toga dobili smo jasne naznake o hierarhiji čitave organizacije.

U prepisci policajca Petra Lazovića i vođe kavačkog klana Radoja Zvicera, koje je zabilježio Europol, raspravljaju o procedurama i Lazović mu govori ”da to tako mora, zbog procedure”, naglašavajući da samo “Hari i Slobo valjaju”…

Zatim dolazi veoma interesantan dio kad se policajac Lazović pravda, zvaničnom šefu Kvačana ”da će razgovor biti kao sa njim i objasnio da je “Z” – rekao da ih neće protjerivati, zadržavati, uzimati DNK i otiske”.

Opuštena drugarska atmosfera

Prema navodima medija i spekulacijama javnosti, pod slovom ”Z” u komunikaciji se misli na bivšeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) i bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića.

Sudeći prema komunikaciji koju obavljaju Lazović – Junior i Zvicer, ”Z” (Zoran Lazović) je čovjek koji odlučuje i od koga zavisi kakav će tretman kriminalci imati u Crnoj Gori.

Puštili Belivuka u Crnu Goru

Treba podsjetiti da je ime Zorana Lazovića još odavno dovođeno u vezu sa sumnjivim radnjama, konkretno sa ulaskom vođa beogradske kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnu Goru. Tadašnji potpredsjednik Vlade, sada premijer Dritan Abazović saopštio je na konferenciji za novinare 15. oktobra prošle godine da su bivši pomoćnici direktora Uprave policije Lazović i Enes Baković ukinuli zabranu ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću.

Prema riječima Abazovića grupa oko Belivuka dolazila je u Crnu Goru dok je imala zabranu ulaska, uprkos zabrani, i tada su počinjena monstruouzna krivična djela na teritoriji Crne Gore.

Izgovor aktuelnog premijera Abazovića za nečinjenje, koji je do skoro bio koordinator službi bezbjednosti, bio je da je – teško očekivati da će tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić učiniti išta po ovom pitanju osim stati u odbranu Zorana Lazovića svog kuma.

Abazović je tu bio u pravu – da bi odbranio svog kuma, ali i sebe, Katnić, za koga se spekulisalo da je na platnom spisku ove grupe koja je u Tužilaštvu formirala takozvanu Organizovanu tužilačku grupu (OTG), je uporno tvrdio ”da su najviši funkcioneri MUP-a Srbije zahtjevali da se ukine zabrana ulaska Belivuku”. Ispostavilo se da je i to bila laž, a u posljdnjih nekoliko dana postalo je jasno da su Katnić i pojedini njegovi tužioci činili sve da prikriju veze policije i kriminalnih klanova.

Još otvorenih pitanja

Iako smo bivšem GST-u Katniću, nedavno postavili niz pitanja koja maltetne dokazuju njegovu krivičnu odgovornost makar zbog zataškavanja ovog slučaja, nakon objavljivanja najnovijih dokumenata na portalu Libertas, otvorilo se još niz dilema.

Da li je Katnić htio da uhapsi Europol jer je slao dokumenta protiv ”patriota”?

– Kako to da su policajci koji se pominju u dokumentima Europola nakon svih ovih sazanja i dalje bili u aktivnoj službi?

– Kako to da bivši diretktor ANB-a Dejan Vukšić nije učinio ništa da ”Juniora” Lazovića odstrani iz službe gdje je nesmetano radio i pored osnovane sumnje o vezama sa kriminalnim klanovima? Ili je možda Vukšić kao advokat kriminalnih klanova imao zadatak da štiti ”resurs”?

– Pitanje na koje čekamo odgovor je – da li je utvrđeno kada je tačno Europol dostavio materijale koji danima uznemiravaju javnost Crne Gore u SDT i da li je utvrdio tačno šta se sve dešavalo u SDT-u sa tim materijalom od dana dobijanja i ko je sve od tužioca u SDT-u bio obaviješten o dokumentima?

– Pitanje je da li je Katnić o tome zvanično obavijestio sektor Specijalnog policijskog tima ili nekoga drugog od rukovodilaca u policiji?

– Pitanje na koje bivši rukovodilac specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić treba da odgovori je – da li je od jula prošle godine zvanično obaviješten od strane SDT o materijalima iz Sky aplikacije i kavačkog klana?

– Da li je imao neka posredna saznanja da su ti materijali stigli od Europola u SDT u slučaju da ih SDT o tome nije obavijestio da preduzmu sve istražne radnje u tom slučaju?

– Pitanje za direktora policije Zoran Brđanina je da li će policajci koji su sada javno identifikovani u materijalima Sky aplikacije, s obzirom da je GST formirao predmet, biti suspendovani sa svog radnog mjesta u policiji dok se ne završe istražne radnje oko tog predmeta?

Ali pitanje, svih pitanja, koje jednostavno bode oči je – ko je bio šef čitave organizacije? Jer na osnovu dokumentacije koja je sada dostupna javnosti jasno je da je osoba koja se pominje kao ”Z”, a za koju se sumnja da je bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović, bio taj od koga je trebalo tražiti odobrenje za akcije.

Što se tiče Milivoja Katnića i njegovog podređenog Saše Čađenovića, očigledna je uloga u zataškavanju čitavog predmeta, pa se samo postavlja pitanje kako će sve to objasniti kada, ili ako, zbog ovoga budu morali da odgovaraju nadležnim organima.

Predsjednik Vlade, bivši potpredsjednik zadužen za bezbjednosni sektor Dritan Abazović, koji do sad nije baš mnogo učinio da se čitav ovaj slučaj rasvijetli, nedavno je kazao da su Katnićeva pravdanja – priče za malu djecu, ističući da ”nikoga (unaprijed) formalno ne može optužiti”.

Optužnice i presude donose nadležni organi i jasno je da se niko ne može javno optužiti prije nego slučaj dođe do institucija zaduženih za njegovo vođenje. Ali ono čemu posljednjih dana svjedočimo prosto iziskuje pitanje – KAKO OPRAVDATI ONO ŠTO NE MOŽE BITI OPRAVDANO?

Ili pitanje za dežurne javne advokate navodnih patriota – KAKO ODBRANITI NEODBRANJIVO?

Najnovije

Osmani Đukanoviću: Stojimo uz građane Crne Gore u ovom tužnom trenutku

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani uputila je večeras izraze saučešća predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i porodicama tragično nastradalih u pucnjavi na Cetinju. “Tužna sam...

Jakič: Duboko sam potrešen viješću o nezapamćenoj tragediji na Cetinju

Nekadašnji ministar odbrane Slovenije i bivši poslanik u Evropskom parlamentu Roman Jakič kazao je da je duboko potrešen viješću o strašnoj i nezapamćenoj tragediji...

EU pregovara sa SpaceX: Hoće Maskovim reketama da zamijeni ruske

Evropska svemirska agencija (ESA) započela je tehničke pregovore sa Maskovom kompanijom “SpaceX”, koji bi mogli da dovedu do privremenog korišćenja njegovih lansera, nakon što...

Đeka: Nadam se da se ovaj neljudski čin više nikad neće ponoviti

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka izrazio je saučešće porodicama stradalih u današnjoj tragediji na Cetinju. -Povodom teške tragedije koja se danas dogodila na...

Vladika Boris: Neizreciva tuga na Cetinju i čitavoj Crnoj Gori

Neizreciva tuga na Cetinju i čitavoj Crnoj Gori, gubitak toliko nevinih života, poručio je episkop ostroško-nikšićki, vladika CPC Boris povodom današnje tragedije na Cetinju. "Nek...

Najčitanije

Povezano

Specijalni tužilac Turković: Nema dokaza da su kriminalci obezbijedili telefone za Abazovića

Specijalni državni tužilac Miroslav Turković obavijestio je Glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da je mišljenja da dokazi prikupljeni u toku istrage, svojom sadržinom nijesu dali činjenični osnov za...

SDT traži produženje pritvora Jovaniću

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tražilo je od Vrhovnog suda da se Blažu Jovaniću i drugima okrivljenima u tom predmetu produži pritvor, potvrđeno je Portalu RTCG. Jovanić...

Konjević o izjavi Abazovića i ”padanju glava”: Premijer da da objašnjenje SDT-u

Ministar odbrane Raško Konjević poručio je Specijalnom državnom tužilaštvu da pozove premijera Dritana Abazovića kako bi objasnio izjavu sa današnje sjednice Vlade, na kojoj...

Uhapšen zatvorski službenik: Sumnjiče ga da je odavao informacije kavačkom klanu

U Budvi je sinoć uhapšen zatvorski službenik V.L. Njega sumnjiče da je odavao informacije kavačkom kriminalnom klanu. U njegovom hapšenju učestvovali su pripadnici Sektora za borbu...

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Roki
08.05.2022-12:03 12:03

Je li Z Brdjanin ?

Stevan Dž
08.05.2022-17:40 17:40

A možda je taj Z ustvari Zdravko Krivokkapić

cikoticka
17.05.2022-02:08 02:08
Reply to  Stevan Dž

ili mozda zdravkovi sinovi, kcerke i zetovi