Subota, 28 Maja, 2022
Rubrika:

Kako je RTCG dva puta obmanula javnost

Na prvom programu Javnog servisa je u neđelju ujutro u 9 sati i 35 minuta - dok su na Cetinju građani koji su došli da izraze protest povodom ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija bili obasuti enormnim količinama suzavca -objavila lažnu informaciju : ''Kako je potvrđeno Televiziji Crne Gore, pucano na policiju iz vatrenog oružja, ali bez posljedica''. Potom je javnost burno reagovala, a rukovodstvo RTCG nije pružilo objašnjenje niti dokaz da je ta vijest tačna.

Umjesto izvinjenja što je RTCG objavila, u jeku nereda na Cetinju, informaciju da je ,,potvrđeno RTCG da je pucano na policiju“, generalni direktor Javnog servisa Boris Raonić je na društvenim mrežama najavio, a juče naredio emitovanje priloga, profesionalno nedopustive montaže video pokrivalica i audio zapisa policijskog razgovora, koji je u stvari bio potvrda da je objavljena lažna vijest.

Na prvom programu Javnog servisa je u neđelju ujutro u 9 sati i 35 minuta – dok su na Cetinju građani koji su došli da izraze protest povodom ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija bili obasuti enormnim količinama suzavca -objavila lažnu informaciju : „Kako je potvrđeno Televiziji Crne Gore, pucano na policiju iz vatrenog oružja, ali bez posljedica“.

Potom je javnost burno reagovala, a rukovodstvo RTCG nije pružilo objašnjenje niti dokaz da je ta vijest tačna.

ORIGINALNI FALSIFIKAT

Generalni direktor RTCG Boris Raonić je zbog toga na društvenim mrežama za juče najavio ekskluzivni snimak koji je trebalo da dokaže vjerodostojnost prvobitne informacije.

Umjesto toga, na ekranima se mogao vidjeti prilog koji ne dokazuje da je pucano na policiju. Naprotiv: audio snimak je montiran sa video materijalom koji ne korespondira sa snimkom: čuje se kako pomoćnik direktora Uprave policije Jokić upozorava kolege na rafale, dok na snimcima građani mirno stoje na barikadama na Belvederu… Gledaocima ni na koji način nije istaknuto da je riječ o montiranom video zapisu za snimak koji je najavljen kao krunski dokaz lažne informacije.

Juče je u isto vrijeme na portalu RTCG dat samo audio snimak sa sadržajem onoga što izgovara šef Centra bezbjednosti Podgorica Goran Jokić.

Ovakav prilog nova je manipulacija RTCG u bezuspješnim pokušajima da dokažu da je vijest koju su objavili tačna.

Menadžment, međutim, nije našao za shodno da pojasni javnosti od koga su dobili informaciju da građani pucaju na policiju, te da li im je to potvrđeno iz Uprave policije ili im je to kazao reporter sa terena…

,,ĆUTANJE ADMINISTRACIJE“

Nije situaciju pojasnio ni generalni direktor RTCG Boris Raonić koga smo juče bezuspješno pokušavali da kontaktiramo, a koji je prethodne večeri najavljivao objavljivanje „dokaza“ o pucanju na policiju.

Još uvijek formalno urednica Prvog programa Aleksandra Pavićević nam je kazala da je na odmoru, te da nije učestvovala u uređivanju programa proteklih dana, ali i da je dobila ponudu za drugo radno mjesto i da je procedura njene smjene u toku.

Ona je navela da je tu funkciju preuzeo Damir Ramović, ali i on nas je ostavio bez odgovora na brojna pitanja koja zanimaju javnost.

I direktorica TVCG Marija Tomašević odbila je da komentariše informaciju objavljenu u informativnom programu.

– Ne bih da komentarišem, ako bude trebalo oglasićemo se saopštenjem, ali ne ovako – kazala je kratko Tomašević.

ČEKAJUĆI SAVJET 

Iz Helsinškog odbora za ljudska prava je najavljeno da će zbog ovakvog postupka uredništva i menadžmenta dostaviti prigovor Komisiji za predstavke gledalaca i slušalaca.

Pobjeda je kontaktirala i prvog čovjeka Savjeta Javnog servisa Veselina Drljevića koji je, u izjavi za naš list, najavio da će se najviše upravljačko tijelo RTCG odrediti o spornoj informaciji.

– Menadžment Javnog servisa je taj koji treba da se odredi u vezi sa informacijom da je pucano na policiju u jutro 5. septembra tokom protesta na Cetinju, što je objavljeno u informativnom programu Televizije Crne Gore – rekao je u izjavi za Pobjedu predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević i dodao da će tim povodom tražiti izjašnjenje od rukovodstva te medijske kuće.

Drljević kaže da svakom pitanju Savjet prilazi odgovorno, te da će i o ovome raspravljati na narednoj sjednici koju će zakazati uskoro.

– Da li će naš odgovor zadovoljiti znatiželjnike, ja to ne znam, ali ćemo se prema svakom upitu odrediti na transparentan način. Od menadžmenta ćemo zatražiti odgovore, a Savjet će sa druge strane imati uvijek odgovor na svako pitanje koje se tiče Javnog servisa – poručio je Drljević.

KO JE ŠTO REKAO 

Nakon što je u neđelju voditeljka informativne emisije Aleksandra Karadžić kazala da je Televiziji Crne Gore potvrđeno da je „pucano na policiju iz vatrenog oružja, ali bez posljedica“, ni Uprava policije, niti bilo ko drugi iz izvršne vlasti, nije iznio informaciju da je zaista i bilo tako.

U isto vrijeme u neđelju je na portalu RTCG objavljen tekst „Pucnji na Belvederu, nema povrijeđenih“.

„Na barikadi na Belvederu došlo je do upotrebe vatrenog oružja, zvanično je potvrđeno RTCG-u iz Uprave policije. Nije bilo povrijeđenih…“ objavio je portal, gotovo u isto vrijeme dok su na televiziji govorili o pucanju na policiju.

Alarmantno je što menadžment već pet dana ćuti i ne povlači ovu informaciju, ali ne nalazi za shodno ni da uputi izvinjenje javnosti.

Novinari Radija Crne Gore su juče, četiri dana nakon što su njihove kolege sa Televizije objavile informaciju da je pucano na policiju, pitale Osnovno državno tužilaštvo da li je to istina.

Nakon dopisa, istog dana je Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju obavijestilo RTCG da je formiralo predmet povodom upotrebe vatrenog oružja 5. septembra tokom protesta na Cetinju zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, piše RTCG.

To je saopštio rukovodilac cetinjskog ODT-a Duško Milanović na pitanje Radija Crne Gore da li Tužilaštvo istražuje jesu li demonstranti koristili vatreno oružje i da li su pucali na policiju.

KOMUNIKACIJA (NI)JE DOKAZ

TVCG je juče pod pritiskom javnosti objavila audio snimak na kojem se, kako navode, čuje komunikacija šefa Centra bezbjednosti Podgorica Gorana Jokića sa pripadnicima policije koji su bili na Belvederu.

– U slučaju da pucaju na vas, zaštitite se. Znate kako ide (…) oružja – čuje se Jokić na samom kraju snimka, nakon čega se još čuje drugi glas koji govori „u redu“, što nedvosmileno dokazuje upravo suprotno od onoga što je TVCG prvobitno javila – da je pucano na policiju.

Televizija Crne Gore nije objavila podatak u koje vrijeme je nastao snimak, a čitav prilog je „upakovan“ sa video snimcima koji ni na koji način nijesu povezani sa sadržajem zvučnog zapisa.

Na početku minut i po dugog snimka čuju su pucnji nakon čega se čuje glas sa radio-veze koji govori: ,,Na našoj poziciji imamo upotrebu da li vatrenog oružja ili pirotehnike na vozilo, ne možemo da procijenimo“.

Nakon toga se na radio-vezi čuje Jokić koji poručuje ,,povucite ljudstvo“, a onda se na snimku čuje glas koji nije sa radio-veze koji govori „ovo je puška“, nakon čega slijede tri sekunde apsolutnog prekida tona bez i najmanjeg šuma. Nakon toga se ponovo čuje Jokić preko radio-veze, koji pita: ,,Je li primljeno?“ s tim što je prvo slovo odsječeno, nakon čega slijedi odgovor: ,,Jeste“. Poslije par sekundi se ponovo čuje Jokić koji kaže „evidentirajte“. Nakon toga ponovo slijedi nekoliko sekundi apsolutne tišine, nakon čega se snimak nastavlja, čuju se pucnji u daljini, a neko konstatuje: „još traju rafali“.

„Samo zaštitite ljudstvo“, čuje se potom Jokić, a nakon šest sekundi čuje se glas preko radio-veze koji kaže: ,,Morača 1, cijenim da se moramo povuć“, a potom se nerazgovjetno čuje: ,,Ođe je više vatrenog oružja“… a potom se nakon četiri sekunde ponovo čuje Jokić koji naređuje: ,,Samo zauzmi pozicije i ne kreći nigđe“, na što dobija odgovor: „U redu“.

RTCG je objavila juče da audio snimak, inače komunikaciju između policajaca na terenu, posjeduje Uprava policije i da će on biti predmet istrage.

Reporteri Pobjede, ali i kolege iz drugih medija, izvijestili su sa lica mjesta da je nakon što je odjeknula snažna eksplozija iza brda, sa barikada na Belvederu ispaljeno više hitaca u vazduh, nakon čega su gume na barijeri zapaljene, a demonstranti se povukli sa te lokacije. Niko nije izvijestio da je pucano na policiju.

Za lažnu vijest kazna i do tri godine zatvora

Sam audio snimak ne može biti dokaz tvrdnji da je u nedjelju pucano na policiju, kao što je objavio Javni servis jer nije urađena nikakva ozbiljna ekspertiza, objasnio je za Gradski portal kriminolog i profesor na Pravnom fakultetu u Podgorici Velimir Rakočević.

– Na snimku se čuje nešto nalik pucnjavi iz vatrenog oružja, ali da bi se nešto tvrdilo mora da se sprovede ozbiljna istraga. Čak ni osobe koje su bile u blizini nijesu mogle da razlikuju da li je riječ o pirotehnici ili vatrenom oružju. Određenim ekspertizama i dubljom obradom to bi se moglo utvrditi, tako da će tek istraga utvrditi da li je bilo ispaljivanja projektila iz vatrenog oružja, ili je riječ o nečem drugom – kazao je Rakočević.

Ako se utvrdi da nije pucano u policiju kao što je saopštio Javni servis, onda onaj ko je plasirao lažnu vijest treba da snosi odgovornost za krivično djelo izazivanje panike i nereda, smatraju advokati, prenosi Gradski portal.

U Krivičnom zakonu Crne Gore, član 398, za izazivanje panike i nereda propisane su kazne.

– Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vijesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Ako je djelo iz stava 1 ovog člana učinjeno putem medija ili drugih sredstava javnog obavještavanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine – navodi se u zakonu.

 

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Sjutra promjenljivo, u poslijepodnevnim satima kiša

Vrijeme sjutra - promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a od sredine dana mjestimično se očekuje kiša ili pljusak praćen grmljavinom, prvenstveno u sjevernim i...

Juniorke na okupu, vjeruju da imaju super tim za Mundijal

Juniorska reprezentacija Crne Gore okupila se juče u glavnom gradu i zvanično počela pripreme za Svjetsko prvenstvo u Sloveniji. Trener Igor Marković nije mogao...

Zajednica Crnogoraca Split: Promocija monografije 4. juna na Cetinju

Zajednica Crnogoraca Split je osnovana 2001. godine u Splitu iz želje da se Crnogorci koji žive u ovom gradu okupe i osnuju jedno ovakvo...

Putin spreman da pomogne u rješavanju krize sa hranom, ako se ukinu sankcije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je italijanskom premijeru Mariju Dragiju u telefonskom razgovoru da je Rusija spremna da značajno doprinese rješavanju međunarodne krize sa...

Adžić i Kurtezi: Regionalna saradnja kao zajednički interes

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić primio je danas u posjetu ambasadora Albanije Ridija Kurtezija. Sastanku je prisustvovao i v.d. generalnog direktora Direktorata za evropske poslove, međunarodnu saradnju...

Najčitanije

Povezano

CP: Podrška Inicijativi CHO o parlamentarnoj istrazi

Crnogorski Helsinški odbor je, na konferenciji održanoj 13. maja, pokrenuo inicijativu o formiranju parlamentarne komisije koja bi utvrdila sve okolnosti oko protesta na Belvederu/Cetinju...

CHO: Neophodna je parlamentarna istraga o Belvederu

Na konferenciji Crnogorskoh helsinškog odbora (CHO), koja je 13. maja održana u Podgorici, na temu “Belveder 2021 - Uzroci i posljedice”, razmatrani su pOlitički, sociološki,...

Grupa građana Cetinja: Ne zloupotrebljavajte Belveder, to nije vašar već mjesto za poštovanje!

Povodom najavljene proslave 21. maja na Belvederu i muzičkoga programa, pozivamo Aleksandra Damjanovića da se ostavi Belvedera i za najavljenu proslavu nađe adekvatno mjesto...

Nikšićani krenuli ka Belvederu!

Auto-kolone iz Nikšića sa patriotskim obilježjima upravo kreću ka Belvederu gdje se danas održava veliki skup povodom Dana Evrope. https://www.youtube.com/watch?v=rAOj0uyDlSU&feature=emb_title

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve