Utorak, 17 Maja, 2022
Rubrika:

KAFKIJANSKI PROCES PROTIV ČIRGIĆA I RADOMANA: Kad neočetnička klika razvali i ovo malo kompromitovanog sudstva

U ovakvoj državi Crnoj Gori, unakarađenoj od takozvane SPC i njenih podanika u izvršnoj vlasti, pop mora biti nevin ako služi svetosavlju. Čirgić, Radoman i Matica crnogorska, sa druge strane, predstavljaju presedan u istoriji globanog pravosuđa, jer će morati da plate odštetu licima koja su plagirala, ili bez uljepšavanja rečeno, brutalno pokrala njihov autorski rad.

Piše: Balša Knežević

Odlazeća svetosavska vlada diletanata i vjerskih ekstremista za nešto više od godinu svog destruktivnog rada uspjela je da sa dna društvene kaljuge na površinu odgovornih državnih funkcija izbaci marginalce sa otvorenim aspiracijama ka neočetništvu i zatucanom klerikalizmu, a cijenu te pogubne politike plaćaćemo godinama.

Izvršna i zakonodavna vlast odavno su pod kontrolom Svetosavskog kulta krvi i tla, koji se vodi kao SPC, i kao takve postale su leglo neočetništva i destruktivnog odnosa prema svemu što nosi crnogorski prefiks. To i ne treba da čudi s obzirom da je odlazeću vlast sklepao pokojni lider crnogorske filijale takozvane SPC  Amfilohije Radović koji  je patentirao govor mržnje i negaciju crnogorske nacije i Crnogoraca.

Četnizacija i zavjereničko djelovanje pobornika velikosrpske ideologije, osim izvršne i zakonodavne vlasti, teško je pogodilo i sudsku, koja je ionako već godinama označena kao najslabija karika crnogorskog sistema u svim izvještajima o napretku EU.

Velikosrpski šmek sudstva

Kombinacija korupcije, nepotizma, nesposobnosti i neznanja učinili su pravosudni sistem i te kako podložnim uticaju dekadentnih klerofašističkih trendova koji su ušli u mejnstrim nakon ”oslobođenja” Crne Gore 30. avgusta 2020. godine.

Čirgić i Radoman na protestu ispred FCJK: Moraju da plate ljudima koji su ih pokrali!?

Da je velikosrpska klika, željna osvete prema svemu crnogorskom uveliko ušla u pore ionako kompromitovanog pravosuđa,  jasno ukazuje nedavno rješenje Višega suda u Podgorici kojim je kao izvršna potvrđena presuda Osnovnoga suda protiv dekana Fakulteta za crnogroski jezik i književnost (FCJK) Adnana Čirgića, prodekana za nastavu FCJK Aleksandra Radomana i Matice crnogorske (MC).

U sudskom sporu koji traje punih 12 godina, iz navodno proceduralnih razloga Čirgiću, Radomanu i MC naloženo je da isplate 42.500 eura popu SPC Predragu Šćepanoviću i s crkvenim krugovima povezanom tajkunu Radomiru Uljareviću direktoru izdavačke kuće „Oktoih”.

Većina crnogorske javnosti saglasna je da se u ovom slučaju radi o tipičnom primjeru političke odmazde koji od aktuelne vlasti i svetosavskih krugova kontrolisani sudovi sprovode protiv ljudi čiji je društveni angažman usmjeren ka očuvanju građanskih vrijednosti Crne Gore i borbu protiv klerikalnog mraka.

Radomir Uljarević odlično prošao: Plagirao pa još dobio novčanu nadoknadu za to

U ovom slučaju čak nije bilo bitno što je Čirgiću, Radomanu i MC debelo povrijeđeno pravo na ”suđenje u razumnom roku”. To je u stvari samo još jedan pokazatelj da je ovo suđenje proces u kome su ”neposlušnici” morali  biti ”dovedeni u red” i kažnjeni jer diraju u modus operandi svetosavske družine zasnovane na lažima i manipulacijama.

Kafkijanski proces

Sudski proces pokrenut je 2009. godine od strane Čirgića, Radomana i MC, protiv izdavača Oktoiha i Svetigore i priređivača popa Predraga Šćepanovića koji su izvršili brutalnu povredu autorskih prava. Ova oragnizovana grupa svetosavskih plagijatora  je pokrala roman kralja Nikole „Despa“, koji je Matica crnogorska priredila i promovisala prvo izdanje 13. marta 2009. godine, i 6. aprila 2009. godine uz velikosrpski dnevni list Dan ditribuirala u izdanju Oktoiha i Svetigore!

Treba takođe istaći da su Čirgić i Radoman još u maju 2008. godine u više navrata boravili u Arhivsko-bibliotečkom fondu Narodnoga muzeja Crne Gore, đe su proučavali gotovo sasvim nepoznati rukopis romana „Despa“.

Bez obzira što je Zakon o autorskim i srodnim pravima članom 137 definisao prava prvoga izdavača tzv. slobodnih djela, to nije spriječilo Osnovni, a zatim i Viši sud da protivno, ne samo zakonskim odredbama, već i zdravom razumu, presude u korist svetosavske družine iz Oktoiha i Svetigore.

Prvu presudu protiv Čirgića, Radomana i MC u Osnovnom sudu u Podgorici je izrekla Milica Vlahović, a drugu Milica Radović. Vijeće Višeg  suda u Podgorici u procesu koji se u svakom smilsu može okaratkreisati kao kafkijanski, takođe je naložilo da autori prvog izdanja moraju da plate odštetu osobama koje su ih brutalno pokrale.

Crnogorski sudovi: Zreli za kompletan remont

Ovakvu apsurdnu presudu Osnovnog suda, svetosavskom terminologijom rečeno, aminovalo je Vijeće Višeg suda u sastavu predsjednik  Ranko Vukić i članovi Aleksandar Stojanović i Sonja Drašković. Prethodno Vijeće koje je poništilo odluku sudije Radović činili su isto Vukić i Draškovićka, ali je treći član bio različit, tada je bila Mirjana Popović.

Udružena svetosavska klika i lakrdija od postupka

Proces koji su 2009. godine pokrenuli Čirgić, Radoman i Matica crnogroska, ubrzo se pretvorio u teatar kafkijanskog apsurda, u režiji svetosavske klike čiji je jedini cilj bio da opravdaju svoju krađu i laži.

Zbog povrede autorskih prava, čitaj brutalnog lopovluka, tuženi su Radomir Uljarević, poznat kao žestoki pobornik velikosrpstva i četništva, njegova izdavačka kuća Oktoih, Svetigora – fantom izdavač koji je izbrisan iz CRPS 2004. – pet godina prije no su objavili knjigu, kao i pop Predrag Šćepanović koji je potpisan kao priređivač.

Kao priređivač potpisana je i Vesna Todorović, sestra popa Radomira Nikčevića koji se prije 15-ak godina zabarikadirao u Vlaškoj crkvi i devastirao je. Kako su nam kazali izvori bliski FCJK, ona nije tužena iz sažaljenja, što je ispalo veoma loše za nju jer bi i ona od korumpiranih sudova dobila debelu odštetu.

Uljarevića, Šćepanovića, Oktoih i Svetigoru branili su advokati crkvenjaci – Budimir Darmanović, Dalibor Kavarić i Dragan Šoć bivši predsjednik Narodne stranke.

O kakvoj se lakrdiji od suđenja radilo govori i podatak da je sud za vještaka angažovao Miodraga Jovanovića, osvjedočenog velikosrpskog pobornika iz Narodne stranke. Postavlja se pitanje kako je on mogao da bude objektivan vještak u sporu u kojem je advokat tuženih bivši predsjednik njegove stranke Dragan Šoć i advokat koji ga zastupa u drugom sporu (B. Darmanović)!?

Predrag Šćepanović bivši član zabavljačke družine Kenebek

Šćepanović priznao grešku, ali oće pare

Kolike su razmjere manipulacija koje se javljaju u ovom slučaju, najbolje govori i slučaj popa Šćepanovića. Kako saznaje portal Aktuleno, Čirgić, Radoman i MC samo popu Predragu Šćepanoviću su dužni da uplate preko 15 hiljada eura iako je sam Šćepanović na početku procesa izjavio da je ”greškom potpisan na Uljarevićevom izdanju ‘Despe’ kao priređivač”.

Tužioci su mu ponudili da odustanu od tužbe protiv njega ukoliko taj stav javno iznese i preuzme dotadašnje troškove.

Pop Šćepanović, koji je karijeru započeo kao dio zabavljačke družine Kenebek, je to odbio, jer je očigledno znao da će mu sudije Milica Vlahović i Milica Radović kad-tad omogućit podebelu nadoknadu na račun tužilaca čije je izdanje ”Despe” plagirano.

Jer u ovakvoj državi Crnoj Gori, unakarađenoj od takozvane SPC i njenih podanika u izvršnoj vlasti, pop mora biti nevin ako služi svetosavlju. Čirgić, Radoman i Matica crnogorska, sa druge strane, predstavljaju presedan u istoriji globanog pravosuđa, jer će morati da plate odštetu licima koja su plagirala, ili bez uljepšavanja rečeno, brutalno pokrala njihov autorski rad.

Najnovije

U utorak sunčano i toplo

Vrijeme sjutra - pretežno sunčano. U popodnevnim satima i tokom noći uz promjenljivu oblačnost, ponegdje kiša ili pljusak sa grmljavinom, prvenstveno u sjevernim i centralnim...

Prvi komercijalni let iz prijestonice Jemena poslije šest godina

Iz prestonice Jemena Sane, koju kontrolišu pobunjenici Huti, danas je, poslije šest godina, poletio prvi komercijalni avionski let, saopštili su zvaničnici Sane. Avion nacionalnog prevoznika...

Šehović: Premijer Abazović je pontonski most za destrukciju Crne Gore

Jeftinom interpretacijom pomirenja koju plasiraju predstavnici manjnske vlade, da je predsjednik države Crnogorac, predsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda a predsjednik vlade iz albanskog...

Abazović i Marović od sjutra u Briselu sa najvišim zvaničnicima EU

Premijer Dritan Abazović i potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministrica evropskih poslova Jovana Marović boraviće od sjutra u trodnevnoj posjeti Briselu, gdje...

Đeka: Neophodnost jakih institucionalnih mehanizama za postizanje pune rodne ravnopravnosti

Rodna ravnopravnost jedan je od prioriteta ove Vlade u njenom radu na uspostavljanju pune demokratije i zaštite ljudskih prava, istakao je ministar ljudskih i...

Najčitanije

Povezano

PEN centar i FCJK: Novinari koji njeguju temeljne vrijednosti crnogorskoga društva česta meta prijetnji i progona

Crnogorski PEN centar i Fakultet za crnogorski jezik i književnost najoštrije osuđuju prijetnje upućene Anteni M i pozivaju nadležne državne organe da hitno reaguju,...

Fakultet za crnogorski jezik i književnost organizuje dva programa u Nikšiću

Fakultet za Crnogorski jezik i književnost – Cetinje i Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića organizuju dva programa u Nikšiću: 16. maja u 19 sati Predavanje na...

Čirgić: Cetinje je podśetnik raznim antidržavnim političkim i parapolitičkim udruženjima u Crnoj Gori koliko je sramotna njihova izdaja

Posljednjih dana se u više navrata iz redova Demokratskog fronta moglo čuti da Cetinje ne zaslužuje da bude Prijestonica. Posljednja izjava sa tom porukom...

Predstavljeno fototipsko izdanje Praznični minej iz 1538. Božidara Vukovića Podgoričanina

Promocija prvog fototipskog izdanja „Prazničnog mineja“ iz štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina, čijim je objavljivanjem zaokružen projekat „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“ Matice...

Komentari

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zora
18.01.2022-14:37 14:37

Talibanizacija i građanizacija Njegoševe Crne Gore.

Rovca sa katunima bez struje
18.01.2022-15:38 15:38

Razočerenje.Malo su kaznili dr.Čirgića. On I tako ima odličnu platu tako dace to sa lakoto platiti a uposlen je na FCJK za skoro nikakav rad I to na na jeziku koga niko u Rovcima ne priznaje.

Nikola
19.01.2022-02:01 02:01

Razumije li iko sto ovo govedo zbori. Eve ja pokusavam satima da odgonetnem sto “ovo” trabunjalo skraba ali ne ide pa ne ide.

biblion
18.01.2022-20:21 20:21

Ne znaju sektaši za sramotu, Adnane, oni žive od sramote, hrane se njome…

Nina
19.01.2022-07:17 07:17
Reply to  biblion

Kako su srećni, nasmejani i razdragani jer su stigle pare od države. Ala je lepo biti uhljeb i parazit …

Nikola
19.01.2022-02:01 02:01

Ima jos sudova….polakote nicija nije gorjela do zore!

Nina
19.01.2022-08:02 08:02
Reply to  Nikola

Treba im suditi za širenje govora mržnje, srbofobiju, rusofobiju i širenje mržnje prema verskoj zajednici SPC. Ovi likovi su klasični fašisti…