Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

KADAR EX MINISTARKE: Doktor Jovanović prekinuo intervenciju zbog video poziva iz Brisela?

Član Upravnog odbora KCCG Vladimir Jovanović ponovo je pred optužbama pacijenata. Protiv njega su ranije podnošene krivične prijave zbog nesavjesnog liječenja, a sporni su njegovi angažmani na više privatnih klinika pored ustanova u vlasništvu države

“Telefonski poziv koji se navodi u prigovoru je bio od strane direktora tehničke službe gospodina Gardaševića, jer smo u tom trenutku imali video sesiju sa Sarajevom, Zagrebom, Ljubljanom i Briselom u vezi projekta za eventualnu nabavku EBUS aparata kojem sam kao načelnik pulmologije morao prisustvovati što gospodin Gardašević može potvrditi”, riječi su doktora Vladimira Jovanovića iz Kliničkog centra u izjašnjenju na prigovor koji je dostavio K.P. srodnik pacijentkinje J.P. koja je, na žalost, preminula nakon njegove intervencije.

U prigovoru koji je dostavljen nadležnim zdravstvenim organima K.P. iz Podgorice iznio je detaljan opis događanja u Kliničkom centru Crne Gore od 20. februara ove godine, kada je nakon spleta bizarnih okolnosti preminula njegova majka J.P. Doktora Jovanovića K.P. optužuje za nemar i prekidanje intervencije zbog telefonskog poziva.

”Tek nešto poslije 13 časova, otprilike osam sati poslije prijema u Urgentni centar KCCG, dr Jovanović je izvršio punkciju pleuralne punkcije. Prilično nervozan, tražeči svog asistenta bez bilo kakve komunikacije ili obavještenja, bilo mene kao pratioca ili J.P. kao pacijentkinje, pristupio je izvođenju punkcije, a koju je nakon telefonskog poziva odložio i nastavio nakon nekih dvadesetak minuta. Prilično nervozni dr Jovanović je vršio punkciju na način što me je pozvao da uđem u sobu i držim svoju majku”, navodi se u prigovoru koji je dostavljen Zaštitniku prava pacijenata, a u koji je Portal Aktuelno imao uvid.

Građanin K.P. je u prigovoru posebno istakao da je intervencija urađena u sobi, kako tvrdi, gdje je bilo desetak pacijenata i njihovih pratilaca.

”Njoj je i ranije vršena punkcija (koliko se sjećam 2009. godine), ali od strane grudnog hirurga (dr Vujadinovića) i to u Sali, a ne u sobi u kojoj se primaju terapije”, piše u prigovoru u koji smo imali uvid.

Doktor Jovanović u svom izjašnjenju navodi.

Punkcije na poziv ljekara se obavljaju u Urgentnom centru. Punkcije na poziv ljekara iz centralne Intenzivne jedinice se završavaju u CIT”, tvrdi Jovanović.

Kako opisuje građanin K.P. u prigovoru nakon urađene punkcije, došlo je do komplikacija o čemu se obaviješteni od osoblja KCCG, nakon čega je primljena na Grudnu hirurgiju.

U odgovoru Komisije za kontrolu kvaliteta KCCG nigdje se ne daje odgovor na pitanje građanina da li je soba adekvatan prostor da se uradi intervencija punkcije.

”Niko ne spori momenat neadekvatnosti uslova u kojima se radi u Urgentnom centru, ali je već odavno poznata činjenica da uslovi ljekarskog rada u Urgentnom bloku nijesu ni približno idealni zbog kapaciteta ustanove, broja građana i vrste usluge. Dakle, okolnosti i uslovi za rad u Urgentnom centru su problematični kako za pacijente tako i za ljekare”, tvrdi Komisija za kontrolu kvaliteta KCCG.

Komisija konstatuje da, ukoliko je  ljekar pozvan da uradi preuralnu punkciju u Urgentnom centru, onda se ona obavlja u tom dijelu KCCG.

”Komplikacija koja se dešava u formi pneumatodoksa su moguće kod takvih pacijenata, tako da se ne može govoriti o ljekarskoj grešci. Nakon urađene pleuralne punkcije dr Vladimir Jovanović je imao obavezu da se odmah vrati na odjeljenje gdje se brinuo o teškim ležećim pacijentima. Odgovornost ljekara ne može se uspostavljati bez sagledavanja okolnosti u kojima radi”, jasna je Komisija koja je svoje izjašnjenje dala građaninu u maju, iako su propisani rokovi tri dana od podnošenja prigovora što znači da se kasnilo više od dva mjeseca.

Prema pouzdanim informacijama, u obimnoj medicinskoj dokumentaciji preminule J.P. nedostaje upravo izvještaj dr Jovanovića, iako je obaveza svakog ljekara da ga nakon intervencije dostavi i svojeručno ga potpiše.

Inače, dokumentacija u koju je portal AKTUELNO imao uvid, a koja se odnosi na slučaj preminule pacijentkinje J.P. otkriva i vrlo čudne podatke poput rečenice „gdje ima 17 hospitalizovanih pacijenata, na šest kreveta“, pa nije jasno da li se u jednom krevetu nalazi više bolesnika!?

Angažovan na čak četiri privatne klinike, ali i OB Nikšić

Doktor Vladimir Jovanović, prema podacima sa sajta KCCG, član je Upravnog odbora te institucije, a u tom tijelu predstavlja osnivača odnosno Državu Crnu Goru.

Kao specijalista interne medicine – pulmolog, Jovanović je na tu dužnost izabran u prvim mjesecima 2021. godine, a njegove kolege navode da je u odličnim odnosima sa bivšom ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović koja je, takođe, pulmolog. Jovanović važi za njen odani kadar.

Jovanović je prije par dana bio tema i u medijima. Kako je objavio portal CDM, Jovanović osim u Kliničkom centru i OB Nikšić, prema dostupnim podacima, radno je angažovan još u četiri privatne klinike. Međutim, i pored obaveze on Agenciji za sprečavanje korupcije ASK nije prijavio imovinski karton u 2022. Jovanović prihode u 2022. nije prijavio, odnosno, podataka o njegovim prihodima nema na sajtu ASK-a, iako je bio dužan da sve prijavi kao član Odbora direktora Kliničkog centra. On je 9. marta 2023. prijavio zaradu u Kliničkom centru, gdje za redovan posao dobija 1600 eura mjesečno, kao i drugi redovan posao, ali nije navedena ustanova gdje ostvaruje mjesečnu zaradu od 1500 eura. Doktor Jovanović nije naveo u koliko privatnih klinika je radno angažovan, iako je prema Zakonu to dužan da učini s obzirom da je od 2021. član Odbora direktora Kliničkog centra. Jovanović kao član odbora direktora KC ostvaruje mjesečni prihod od 541 euro.

Jovanović je za CdM kazao da je sve predao ASK-u i da poštuje odluku Ministarstva zdravlja da bude angažovan u jednoj privatnoj klinici. Nije kazao o kojoj klinici je riječ.

Međutim, prema dostupnim podacima, doktor Jovanović nije angažovan u jednoj već u četiri privatne klinike, i to u Konzilijumu, SmartMed, Kerber i Filipović, što se može vidjeti na internet stranicama ovih klinika. Osim u Kliničkom i u četiri privatne klinike, Jovanović je angažovan i u Opštoj bolnici Nikšić.

Već postoje krivične prijave

Protiv doktora Jovanovića do sada je podnijeto više krivičnih prijava zbog nesavjesnog liječenja, te formirano više predmeta, navodili su mediji. Neki postupci su u sudskoj proceduri, kao što je predmet po tužbi Tijane Bulatović Marković.

Javnost je upoznata da je još 2021. Višem državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeta je krivična prijava protiv načelnika odjeljenja pulmologije Kliničkog centra Crne Gore Jovanovića i doktorica u ovoj zdravstvenoj ustanovi Irene Šubarić i Danijele Stojanović zbog, kako je CdM tada pisao, nesavjesnog liječenja koje je dovelo do smrti M.B.

Tužbu je tada podnijela Bulatović Marković, kćerka preminulog.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
01.06.2023-08:58 08:58

Nikad mi nije jasno bilo zašto se ljekari šepure sa slušalicama okačenim preo šije. Nose ih svi od ginekologa do ortopeda, ko ih koristi i ko ne koristi, nose ih svuđe od kancelarija do hodnika i liftova, svi ih javno pokazuju kao statusni simbol, kao fetiš predmet, kao dokaz da su ljekari, a ne medicinske sestre ili braća. Veli mi jedan od ponosnih nosilaca slušalica da je to njihova radna alatka i da ih zato stalno nose, a ja ga pitam na što bi to ličilo kad bi kasapi stalno nosili nož u zubima ili čistačice metlu preo ramena ili… Pročitaj više »

gagi
01.06.2023-09:09 09:09

Sad ce to “rijesiti po svome”onaj maneken Vukas Radonjic koji treba da bude uhapsen zbog nesojluka u porodici(ptema zeni)da je pravne drzave,nego nema tu ni ” P “od pravne ni ” D ” od drzave dok je vode bizoni iz sramnog pokreta URA i otpad SNP.

Life
01.06.2023-09:27 09:27

Kako se uspjelo uništiti ovako važna klinika u koju se dobrano ulagalo prethodnih tri godine a ostavio je skockanu dr Mijović?

boris
01.06.2023-11:23 11:23

Molim podnosioca prijave da istraje do kraja, da ne odustaje od tuzbe jer su to doktori… bahatost i pohlepa za novcem je dovela do premora i samim tim lose usluge!!! najgora usluga koja postoji! (ne pricam o ljubaznosti kadra vec svemu ostalom!)

Trile
01.06.2023-11:56 11:56

Pa zar ne shvatate da se usavršavaju(treniraju) na živo.Pa i bivša ministarka je pobjegla iz struke poslije smrti Đeda Radovića.Sumljivo???

Kosta
01.06.2023-13:46 13:46

Koliko je ovaj familija zavio u crno, ima li ko da mu zabrani dalji rad.