Srijeda, 8 Decembra, 2021
Rubrika:

Kad prvorangirani oficir postane nepoželjan oficir

Iako je bio prvorangirani na listi kandidata po internom oglasu Ministarstva odbrane, potpukovniku Kneževiću ministarka je nezakonito uskratila mogućnost usavršavanja, a kasnije ga je, kako se navodi u prijavi, nizom odluka i postupaka ''protivustavno diskriminisala smjenjivanjem sa dužnosti komandanta Centra za obuku''.

Potpukovnik Vojske Crne Gore Igor Knežević podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog protivzakonitog određivanja oficira za usavršavanje na Kraljevskom koledžu za odbrambene studije u Londonu, uz optužbu da je lično i profesionalno diskriminisan, saznaje Pobjeda iz više izvora iz Tužilaštva i Ministarstva odbrane.

Iako je bio prvorangirani na listi kandidata po internom oglasu Ministarstva odbrane, potpukovniku Kneževiću ministarka je nezakonito uskratila mogućnost usavršavanja, a kasnije ga je, kako se navodi u prijavi, nizom odluka i postupaka ,,protivustavno diskriminisala smjenjivanjem sa dužnosti komandanta Centra za obuku“.

– Krivičnu prijavu podnosim s obzirom na to da je ,,Odlukom o izboru lica za upućivanje na usavršavanje“ br. 06012-805/21-3354/11 od 15. 6. 2021. godine ministarka odbrane prof. dr Olivera Injac protivzakonito odredila kapetana fregate Gorana Pajovića za usavršavanje na ,,Kraljevskom koledžu za odbrambene studije“ u Londonu, a na moju žalbu upućenu Komisiji za žalbe i zavedenu pod UPII 06-102/21-476 od 17. 7. 2021. godine, Komisija nije odgovorila do današnjeg dana, odnosno u zakonom predviđenom roku – piše, između ostalog, u Kneževićevoj prijavi od 25. oktobra.

Iz dokumentacije koju Pobjeda posjeduje nije jasno što je ,,primarni grijeh“ potpukovnika Kneževića, ali je sasvim izvjesno da je postao – nepoželjan za ministarku Injac i uži krug ljudi u njenom kabinetu.

KAD PRVI NIJE PRVI

Da sve bude zanimljivije, potpukovnik Knežević je prošle godine već bio određen za školovanje u Londonu, ali je zbog pandemije kovid-19 virusa došlo do odgađanja njegovog upućivanja na Kraljevski koledž Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske.

Zato, kada je juna ove godine ponovo raspisan interni oglas, Knežević je zaključio da će biti ponovo najbolji kandidat.

Tako je i izgledalo. Nakon što su kandidati predali potrebnu dokumentaciju, Komisija za sprovođenje oglasa je obavila provjeru, na osnovu Metodologije za sprovođenje postupka izbora kandidata za obrazovanje i usavršavanje, a potom izvršila i bodovanje.

Rezultati bodovanja su potpukovniku Kneževiću ulili osnovanu nadu da će biti izabran jer je bio prvorangirani na listi sa ukupno 12 bodova. Na drugom mjestu je rangiran potpukovnik Miloje Knežević sa 11, na trećem kapetan fregate Goran Pajović koji je dobio 10 bodova, a na četvrtom potpukovnik Krunoslav Supnjak sa 9 bodova.

Uzaludan je, međutim, bio rad Komisije: ministarka Olivera Injac donijela je odluku da trećerangirani, kapetan fregate Pajović, bude poslat u London.

Kako je i zašto eliminisan, potpukovnik Knežević nije mogao da sazna, jer nije bio obaviješten u roku od 15 dana nakon donošenja odluke, što je obaveza na osnovu člana 117 Zakona o Vojsci Crne Gore.

Potpukovnik Knežević je sve zvanično saznao nakon 24 dana, iako je, kako navodi u krivičnoj prijavi – ,,izabrani kandidat (Pajović – p.a.) bio obaviješten o svom izboru sedam dana prije donošenja Odluke“.

Zbog čega je ministarka Injac ignorisala odluku Komisije za odabir kandidata; zašto je, prije zvanične odluke obavijestila oficira Pajovića i zbog čega je Knežević kao prvorangirani kandidat ispao iz igre? Sve je, za sada, ostalo tajna.

Kao što je nejasno i ponašanje Olivere Injac. Jer – ministarka nije morala ni da odigra čitavu predstavu!

SAMOVOLJA

Shodno Zakonu o Vojsci Crne Gore, upućivanje na školovanje/usavršavanje može da se obavi na dva načina – putem internog oglasa ili da čelni čovjek Ministarstva odbrane sam izabere kandidata.

Ministarka odbrane imala je, dakle, diskreciono pravo: ,,kada to potrebe službe zahtijevaju, lice u službi u Vojsci koje ispunjava uslove u pogledu zdravstvene i psihološke sposobnosti, može se po odobrenju ministra, a na prijedlog rukovodioca organizacione jedinice Ministarstva ili načelnika Generalštaba Vojske, uputiti na obrazovanje, odnosno usavršavanje i bez sprovođenja postupka javnog oglašavanja“.

Dakle, umjesto internog oglasa, ministarka Injac je mogla, uz poštovanje procedura, da odredi kandidata. Nije to uradila već je, bez obrazloženja, poništila rezultate rangiranja Komisije koju je sama izabrala i potom sama odredila kapetana fregate Pajovića da ide u London, iako je trećerangirani?!

Pri tom, sve je učinila da se odluka ne dostavi ostalim kandidatima da bi se, kako smatra potpukovnik Knežević, ,,obezvrijedila bilo kakva eventualna žalba ostalih kandidata koja bi došla u momentu kada je izabrani kandidat već prijavljen školi, Ambasadi Crne Gore, odnosno bio ili u završnoj fazi upućivanja ili već na usavršavanju“.

DISKRIMINACIJA

Nije to sve. Ministarka Injac je otišla i korak dalje u shvatanju prava i ličnih ovlašćenja: u slučaju internog oglasa Ministarstva odbrane žalba potpukovnika Kneževića ne samo da ne odlaže izvršenje odluke o slanju kapetana fregate Pajovića, već može da bude pogubna za – žalioca.

U to se Knežević uvjerio vrlo brzo, kada je pokušao u ličnom kontaktu sa ministarkom da ukaže na nezakonitosti i provjeri da li postoji neka svjesna akcija vrha Ministarstva usmjerena protiv njega.

Odmah je dobio potvrdu: smijenjen je sa dužnosti komandanta Centra za obuku i postavljen u status v.d. inspektora u Ministarstvu odbrane. A nakon službenog razgovora sa ministarkom krenuo je njegov progon.

– Moja žalba na Odluku ministarke Olivere Injac, i to što sam tražio službeni razgovor u vezi sa tim, samo je izazvalo čitavu seriju veoma konkretnih akcija imenovane ministarke. Prvo je izdala uputstvo načelniku Generalštaba Milutinu Đuroviću i direktoru Direktorata za upravljanje ljudskim resursima u Ministarstvu odbrane ppk Miladinu Čoguriću da nađu način da me odmah smijene sa dužnosti – opisuje u krivičnoj prijavi Knežević.

Po svemu sudeći, ministarkine instrukcije su sprovedene u djelo: po nalogu Čogurića, 12. oktobra glavna inspektorka Suzana Domazetović je Kneževića razriješila dužnosti inspektora, a potom je po nalogu same ministarke Injac potpukovnik Knežević izopšten iz već planiranih inspekcija i aktivnosti saradnje sa inspektoratom Ministarstva odbrane Sjeverne Makedonije!

TRI PRIJAVE

Sve to, prema krivičnoj prijavi koju je Knežević uputio Specijalnom tužilaštvu 25. oktobra, ,,upućuje na protivustavnu diskriminaciju koju sprovodi Olivera Injac, predstavlja ,,grubu povredu Zakona o vojsci (član 117), Zakona o radu (član 9 i član 14), Zakona o zabrani zlostavljanja na radu (član 2) i Pravilnika o pravilima ponašanja poslodavca i zaposlenog o prevenciji i zaštiti od zlostavljanja na radu (član 3 i član 5) a sve u vezi sa članom 416, stav 1, Krivičnog zakonika Crne Gore“.

Knežević u prijavi tvrdi da je ministarka Injac zloupotrijebila položaj i povrijedila njegova radna prava te da mu je nanešena ,,materijalna, ljudska i profesionalna šteta“.

Protiv ministarke Injac, zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja, već je u martu i aprilu ove godine podnio krivične prijave nekadašnji direktor Direktorata za ljudske resurse Mihail Volkov. Ovo je treća krivična prijava protiv Injac, ovog puta je podnosilac visokorangirani oficir Vojske Crne Gore.

Na jučerašnjoj sjednici Odbora za bezbjednost odlučeno je, većinom glasova, da se obavi kontrolno saslušanje ministarke Olivere Injac. Prijava potpukovnika Kneževića još jedna je u nizu teških optužbi na koje će ministarka odbrane morati da pruži odgovore.

 

 

 

IzvorPobjeda

Najnovije

DPS Berane: Diskriminatorski odnos Vlade prema sjeveru Crne Gore, sredstva namijenjena Beranama ponižavajuća

Aktuelna Vlada ima bezobzirni odnos prema sjeveru Crne Gore. Upravo to dokazuje i ponižavajući položaj opštine Berane, kojoj je u budžetu dodijeljeno čak 10...

Pogledajte kako izgleda adaptirani hotel Zeta: ”Oživjećemo staru slavu simbola grada Danilovgrad”

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boravi danas u posjeti Opštini Danilovgrad, gdje će sa predsjednicom Opštine Zoricom Kovačević i lokalnim rukovodstvom obići adpatirani hotel "Zeta.  Adaptacija je povjerena...

Američki kongresmeni odobrili 24 milijarde dolara veći vojni budžet od traženog

Zakonodavci u Predstavničkom domu američkog Kongresa odobrili su u utorak uveče, zakon koji će obezbijediti 768 milijardi dolara za vojsku za fiskalnu 2022. godinu. Usvajanje...

Marković: Mugoši želim uspješan rad na korist demokratskih izbornih principa i vladavine zakona

Poslanik Demokratske partije socijalista Duško Marković pozdravlja izbor predsjednika Državne izborne komisije DIK. “Nikoli Mugoši želim uspješan rad na korist demokratskih izbornih principa i vladavine...

Đukanović: Optimista sam da će doći do pada Vlade, treba imati obraz debeo kao...

Nemojte očekivati od mene da podliježem političkom populizmu, trenutno je na sceni politički cirkus, poručio je iz Danilovgrada predsjednik države Milo Đukanović. “Ako u Crnoj Gori...

Najčitanije

Povezano

Injac: Rodna ravnopravnost u sektoru odbrane dio je seta demokratskih vrijednosti kojima težimo

Rodna ravnopravnost i prava žena u sektoru odbrane predstavljaju dio seta demokratskih vrijednosti kojima težimo, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac na danas održanom...

Vag: Misija OEBS-a će nastaviti da podržava državne institucije, a posebno Ministarstvo odbrane

Ministarka odbrane, Olivera Injac, sastala se danas sa novoimenovanom šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorkom Dominik Vag. Kako jne saopšteno iz Ministarstva, Injac je sagovornicu upoznala...

POGLEDAJTE Injac se izblamirala: Ispravila Boškovića, pa onda sama napravila grešku!

Ministarka odbrane Olivera Injac ima veliki problem sa javnim nastupima, između ostalog. Nakon što je prije neki dan na sjednici Odbora za bezbjednost imala nastup...

ŽUČNA RASPARAVA Bošnjak: ”Joanikije nije pop”, Bošković: ”Nego što je, isporučen je na Cetinje”

Sjednicu Skupštine obilježila je rasprava između potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak i poslanika Demokratske partije socijalista Predraga Boškovića oko Srpske pravoslavne crkve i mitropolita Joanikija. Rasprava...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve