Subota, 1 Aprila, 2023
Rubrika:

Kabinet premijera odgovorio Uniji poslodavaca: Izjava premijera bila u duhu zaštite radnika

Kabinet predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića reagovao je na saopštenje Unije poslodavaca, u kom se navodi da je premijer u izjavi ''dosta je više igre sa našim radnicima'' iznio kvalifikacije koje počivaju na pretpostavkama i sadrže prijetnje crnogorskoj biznis zajednici

Kabinet predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića reagovao je na saopštenje Unije poslodavaca, u kom se navodi da je premijer u izjavi “dosta je više igre sa našim radnicima” iznio kvalifikacije koje počivaju na pretpostavkama i sadrže prijetnje crnogorskoj biznis zajednici.

Reagovanje prenosimo integralno.

“Slobodni smo da ustvrdimo da je zaista sa visokom dozom subjektivnosti i pretencioznosti doživljena Premijerova izjava “dosta je više igre sa našim radnicima”, zašto bi Unija poslodavaca ili bilo koji njen član u toj izjavi prepoznao prijetnju. Ovom rečenicom prije je izražena zaštita, nego prijetnja. Vlada kao dobar domaćin, dužna je, ne samo Sindikat, a valjalo bi da je to prioritet i poslodavcima, da se domaćinski i zaštitnički odnosi prema svim građanima, naročito u dijelu zaštite njihovih prava.

Premijer nije “hajkač” i ne učestvuje ni u kakvoj “hajci”, već Uniju doživljava, kao partnera, ali nije sklon da ne čuje i ne vidi, da ne pročita statistike, egzaktne podatke koji govore da je većina poslodavaca, upravo iz privatnog sektora, koristila zakonsku mogućnost da svoje radnike, dugi niz godina, drži u poziciji korisnika minimalne zarade, pa i onda kada je, očigledno, obim posla, stručnosti i produktivnosti, bio nesrazmjeran minimalnom ličnom dohotku. Upravo loša “navika” poslodavaca, koliko god vam ova tvrdnja zvučala smjelo ili pretjerano, u najvećem dijelu je uticala na odluku Vlade da predloži, za naše uslove, drastično povećanje minimalne cijene rada.

Nadalje, premijer Krivokapić nije “preuzeo sindikalnu retoriku i iznio kvalifikacije koje počivaju na pretpostavkama”, već bi se moglo zaključiti da Unija poslodavaca ili, tačnije, onaj koji je u njeno ime sastavljao objavljeno reagovanje, pošao je od pretpostavke da je prethodno stanje koje je zatekla nova administracija, bilo sasvim zadovoljavajuće, da su odnosi na relaciji Radnik – Poslodavac – Sindikat – Država bili na visokom nivou, te da je bilo nepotrebno sagledati ih kritički. Već više puta je ponovljeno – poslodavac koji je opstajao u dosadašnjim tržišnim i poreskim uslovima, opstaće i sačuvaće poslovnu vitalnost i u okolnostima novih pravila koje diktira Vlada Crne Gore.

Ukoliko se Unija poslodavaca zalaže da nelikvidnost preduzeća liječimo rabljenjem državnih resursa, imovine i radnog, humanog potencijala, na tom poslu, u Vladi Crne Gore ne može imati partnera. Možemo i bićemo partneri u liječenju nelikvidnosti upravo novom poreskom politikom, striktno planskim investiranjem i kreditiranjem, suzbijanjem sive ekonomije, suzbijanjem kriminala i korupcije, neselektivnom primjenom kaznene politike, naravno, i restriktivnom politikom unutar državnog, administrativnog aparata.

Na kraju, vjerujemo da je preporuka izrečena premijeru Krivokapiću u završnici vašeg jučerašnjeg reagovanja, izraz vaše društvene odgovornosti, ali držimo da, bez obzira na striktno postavljene granice između poslova i dužnosti u državi, svi društveni i privredni činioci moraju, bez razlike, voditi računa o principima humanosti i štititi prava zaposlenih. Radujemo se podršci koju ste dali programu “Evropa sad” i budućem, zajedničkom, nadamo se, objektivnom monitoringu i evaluaciji svih učinaka ovog programa”, navodi se u reagovanju Kabineta premijera Krivokapića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve