Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

JUSTIN POPOVIĆ I SVETOSAVSKA JERES Nacionalistička pseudoreligija koja zagovara ideju Nebeske Srbije

Jedan od osnivača najmračnije jeresi etnofiletizma 20 vijeka na ovim našim prostorima o kojoj sam pisao u svojoj knjizi Jeres kosovskog mita, je i Justin Popović, koga su Srbi prije 15-tak godina kanonizovali u sveca. ''Svetosavski nacionalizam'' koji je zamjena za izvorno pravoslavlje, nudi i zamjenu za Hrista, kao da Njegova žrtva nije dovoljna za spasenje, nego je potrebno još stradanja i pogibije.

Piše: Vladimir Lajović

Ko malo dublje poznaje i razumije Sveto Pismo, zna da riječ antihrist je preuzeta iz grčkog jezika αντίχριστος (antihristos) na kojem je pisan Novi Zavjet pa i Otkrovenje Jovanovo (Apokalipsa), što u bukvalnom prevodu to αντί znači ne samo „protiv Hrista“, nego i „umjesto Hrista“.

I tako je od pada 1/3 neba, odnosno anđela demona koje je povukao sa sobom arhandjel Lucifer, pokušava da zamjeni Sina Božjeg na tronu Božjem, da se izravna Njemu i da se prikaže kao Hristos, odnosno spasitelj. Tako će i Antihrist da se predstavi kao da je sam Isus, i spolja će izgledati da zagovara hrišćanstvo, da se bori za mir i pravu vjeru, ali će ponuditi sebe kao zamjenu i svoju ideologiju kao zamjenu/dopunu Jevandjelju.

Jedan od osnivača najmračnije jeresi etnofiletizma 20 vijeka na ovim našim prostorima o kojoj sam pisao u svojoj knjizi Jeres kosovskog mita, je i Justin Popović, koga su Srbi prije 15-tak godina kanonizovali u sveca. “Svetosavski nacionalizam” koji je zamjena za izvorno pravoslavlje, nudi i zamjenu za Hrista, kao da Njegova žrtva nije dovoljna za spasenje, nego je potrebno još stradanja i pogibije. Ta jeres svoj vrhunac doživaljava između dva svjetska rata, stvara se jedna ekstremna nacionalistčka pseudoreligijska konstrukcija “krvi i tla”, koja zagovara ideju Nebeske Srbije, po principu “jedan narod, jedna država i jedna vjera/crkva”. Ta nacionalistička idelogija mora da ima svog αντίχριστος, pa Nikolaj Velimirović, Justin Popović i cijela plejada “bogoslova” koje školuju u Beogradu, decenjama od Svetog Save (Rastka Nemanjića) stvara božanstvo, zamjenu za Hrista, i pripisuju mi ulogu, ideje i riječi koje nikad nije izgovorio niti zagovarao za svoga života.

Vladimir Lajović

Tonske arhive su (ne)srećom sačuvale neke od zapisa tih “besjeda” ovog mračnog ideologa “svetosavlja”, koje na brutalan način svjedoče o tim pokušajima da se Sveti Sava učini božanstvom, odnosno zamjenom za Gospoda našeg Isus Hrista, jer valjda Njegovo Jevandjelje nije dovoljno i nije podobno za stvaranje “svetog srpstva”.

Na dolje priloženom videu možete čuti cijelu besjedu na Savindan 27.januara (po novom kalendaru) 1966.godine u manastiru Ćelije kraj Valjeva. Da scenografija bude potpuna ovo sve se dešava na vrhuncu moći komunističkog režima SFRJ, što pokazuju način kako su ideje “svetosavskog nacionalizma” preživjele i njegovane pod okriljem SPC-a i nadživljele Tita i njegovu vladavinu. Kako su onda u svoj svojoj punini se manifestovale polovinom 80tih godina, memorandumom SANU i promovisanjem Jusinovih učenika u episkope, i kako do dana današnjeg kroz izmisljeni kult Svetog Save, kanonozaciju Nikolaja Velimirovića i Justina Popovića i sličnih “svetaca” 20 vijeka, zarobljavaju umove slabovjernih diljem bivše Jugoslavije a naročito u Crnoj Gori. Kako je nastalo ovo zlo i kako se u manastirima i portama hramova širi ovaj ekstremni vjerski nacionalizam i jeres nazvana “svetosavlje”.

Ali ajde da prokomentarišemo neke djelove ove besjede koja je umjećem govornika vješto upakovana u uobičajeni pravoslavni narativ, da bi se lakše progutale te nacionalostičke ideje i zarile duboko u kolektovno nesvjesno tog nesrećnog srpskog naroda.

Pita se “ava”Justin, sa dramom u glasu: “A koga ima, ako Hrista Boga nema, ako Svetog Save nema?” I onda kreće blasfemija: “Krst i na njemu raspet Sveti Sava, i bruji njegov tužan i setan glas, njegov glas koji se čuje od zemlje do neba: Gospode, oprosti im, jer ne znaju šta rade!”

Znači već na početku besjede Justin, slušaocima donosi sliku raspetog Rastka na nekom krstu (iako je poznato da Sv.Sava nije mučenik, niti je stradao mučeničkom smrću niti je ikad iko imao problem sa onim što je Sv.Sava napisao) i predstavlja ga kao Isusa Hrista, stavljajući mu u usta posljednje Gospodnje riječi koje je izgovori prije nego je izdahnuo na Golgoti.

Zatim dosta nejasno govori riječi, pa ostavlja dilemu da li on govori o Savi ili kao da Sava govori o Hristu: “Ostaviše tebe, jedini smisao svih svetova, ostaviše tebe koji nam daješ Večni Život, ostaviše tebe koji nam daješ Večnu Pravdu” međutim dilema se otklanja na kraju te misli kad Justin kaže” i tvoji potomci pođoše, za kim? Za ljudima bez Boga!”. Valjda ne misli da je Hrist imao potomke? On misli na Srbe, potomke Nemanjića, jer od početka do kraja besjede besjede on govori o Srbima i Nebeskoj Srbiji, i pita se gdje su pravi Srbi. Jer Svetosavlje naučava da “Srbin nekršten/komunista ne biva” da je Srbin izraz za pravoslavca. To političko pravoslavlje naučavali su i decenijama koje su uslijedile i njegovi učenici Artemije, Atanasije i Amfilohije…

Onda nastavlja “Na krstu raspet Sveti Sava, tužan i setan. Monaštvo mu je dalo sve, monaštvo ga je učinilo Svetiteljem, monaštvo ga je učinilo Prosvetiteljem. Sveta Gora i sveti monasi vaspitali su Svetoga Savu i dali mu sva bogatstva neba…. A Srbi sada napuštaju taj svetosavski put, napustili monaški put. Prazni manastiri srpski, po jedan ili dva monaha? A vi šaljete decu svoju po školama, po univerzitetima. Dobro je i to ponekad. Ali, pomisli na dušu svoju i na dušu njihovu. Ko će čuvati dušu Srpskoga naroda?…  Srbi krenuli za kulturom, za civilizacijom evropskom, za modom evropskom. O leševi srpski!”

A mi se u Crnoj Gori pitamo kako je zavladao srednji vijek, nakon pobjede litijaškog pokreta na izborima, i otkud se pojavio taj svijet sa tim retrogradnim vrijednostima. Pa evo otkud, nikad nije ni izašao iz podruma SPC-a već puni vijek.

Ali sve ovo pišem zbog riječi kojim Justin završava ovu bogohulnu besjedu o Sv.Savi, sa tom egzaltacijom “Danas sva Nebesa, Sveti Apostoli, Sveti Proroci, Mučenici, Ispovednici slave Svetoga Savu.” Kakva sablazan, Bog svoje slave ne da nikom, ne slave cijela Nebesa Svetog Savu, već Hrista! Jer sve je stvoreno kroz Hrista i radi Hrista.

I onda dio o Nebeskoj Srbiji

“Danas sam Gospod grli Svetoga Savu, najvećeg i najsvetijeg Srbina, najljupkije i najmilije srpsko dete Rastka! A on kleči i plače. Plače nad nesrećnim srpskim rodom, plače nad zemaljskom Srbijom. Sva Nebeska Srbija slavi Svetitelja Savu, a vi nesrećni Srbi sve ste njegovo zaboravili na zemlji.”

Jedino, što vidimo da sam Gospod Isus Hristos plače nad Justinom Popovićem i tom zabludjelom “Nebeskom Srbijom” koja zarobljena mrakom svetosavskog etnofiletizma i vjerskom mržnjom progoni svakog koji nije Srbin i Svetosavac, stvara klimu stalnih sukoba, nemira i straha, koja će na kraju zaista i dovesti Antihrista na vlast i koji će na sličnim idejama sprovoditi teror nad neistomišljenicima sve u ime nekog “svetosavlja” “svetog srpstva”, “svetih srpskih zemalja” i “Nebeske Srbije.”, za što nema nikakvog uporišta u Svetom Pismu ili predanju i kanonima svetih otaca pravoslave crkve, niti u jednoj jedinoj riječi koju je zapisao Sveti Sava, a ostalo ih je sačuvano nekih 153 stranica rukopisa, koje svako može da provjeri i potvrdi da je Justin Popović i svi koji ga slijede otpadnik koji je zaveo narod i napravio od srpskog nacionalizma novu religiju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Neko tamo
30.05.2021-08:14 08:14

Da ova 2 bradata majmuna justin popovic i nikolaj velimirovic su otpoceli svetosavski nacionalizam i bili predvodnici
Srecom Tito nas je spasio od njih dvojice njihove crkve i četnika ali njihovi ucenici i nasljednici su nastavili ono sto njima nije poslo za rukom

Donji kraj
30.05.2021-16:57 16:57

Lajovic kome tepamo Laki i mitropolit nase tkz CPC koms tepamo Micika ce pokrenuti naroxne mase . Uslov zato je da se Laki po miri sa Micikom. Kad se to desi povecacese broj vjernika .Mi iz Donjeg kraja navijamo za Lakija ijako Miciku uvazavamo kao velikog skolovanog stvaraoca cije je pisano djeli neprocjenjivo za motenegrinsku ideju.Ipak je Laki mlađi ijakoje Micika ljepsi.

ja toliko
30.05.2021-23:18 23:18
Reply to  Donji kraj

Vidi se da pričaš iz donjeg kraja ne uključujući gornji. Uzgred, ne brini ti za nas, mi nemamo takvih svetaca kakve Srbi imaju. Samo neka ne pripisuju i ne prepisuju naše, pa ćemo lako.

JUSTIN POPOVIĆ AND SVETOSAVSKA JERES -  Nationalist pseudo religion that advocates the idea of Heavenly Serbia - Montenegro International
02.06.2021-20:50 20:50

[…] Source: Aktuelno.me, Written by Vladimir Lajović […]