Četvrtak, 25 Jula, 2024
Rubrika:

Jovović: Edukacija i podizanje svijesti o važnosti brige o životnoj sredini je investicija u budućnost

Prema riječima Ranka Rubežića, direktora JU OŠ “Aleksa Đilas Bećo”, Mojkovac projektat “Čini dobro-recikliraj 2!” je jako značajan, jer kroz radionice pomaže deci da razviju svest o važnosti očuvanja životne sredine, a stečeno znanje treba da ih motiviše da postanu odgovorni stanovnici koji brinu o planeti.

Fondacija “Čini dobro” uspješno je realizovala prvu fazu projekta “Čini dobro-recikliraj 2!” u pet obrazovno-vaspitnih ustanova, sa sjevera i juga Crne Gore.

“Edukacija i podizanje svijesti među djecom, mladima i nastavnim kadrom o važnosti brige o životnoj sredini koju dijelimo je investicija u budućnost. Upravo je naš projekat zasnovan na aktivnostima koje su usmjerene na razvijanje ekološke svijesti i odgovornosti, stvaranje zdravih navika, smanjenje otpada, sa akcentom na plastiku, razvoj kritičkog mišljenja kod djece i mladih. Tokom radionica, kojih je bilo osam, a kojima je prisustvovalo 324 djece – učenica, učenika i prosvjetnih radnika, konkretno smo govorili o pravilnom odlaganju plastike, štetnostima plastike koja se nepravilno odlaže po životnu sredinu i zdravlje, mogućnostima koje daje plastika kao sirovina u procesu reciklaže, cirkularnoj ekonomiji, održivom razvoju itd”, kazala je  izvršna direktorica Fondacije “Čini dobro” Marija Manja Jovović.

Prema njenim riječima, djeca i mladi su imali prilike da se upoznaju sa pozitivnim primjerima iz zajednice kako se rješavanje problema otpada može pretvoriti u kreativne i korisne predmete za cjelokupno društvo, kao što je proizvodnja eko daske i predmeta od nje.

“Mi smo u ovoj fazi Projekta obrazovno-vaspitnim ustanovama poklonili pet eko klupa i 20 eko kanti, po jedna eko klupa i po četiri eko kante za svaku ustanovu, i tako doprinijeli da naša priroda bude očišćena i sačuvana za oko 600 kg plastičnog otpada oznaka 2 i 5. Raduje nas činjenica da smo postavljene ciljeve za ovu fazu projekta ne samo ispunili, već i premašili“, kazala je Jovović.

Kako je saopšteno iz Fondacije, tokom trajanja projekta organizovano je sakupljanje plastike u obrazovno-vaspitnim ustanovama, a do sada je skupljeno oko 300 kg plastike.

“Djeca i mladi koji rastu sa sviješću o važnosti očuvanja životne sredine postaju odgovorni građani i građanke koji doprinose očuvanju planete za buduće generacije”, poručuju iz Fondacije.

Prema riječima Ranka Rubežića, direktora JU OŠ “Aleksa Đilas Bećo”, Mojkovac projektat “Čini dobro-recikliraj 2!” je jako značajan, jer kroz radionice pomaže deci da razviju svest o važnosti očuvanja životne sredine, a stečeno znanje treba da ih motiviše da postanu odgovorni stanovnici koji brinu o planeti.

„Projekat ima značajan efekat, jer doprinosi da se u našoj ustanovi još više radi na podizanju svijest o zaštiti životne sredine. Projekat „Čini dobro-recikliraj 2!“ se odlično uklopio u naše aktivnosti koje mi, kao „Eko škola“ godinama sprovodimo pod sloganom „Prirodu čuvamo od sebe za sebe”. Naši učenici i učenice, kao i zaposleni sakupljaju plastiku, a dio nje, tačnije plastične flaše, koristimo za proizvodnju filamenta za 3D štampač. Pomoću 3D štampača naši učenici i učenice na kreativan način iskazuju stečena znanja i svoje viđenje očuvanja naše prirode i planete. Mi kao Ekološka država, moramo dati primjer ostalim državama, makar u regionu, a to ćemo najbolje uraditi kroz edukaciju djece i mladih“, rekao je Rubežić.

Cijeneći značaj predškolskog uzrasta za razvoj, sticanje i usvajanje znanja i navika, a samim tim i za razvoj ekološke svijesti, u Fondaciji smatraju da je edukacija o zaštiti životne sredine ključna komponenta obrazovanja najmlađih, pa realizuju projekat i u JPU „Eko bajka“, Pljevlja.

Prema riječima Katarine Zečević, pomoćnice direktorice JPU „Eko bajka“, Pljevlja ova predškolska ustanova tradicionalno godinama radi na razvoju, sticanju i usvajanju ekoloških znanja i navika kod djece.

„Radionice koje je Fondacija „Čini dobro“ održala u našoj ustanovi su omogućile da naši najmlađi i dalje misle, djeluju i rade koristeći reciklažni materijal i da dobiju nove ideje u budućnosti. U akciju sakupljanja plastike, pored djece, uključili su se i roditelji i zaposleni, jer zajednički želimo da gradimo zelenu budućnost“, kazala je Zečević.

Projekat se realizuje u SMŠ “Danilo Kiš” Budva, JU OŠ “Kekec” Sutomore, JPU “Eko bajka” Pljevlja, JU OŠ “Radomir Mitrović” Berane i JU OŠ “Aleksa Đilas Bećo” Mojkovac zahvaljujući podršci Airbnb Fonda za zajednice i GlobalGiving-a.

“Činjenjem dobra danas, stvaramo bolju budućnost za sve nas! Zato činimo dobro”, poručuju iz Fondacije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve