Jovanović: Slijedi opoziv tomosa SPC iz 1922. godine

„Od 36.000 parohija, koliko ima ruska crkva u otadžbini i inostranstvu, trećina se nalazi u Ukrajini. Tamo se ne nalaze samo neki od najznačajnijih ruskih manastira, već i 500, 600 godina ruske istorije. Veoma interesantno je, a ovo je egzatan podatak, da Moskovska patrijaršija nije vlasnik niti jednog vjerskog objekta na teritoriji Ukrajine. Vlasnik je država“, objasnio je posljednje događaje vezane za pravoslavnu crkvu analitičar i publicista Vladimir Jovanović gostujući u emisiji televizije A1, „Klub A international“, kod novinara i urednika moskovskog Komersanta Genadija Sisojeva.

Jovanović trenutne odnose u pravoslavnoj crkvi, posebno između Carigrada i Moskve, smatra raskolom drugog stepena.

„Sljedeći korak je anatema. Znači, da Moskva anatemiše Carigrad. Ipak, ovdje moramo da znamo sljedeće relacije. Rusi su primili hrišćanstvo od Carigrada. Kao i većina Slovena. Ruska crkva je ćerka crkva u odnosu na Carigradsku patrijaršiju. Ne biva da ćerka crkva oglasi majku za raskolnika. Istoričari i akademici su već upozorili Moskvu da ne ide tim putem“, kaže Jovanović.

Na pitanje Sisojeva da prokomentariše poziv ruske crkve drugim crkvama da je podrže, Jovanović je rekao: „To ostaje da vidimo. Niti jedna crkva se još nije oglasila službeno. Međutim, kad vam kažem, ne možete ispitivati crkvenost i pravoslavnost Carigrada. To je 1700 godina istorije toga trona. I ne zove se slučajno patrijarh carigradski Vaseljenskim patrijarhom“.

O posljedicama ovog sukoba između Moskve i Carigrada, a uključujući Balkan, te najavi Srpske pravoslavne crkve da će pratiti Moskvu, u odnosu na Carigrad, Jovanović je rekao:

„Sve puca od ljubavi prema Rusiji. Ali takvu odluku nije donijela još nijedna crkva, pa ni Srpska pravoslavna crkva“, kazao je Jovanović.

O SPC, te mitropolitu Amfilohiju, Jovanović podsjeća da je upravo mitropolit MCP SPC Amfilohije sa Vaseljenskim patrijarhom Vartolemejom školski drug sa postdiplomskih studija u Rimu, te da se na kraju i zamonašio u Grčkoj, kao i da ima svoje grčke veze.

„Uostalom, kada je proslavljano 100 godina Moskovske patrijaršije 2016. godine, on nije bio u delegaciji SPC. Tako da on sada pokušava da ispravi neke stvari iz prošlosti i da se pokaže kao veliki prijatelj Rusije“, napomenuo je Jovanović.

On je istakao i Makedonsku pravoslavnu crkvu, zapravo Ohridsku arhiepiskopiju, kao jednu od najstarijih pravoslavnih crkava među Slovenima, uopšte.

„Vaseljenski patrijarh Vartolomej je još ranije rekao premijeru Zaevu da će povodom Makedonske pravoslavne crkve da se postara da se nađe neko rješenje. To je bio impuls Beogradu da se nešto dešava. Naime, 1922. godine, ova formirana Srpska pravoslavna crkva, na osnovu tomosa koji je izdao patrijarh carigradski…daje se nadležnost ujedinjene crkve Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Međutim, to zapravo znači da će Carigrad da opozove taj tomos koji je dao 1922. godine,  jer ako pogledamo na mapu današnjice ne postoji nikakva Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. I to je ono što zabrinjava Srpsku pravoslavnu crkvu“, objašnjava Jovanović.

Sa rješavanjem pitanje Ukrajinske pravoslavne crkve, Jovanović smatra da raskol među braćom Rusija nije uspjela da riješi u Ukrajini, u proteklih 25 godina.

„Slično je i u Crnoj Gori. SPC sa ovim pristupom ne može da riješi raskol među pravoslavnom braćom u Crnoj Gori. I to ne samo iz tog razloga, već i zato što će se opozvati tomosa iz 1922. godine. A u tom tomosu jasno piše da je autokefalna Crnogorska crkva stupila u jedinstvo sa Srpskom crkvom. Stvari su se od tada promjenile. Srbija i Crna Gora više nisu jedna država. Za razliku od Ukrajine i Makedonije gdje vlast podržava autokefalnost, kod nas imate jednu potpunu ignoranciju od strane države. NATO i EU su organizacije koje postoje od danas do sjutra, sa stanovištva crkve koja postoji 2000 godina. I koja je vječna“, rekao je Jovanović.

Ovdje možete vidjeti cijeli razgovor.

 

Komentari

avatar