Subota, 23 Septembra, 2023
Rubrika:

Jovanović: Namjera Tužilačkog savjeta da se obezbijedi kontinuitet u funkcionisanju Tužilaštva

Jovanović je istakla da se, od kada je imenovana za vršiteljku dužnosti, konstantno se zalaže za izbor VDT u punom mandatu, i da u tom pogledu nema razlike u stavovima sa međunarodnim partnerima

Tužilački savjet (TS) je, inicijativom za izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, želio da se do izbora vrhovnog državnog tužioca (VDT) obezbijedi kontinuitet u funkcionisanju Tužilaštva, poručila je vršiteljka dužnosti (v.d.) VDT-a Maja Jovanović.

Ona je, na konferenciji koju je organizovala Akcija za ljudska prava, kazala da se u dijelu javnosti ne tumači na pravi način inicijativa TS koja je upućena Skupštini i Vladi.

“Moram istaći da namjera TS nije ni bila da se ovom inicijativom v.d. stanje produži u nedogled, već da se do izbora VDT-a obezbijedi kontinuitet u funkcionisanju institucije”, navela je Jovanović.

Jovanović je istakla da se, od kada je imenovana za vršiteljku dužnosti, konstantno se zalaže za izbor VDT u punom mandatu, i da u tom pogledu nema razlike u stavovima sa međunarodnim partnerima.

Kako je navela, ni u manje zahtjevnim oblastima rezultati se ne mogu postići uz šestomjesečne promjene, a naročito ne ukoliko one izazivaju nesigurnost u instituciji.

„Upravo zbog toga TS je predao inicijativu, kako bi kroz taj mehanizam, a dok Skupština ne izabere VDT-a, obezbijedili kontinuitet i stabilnost u radu, a od poslanika zavisi da li će v.d. mandat trajati deset dana, šest mjeseci ili godinama“, rekla je Jovanović.

Ona je dodala da se nada da će u Skupštini biti razumijevanja za taj stav TS izražen kroz inicijativu za dalje jačanje Tužilaštva, a samim tim i za nastavak započetih reformi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve