Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović saopštio je da Crna Gora prethodnih dana bilježi trend stabilizovanja ili umirivanja epidemiološke situacije.

Foto: RTCG/Print Screen

“Neka izrazita tendencija opadanja ne bih se usudio da kažem, ali neki trend stabilizovanja ili umirivanja aktivnosti, čini se da postoji u posljednjih sedam do osam dana, iako je to i dalje visok nivo obolijevanja za našu populaciju”, rekao je Joksimović u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG).

Ohrabrujući su i podaci za proteklu sedmicu, jer u pet od sedam dana bilo je manje od 70 oboljelih po danu.

“Što je bilo dosta ohrabrujuće, u odnosu na onu nedjelju prije kad smo svaki dan imali preko 90 oboljelih”, rekao je Joksimović.

Dobro je, kaže, da nemamo porast broja novooboljelih iz dana u dan: “To je pozitivan pokazatelj, inače je najbitniji pokazatelj taj broj novoinficiranih po danu”.

On je rekao da se u posljednjih dvije nedjelje na rezultate testiranja ne čeka duže od dva do tri dana, što je prihvatljiv vremenski interval.

Govoreći o vakcini protiv Kovida 19, Joksimović je rekao da je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) 139 vakcina u fazi predkliničkog istraživanja, a da je 26 ušlo u fazu kliničkog ispitivanja.

“Posebno je ohrabrujuće da pet vakcina ulazi u treću fazu kliničkih ispitivanja. Treća faza ipak nije tako kratak period, i u redovnoj proceduri može proći između nekoliko mjeseci do nekoliko godina”, istakao je Joksimović.

Kad je riječ o našoj populaciji, kako je rekao, čini se da ćemo i narednu zimu, a možda čak i do sljedećeg proljeća bitku voditi bez vakcine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve