Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Joksimović: HPV vakcinu za pola godine primilo 1.700 djevojčica

Vakcinacija HPV vakcinom počela je 26. septembra prošle godine, a Joksimović je kazao da su u Institutu zadovoljni tim procentom

HPV vakcinu za pola godine primilo je 1 700 djevojčica od devet do 14 godina u Crnoj Gori, što je 26, 7 odsto na državnom nivou, rekao je u emisiji ”Link” na Radiju Crne Gore nacionalni koordinator za HPV vakcinaciju i epidemiolog u Institutu za javno zdravlje, dr Milko Joksimović.

Vakcinacija HPV vakcinom počela je 26. septembra prošle godine, a Joksimović je kazao da su u Institutu zadovoljni tim procentom.

“Vakcinacija je počela sa prvom grupom, djevojčice od 9 do 14 godina i više od 1000 djevojčica je primilo vakcinu u toj grupi. U skladu sa najavama mi smo proširili vakcinaciju za tu grupu i za 15 dana ovog mjeseca imamo još oko 500 vakcinisanih djevojčica”, precizirao je Joksimović.

Istakao je da je bilo mnogo izazova za epidemiologe i izabrane doktore, ali da sve teče po planu.

“Tokom marta nastavljamo da pozivamo roditelje djevojčica koje su se prijavile da prime vakcinu i to žemo raditi do kraja mjeseca, a od aprila ćemo da omogućimo vakcinaciju i vikendom”, najavio je Joksimović.

Konstatuje da je velika razlika u procentima između gradova, kada je u pitanju obuhvat HPV vakcinom.

Dao je primjer Berana gdje je taj procenat skoro 50 odsto, a u Baru je oko 10 odsto.

Na Cetinju je obuhvat oko 42 odsto, u Ulcinju 36 odsto, Herceg Novom i Kolašin blizu 35 odsto, Podgorici 29 odsto.

U Pljevljima je taj procenat 18 odsto.

“Razlike su između timova doktora za djecu, pa je kod nekih veliki obuhvat, a kod nekih ne, ali smo jako zadovoljni obuhvatom u Beranama, na Cetinju, u Ulcinju i Herceg Novom”, naveo je Joksimović.

Podsjetio je da je statistika obolijevanja od raka grlića materice u Crnoj Gori alarmantna i poražavajuća.

“U vrhu smo od obolijevanja i umiranja od raka grlića materice kada je Evropa u pitanju. Cilj vakcine je primarno prevencija raka grlića materice, jer je u 95 odsto slučajeva ovaj kancer povezan sa HPV-om”, istakao je Joksimović.

Vakcina je djelotvorna kod ranica na grliću, a njome se, kaže epidemilog, prevenira i rak anusa i penisa kod muškaraca.

“Zato je ovo vakcina koju objeručke trebamo prihvatiti”, poručuje Joksimović.

Pedijatrica u Domu zdravlja Podgorica dr Rajka Pajović potvrdila je da je procenat vakcinacije dobar, naročito kad se uzme u obzir da u poslednje vrijeme ima mnogo virusa i respiratornih infekcija što usporava vakcinaciju.

Roditelje koji dolaze kod izabranih ljekara, najviše interesuje da su djevojčice premlade da prime ovu vakcinu, kao i da li će ona uticati na plodnost.

“Studije pokazuju da je ovaj uzrast najbolji da se vakcina primi, a takođe ona može samo pozitivno da utiče na plodnost, jer kad očuvamo grlić od infekcije onda se održava i plodnost”, kazala je Pajović.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve