Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Joanikije dočekan u Cetinjskom manastiru, prisustvovali Krivokapić, Bratić, Stijović i Carević

Kako je saopšteno iz MCP SPC današnjem liturgijskom sabranju prisustvovali su premijer Zdravko Krivokapić, ministri Vesna Bratić i Aleksandar Stijović, kao i gradonačelnik Budve Marko Bato Carević

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i izabrani Episkop budimljansko-nikšićki Metodije služili su danas, na praznik Svetih cara Konstantina i carice Jelene sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru.

Kako je saopšteno iz MCP SPC današnjem liturgijskom sabranju prisustvovali su premijer Zdravko Krivokapić, ministri Vesna Bratić i Aleksandar Stijović, kao i gradonačelnik Budve Marko Bato Carević.

Mitropolit Joanikije je kazao da po Milanskom ediktu svaka vjera treba da bude slobodna.

“Još, dakle, hrišćanstvo u vrijeme cara Konstantina nije postalo državnom religijom – to je bilo tek u vrijeme cara Teodosija. Ali, ovo je hrišćanima bilo dovoljno: da njihova vjera bude slobodna i da slobodno mogu bogoslužiti i Bogu se moliti i ispovijedati svoju vjeru svuda i na svakome mjestu. I druga stvar je, manje važna, ali opet značajna, da sve ono što pripada nekoj vjeri niko nema pravo da dira – ni država niti bilo ko drugi”, rekao je izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski.

Joanikije je kazao da je time uspostavljena razlika i razdvojenost svjetovne i duhovne vlasti.

“Ali, to opet ne znači da one ne mogu sarađivati i raditi zajedno na dobro naroda, na dobro hrišćana i na dobro svih ostalih, ma kojoj vjeri pripadali. Nažalost, još uvijek, makar kod nas ovdje, to nije zaživjelo. Nadamo se da će to učiniti naše vlasti. Evo ga ovdje gospodin premijer, i ministri, koji su vjerujući ljudi. Drago nam je da su sa nama ljudi koji su smijenili bivši režim, koji je pokazao primitivizam. Moram to reći tako, jer su se drznuli, ne samo da prekrše Milanski edikt koji je u temelju evropske civilizacije, nego i osnovnu ljudskost i poštenje”, naglasio je Mitropolit Joanikije.

Mitropolit Joanikije je kazao da nije slučajno što Crkva cara Konstantina i caricu Jelenu zove ravnoapostolnim.

“Jer su oni dali slobodu hrišćanstvu, postali veliki ktitori. I od tada hrišćanstvo živi novim životom. I od tada se hrišćanstvo uključuje u sve tokove života i oplemenjuje cio život. I iz hrišćanstva je iscvjetala jedna jedinstvena kultura. A tu, naravno, prije svega mislim na istočno hrišćanstvo i na hrišćanstvo u našem srpskom narodu. Ono je iznjedrilo velike ličnosti: svetitelje, stavaraoce, književnike, vojskovođe, ratnike. Oni su branili svoju otadžbinu i svoj narod, i žrtvovali se za svoju vjeru i za svoj narod. Među njima su mnogi i mnogi iz Crne Gore, iz Srbije i iz drugih srpskih zemalja. A to je sve naša zajednička istorija”, poručio je mitropolit Joanikije.

Blagosiljan je i slavski kolač, a onda je Episkop budimljansko-nikšićki Metodije mitropolitu Joanikiju poželio dobrodošlicu “kući svojoj”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Neko tamo
04.06.2021-19:08 19:08

Da smo miška kesedziju i zeljka goveda stavili odavno iza resetaka nikada se ovo ne bi desavalo crnoj gori
Dvojica balvana sa svojim medijskim gangom uspjeli su da kupe crnogorce i gradjane crne gore koji vole ovu drzavu da bi stvorili dritana i uru koja ce omoguciti srbiji i spc da upravlja crnom gorom

Neko tamo
04.06.2021-19:09 19:09

2 pitanja je li bio kacavenda
Ije li bilo maksuzije sigurno jeste alkoholjub voli na eks

Neko tamo
04.06.2021-19:11 19:11

Ante prkacin je sve reko o ovoj organizaciji ali necemo dozvoliti da zbog jednog čupa i njegovih mentora iz vijesti srbija i spc upravlja crnom gorom