Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je povodom Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti da će svetinje braniti golim životima.

foto: Svetigora

On je za TV Novi rekao “da niko ne očekuje da će mirno proći namjera vlasti u Crnoj Gori pretočena u Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se želi na vrlo perfidan način ozakoniti otimačina crkvene imovine”

„Još Milanski edikt, koji je ključni događaj i akt u okviru evropske hrišćanske civilizacije, propisuje da svi ljudi imaju pravo i slobodu da vjeruju kako hoće i u koga hoće. Svaka vjera ima pravo na svoju imovinu i ono što je stekla kroz istoriju putem zavještanja, rada, što posjeduje to joj je zagarantovano, i da država u to ne sme da zadire. Mi se sad vraćamo u praistoriju, u ono vrijeme kada je čovjek čovjeku bio vuk i kada nije važio nikakav zakon, pa se kroz neki zakonski oblik ozakonjuje otimačina. Ovde je cilj da se otme crkvena imovina kroz vrlo perfidan zakon“, poručio je episkop Joanikije.

Kako je rekao, zakon bi trebalo da bude donijet, ali on “treba da bude rezultat dugotrajnog, pažljivog dijaloga, sa međusobnim uvažavanjem crkve i države”.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments