Bojanić: Jedna ili 9.000 prevara?

Otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću

Poštovani premijeru Markoviću,

Ne može se prećutati vaša izjava da je 9.000 privrednih društava sa jednim zaposlenim prevara. Još se pitate kako se kafić ili restoran mogu voditi sa samo jednim zaposlenim. Veoma sam zabrinut za ekonomsku budućnost Crne Gore ako znanje premijera o ekonomiji i privredi ne doseže dalje od toga.

Ne interesuju me mnogo vaši motivi da date ovako, najblaže rečeno, neprimjerenu izjavu. Može biti da je to samo ishitrena i nepromišljena izjava, a može biti da vas je neko pogrešno savjetovao. Ako je ovo došlo od savjetnika, odmah ih sve zamijenite, ovo je toliko grub propust da zaslužuju smjenu.

U svakom slučaju, postoji potreba za javnom polemikom, s obzirom na činjenicu da ste u sali Privredne komore bili okruženi partijskim drugovima, počev od predsjednika Komore koji je i dalje član vašeg DPS Glavnog odbora. On nije našao za shodno da vas, ako ništa drugo, bar upozori da nije pošteno 9.000 građana koji se bore da prežive u uslovima nametnutim od vas i vaše politike, nazivati prevarantima.

Tih 9.000 privrednih društava su silom zakona članovi Privredne komore i u obavezi su da joj uredno plaćaju članarinu, pa je bilo prirodno da prvi čovjek Komore kaže bar jednu riječ u njihovu odbranu. Ne, mudro je, kao uostalom i svi prisutni, ćutao kao zaliven. Koji su razlozi tome, mogu samo da naslućujem, a punu istinu zna sam predsjednik Komore.

Ono što je bilo evidentno, događaj od juče bjelodano je pokazao da komora ostaje DPS ćelija, pa je javnost imala još jednu priliku da vidi zašto je većina privrednika ogorčena na njen rad, a naročito na prisilan način finansiranja.

Uvaženi premijeru Markoviću, koliko juče vaši saradnici su broj novoformiranih privrednih društava koristili kao argument u propagandi koja je imala za cilj da ukaže na povećanje ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori. Sada vi te kompanije, a daleko najveći procenat od njih je sa samo jednim zaposlenim, nazivate prevarom. Da li je pogrešno zaključiti da je ekonomski rast na koji se pozivate prevara?

Ako ste se odlučili da suzbijete sivu ekonomiju i poresku evaziju, zar nije bilo prirodno da provjerite prvo kompanije čiji su predstavnici odmah potrčali da vas podrže. Krenite od njih, provjerite da li oni, u skladu sa zakonom, plaćaju poreze i doprinose na pune zarade zaposlenih ili koriste benefite partijske lojalnosti u vidu selektivne primjene zakona. Zar nije prirodno da prvo iskontrolište istomišljenike iz redova velikih kompanija, državnih i privatnih, svejedno?

Svakako da treba kontrolisati i mikro preduzeća, ali ona u skladu sa svojom veličinom mogu samo donijeti mikro štetu po budžet. Neće biti da su “generatori razvoja crnogorske privrede”, kako vole da kažu vaši saradnici za mikro, mala i srednja preduzeća, i generatori štete po budžet. Bar se na Vladi usaglasite o tome.

Poštovani gospodine Markoviću, nije dobro da se na zarade ne isplaćuju porezi i doprinosi, to ste potpuno u pravu. Ali zašto prvo ne naplatite stotine miliona poreskog duga od velikih kompanija, pa onda trenirajte strogoću na mikro preduzećima. Nije valjda da vam je hrabrost u naplati državnih dažbina u obrnutoj korelaciji sa veličinom kompanije.

Zašto, gospodine Markoviću, ne insistirate da se kazne odgovorni za stotine miliona eura vrijednih izgubljenih sudskih sporova i štete po budžet? Zar propusti teški više stotina miliona u vezi Limenke, autoputa, državnih garancija, sumnjivih konsultantskih ugovora i sl. ne zaslužuju vašu pažnju?

Ne, vama su neprijatelji države državni službenici koji su primorani da u sudskom postupku naplaćuju svoja potraživanja od države, a prevaranti svi koji su nevoljno, čast izuzecim, formirali mikro preduzeća ne bi li preživjeli.

Na kraju, besplatan savjet kako da se riješite “prevaranata”. Otpustite 9.000 državnih činovnika i zamijenite ih sa ovih 9.000 “prevaranata”. Siguran sam da bi ovi drugi pristali, a ovima prvima bi bilo ljekovito da neposredno kao preduzetnici saznaju kako je teško biti privrednik ako vas premijer na startu doživljava kao prevarante. Pa bi prvi bili drugi, a drugi prvi u plaćanju poreza.

Jeste da ovo liči na Marovićeve konstrukcije, ali vjerujem da ste razumjeli. Ipak je on bio skoro trodecenijski ideolog vaše partije, a “pomalo” se bavio i preduzetništvom. Da, da se ne zaboravi, i on ostade nešto kratak budžetu, a vas nismo čuli da ga nazivate prevarantom.

Naravno, ne gajim iluziju da će ovo nešto promijeniti i da ćete priznati grešku i uputiti izvinjenje za uvredu upućenu prema 9.000 preduzetnika. Znam da je na ovim prostorima gotovo nemoguće priznati grešku, ali, s obzirom na činjenicu da ste se okružili poslušnicima, nije naodmet da vam se sa strane ukaže na očigledne greške. Javnost će ionako sama donijeti zaključak da li se ovdje radi o jednoj ili 9.000 prevara.

Srdačan pozdrav.

Mladen Bojanić

Komentari

avatar