“Jedan od pet miliona”: Beograđani žive u Ludogradu

Građani su se okupili na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, na još jednom protestu “Jedan od pet miliona”, nakon čega su, kao i ranijih subota, krenuli u protestnu šetnju. Oni nose transparente “Hoćemo drveće, nećemo gondolu”, “Šetamo za zdraviju prirodu i društvo”…

Na protestu je, prije šetnje, govorio potpredsjednik Narodne stranke i dramaturg Siniša Kovačević, koji je rekao da Beograđani žive u Ludogradu u kom se Nova godina slavi od avgusta marta. Jedino rješenje za Kosovo je da Vučić ode, naveo je Kovačević. On je građane pozvao ne u šetnju, već u “marš do slobode”.

Demonstranti će ispred RTS blokirati na dva sata ulaz u zgradu, gdje će održati i “Dnevnik slobodne Srbije”.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtjevi su dopunjavani. Ovo je 15. sedmica izlaska na ulice.

Traženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izvještava o svim političkim opcijama i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nenad Lj. Stefanović podnesu ostavke. Prošle nedjelje je održana tzv. blokada RTS, a ispred zgrade je organizovan Dnevnik slobodne Srbije.

Sa protesta je ranije zatražena i ostavka ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića, kao i ministra zdravlja Zaltibora Lončara. Građani zahtjevaju da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsjednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Sa jednog od protesta upućen je i poziv na dogovor i zahtjev opoziciji da iznese konkretan plan šta će učiniti da promjene sistem u Srbiji da bi vlast bila servis građana. Poslije tog zahtjeva više opozicionih stranka i organizacija ponudilo je građanima “Sporazum sa narodom” odnosno predlog mjera za obezbjeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobjede nad aktuelnom vlašću na čelu sa Vučićem.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim gradovima u Srbiji, među kojima su Novi Sad, Niš, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac, Aranđelovac, Topola, Kraljevo, Leskovac, Valjevo, Jagodina, Knić, Subotica…

Komentari

avatar