Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Javni servis neophodan za unaprjeđenje rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori

Zajedničke aktivnosti definisane su zajedničkim sporazumom, koji su danas potpisali stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova i generalni direktor RTCG Boris Raonić

Program Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori (UNDP) i Radio Televizija Crne Gore (RTCG), kroz niz zajedničkih aktivnosti, doprinijeće unaprjeđenju rodne ravnopravnosti i jačanju kapaciteta Javnog servisa za rodno odgovorno komuniciranje. Važan segment ovog partnerstva, koji podržava i Evropska unija, biće kontinuirana edukacija i jačanje kapaciteta svih zaposlenih u RTCG-u, saopšteno je iz Kancelarije Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Crne Gore.

Zajedničke aktivnosti definisane su zajedničkim sporazumom, koji su danas potpisali stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova i generalni direktor RTCG Boris Raonić.

“Nejednakosti, rodni stereotipi, duboko ukorijenjene predrasude i patrijarhalni obrasci postoje u društvenim strukturama, a mediji imaju moć i potencijal da ih pospješuju ili da se bore protiv njih. U tom smislu, Javni servis je prepoznat kao važan i odgovoran partner u promovisanju kulture tolerancije i rodne ravnopravnosti u javnom diskursu”, navedeno je u saopštenju.

To je i cilj projekta „Komuniciranje rodne ravnopravnosti“, koji UNDP sprovodi u partnerstvu s Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava i Ministarstvom javne uprave, digitalnog društva i medija, a finansira Evropska unija.

Stalna predstavnica UNDP-a Daniela Gašparikova poručila je da su mediji ogledalo društva a da, istovremeno, imaju moć da oblikuju stavove.

„Crna Gora je već izabrala da bude posvećena poštovanju ljudskih prava, koja uključuju i rodnu ravnopravnost. Zato je važno da mediji u svakodnevni rad uključuju princip rodne ravnopravnosti i tako se bore protiv diskriminacije. RTCG, kao javni servis svih građanki i građana, ima dodatnu obavezu da promoviše ljudska prava i rodnu ravnopravnost kao osnovne principe demokratije. Ovo ne smije proizilaziti samo iz zakonske obaveze, već iz suštinske potrebe svih koji oblikuju rad Javnog servisa da kreiraju medijski sadržaj koji odražava različite potrebe i perspektive – i muškaraca i žena i da ukazuju na ponašanja koji nijesu u skladu sa standardima ljudskih prava“, poručila je Gašparikova.

Potpisivanje sporazuma između UNDP-a i RTCG-a/ Foto: Kancelarija UNDP

Generalni direktor RTCG Boris Raonić istakao je da dogovorene aktivnosti podrazumijevaju ne samo edukaciju zaposlenih u Javnom servisu kad je u pitanju rodna ravnopravnost, već i rad na unapređenju Etičkog kodeksa i poboljšanju programa Javnog servisa.

„Raduje nas saradnja sa UNDP-om, a serijal aktivnosti biće dokaz da će Javni servis, a nadam se i kompletno društvo, staviti tačku na stvari iz naše tradicije koje nemaju prostor u 21. vijeku“, rekao je on.

Zamjenik šefice Delegacije EU Rikardo Seri, poručio je da je postizanje rodne ravnopravnosti kao temeljne vrijednosti EU, ambicija država članica.

„Ima puno toga da se uradi kako bi se postigla potpuna ravnopravnost. Situacija je veoma unaprijeđena posljednjih godina kada je riječ o rodnoj ravnopravnosti, a isto se može reći i za situaciju u Crnoj Gori – daleko je od potpune ravnopravnosti i ima još puno toga da se uradi. Ovo je partnerstvo sa crnogorskim Javnim servisom, kako bi se zaposleni u medijima obučili po pitanjima rodne ravnopravnosti, tako da u potpunosti mogu doprinijeti rodnim pitanjima u društvu“, zaključio je Seri.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve