Ministarstvo sporta i mladih raspisalo je 27. maja Javni poziv za angažovanje lica za obavljanje administrativno-tehničkih poslova, potrebnih za funkcionisanje omladinskih servisa u Podgorici, Danilovgradu, Nikšiću, Mojkovcu, Petnjici, Plavu i Šavniku.

foto Ministarstvo sporta

“Na Javni poziv odazvalo se preko 70 kandidata zainteresovanih da postanu dio kreativnog tima omladinskih servisa. Jasan cilj jeste da, pored toga što predstavljaju fokalna mjesta u kojima se mladi mogu obratiti za podršku i iskazati svoje potrebe, omladinski servisi značajno doprinose razmjeni iskustava, informacija, znanja i mogućnosti koje će mladima Crne Gore biti od velikog značaja”, saopšteno je iz Ministarstva sporta.

Odabrani administratori imaju jasan zadatak da budu na raspolaganju mladima iz njihovih lokalnih zajednica i da na najbolji mogući način sprovode politike Vlade i Ministarstva usmjerenih na omladinsku politiku. Kako se na Javnom pozivu nisu ispunili formalno-pravni uslovi za obavljanje te funkcije u određenim gradovima, za te gradove biće ponovo raspisan Javni poziv koji će biti objavljen na oficijalnom sajtu Ministarstva sporta i mladih.

“Pružanje platforme omladini jedan je od podsticajnih koraka koji na najtransparentniji način prikazuje usmjerenost Vladinih politika ka dodatnoj inkluziji mladih u kreiranju i sprovođenju omladinske tematike na državnom i lokalnom nivou. Na ovaj način podstičemo crnogorsku mladost da budućnost još jasnije vidi u svojoj državi, a ne na stranom tlu. Neosporan evropski put kojim Crna Gora korača ne isključuje, naprotiv stimuliše mobilnost mladih sa ciljem razvijanja što svestranije, kreativnijie omladine”, kazao je ministar sporta Nikola Janović.

Uspostavljanje institucionalnog okvira za sprovođenje omladinske politike, stvaranje i unapređenje uslova za rad omladinskih servisa, edukacija mladih o mehanizmima njihovog uključivanja u aktivne mjere zapošljavanja, podsticanje uključivanja mladih u kreiranje kulturnih sadržaja, podsticanje uključivanja mladih u neformalno obrazovanje, promocija zdravih stilova života i volonterizma kod mladih kao i podsticanje drugih oblasti od značaja za razvoj mladih, samo su neki od ciljeva Programa ostvarivanja javnog interesa u oblasti omladinske politike, donešenog na predlog Ministarstva, u okviru Zakona o mladima iz 2019. godine.

Ministarstvo sporta i mladih, kao pouzdan partner mladima, u proteklom periodu je intenzivno radilo na još boljem stvaranju uslova da u kontinuitetu unaprjeđuju status i položaj mladih, te je u 2019. godini završeno šest omladinskih servisa u Nikšiću, Danilovgradu, Mojkovcu, Petnjici, Plavu i Šavniku za koje je Ministarstvo opredijelilo oko 142.000 eura.

U 2020. godini su završeni omladinski servisi u Podgorici i na Cetinju, a još tri servisa u Baru, Kotoru i Pljevljima će biti kompletirani u narednih mjesec dana. Ministarstvo je za ovih pet omladinskih servisa izdvojilo čak 95.000 eura. Omladinski servisi biće dostupni za oko 90.000 mladih u 11 opština širom Crne Gore.

Dakle, aktivnosti koje transparentno pokazuju rad i založenost Ministarstva da u kontinuitetu unapređuje kvalietet života mladih u Crnoj Gori jesu, pored navedenog novog Zakon o mladima i Program ostvarivanja javnog interesa u oblasti omladinske politike, Evropska omladinska kartica, promocija i unapređenje saradnje na regionalnom i međunarodnom nivou – RYCO kancelarija, Konkurs za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija u oblasti društvene brige o mladima, omladinski servisi, kampanja “Digitalna pismenost i zaštita djece i mladih na internetu”, kao i promocija školskog i dječijeg sporta.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve