Četvrtak, 9 Februara, 2023
Rubrika:

Janković: Sva vozila Službi zaštite i spašavanja u Crnoj Gori da budu oslobođena putarine, gasimo požare i spašavamo živote, nećemo njima na piknik

''Sadašnje rješenje koje se pominje i koje je donijela Vlada po meni nije adekvatno zakonski. Ono je loše, nas niko nije konsultovao. Ne pominje se trajekt u zakonu o putevima. Tako da kolege sa primorja moraju da plaćaju trajekt'', kazao je za CdM predsjednik Saveza vatrogasaca Goran Janković.

Da bi gasili požare van svoje opštine, vatrogasna vozila moraju da plate putarinu kroz tunel Sozina i to devet eura u jednom pravcu, trajekt 14,5 eura, a čak 17 eura prolaz kroz autoput Princeza Ksenija. Zaista nevjerovatan podatak, ali i pitanje koje je godinama aktuelno – zašto ih niko od nadležnih ne oslobodi plaćanja. Prvi korak ka tome učinila je juče Vlada, utvrdivši Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o putevima, kojim je predloženo da putarinu za autoput i tunel Sozinu ne plaćaju policija, hitna, vatrogasci i inspekcije. Međutim, u Savezu vatrogasaca smatraju da predloženo rješenje nije dobro, te traže da sva vozila Službi zaštite i spašavanja u Crnoj Gori budu oslobođena putarine.

Imajući u vidu otvaranje prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, kao i činjenicu da postojeći zakon nije na adekvatan način uredio određena pitanja, u Vladi ističu da je bilo neophodno pristupiti izmjenama zakona o putevima.

“U cilju podizanja nivoa bezbijednosti u saobraćaju, predloženo je da se naknada za korišćenje javnih puteva ne naplaćuje za vozila policije, službe hitne medicinske pomoći, službe zaštite i spašavanja i državne inspekcije za puteve samo u slučaju kada obavljaju poslove iz svoje nadležnosti na javnom putu za koji se plaća naknada sa korišćenje”, naveli su juče iz Vlade.

Međutim, Savez vatrogasaca Crne Gore smatra da predloženo rješenje nije dobro.

“Sadašnje rješenje koje se pominje i koje je donijela Vlada po meni nije adekvatno zakonski. Ono je loše, nas niko nije konsultovao. Ne pominje se trajekt u zakonu o putevima. Tako da kolege sa primorja moraju da plaćaju trajekt”, kazao je za CdM predsjednik Saveza vatrogasaca Goran Janković.

U drugom dijelu, naglasio je on, se pominje auto-put i Sozina, ali samo ukoliko se obavljaju poslovi na tom putu vatrogasci su oslobođeni prolaza.

“Mora da se nešto zapali na autoputu ili kod tunela Sozina da bismo tek tada bili oslobođeni putarine. Nama ti putevi trebaju da prođemo. Ako zahvaljujući auto-putu možemo do Veruše gdje imamo požar ili nezgodu gdje je neko stradao ili ostao zaglavljen u vozilo, stići za 15 ili 20 minuta, normalno da ćemo ići auto.putem, nego da idemo dva sata starim putem. Takođe, ako imamo požar u Podgorici, zovemo Kolašince, oni dolaze, tuda prolaze službenim vozilima i ne obavljaju poslove, što znači da ni oni neće biti oslobođeni plaćanja. Tako da je vrlo loše koncipiramo ovo zakonsko rješenje”, kazao je za CdM predsjednik Saveza vatrogasaca Goran Janković.

On je istakao da će pisati svim poslaničkim klubovima u Skupštini da putarine budu oslobođena sva vozila Službi zaštite i spašavanja u Crnoj Gori.

“To se softverski, tehnički rješava. Imaju takozvani tagovi, uređaji koji se podijele službama. Imaš tagove i ne može niko mimo tih službi da prolazi. Neće sigurno niko sa vatrogasnim vozilima da ide neđe na piknik. Kada se ti tagovi podijele oni se instaliraju u vozilo”, objašnjava Janković.

Oko ovog problema je, kaže, imao komunikciju sa Monteputem, ali su ih oni uputili na zakonodavca-Vladu.

“Kada je izbio problem sa vatrogascima u Tivtu, Vlada je pribjegla izmjenama zakona o putevima, ali opet nijesu riješili pitanje trajekta. Trajekt je u privatnom vlasništvu i niđe ga ne pominju u zakonu. Znači da će vatrogasci opet morati da nose novac da bi mogli da pređu trajekt. Kada smo prošle godine pružali ispomoć Baru, ja sam iz svog džepa morao davati novac kolegama kako bi prošli”, ističe Janković.

Povodom oovg problema je početkom ove godne pisao bivšem premijeru Zdravku Krivokapiću.

“Nikakvu reakciju nijesmo dobili”, ističe Janković.

U slučaju Sozine i prve dionice auto-puta kojima upravlja Monteput, kao preduzeće koje je formirala Vlada, naplata se fakturiše svima jer zakon ne poznaje izuzetke za hitne situacije ili vozila posebne namjene, osim za osobe sa invaliditetom, koje su propusnicu dobile u za to predviđenoj proceduri.

Zakon o putevima u članu 21 oslobađanje od plaćanja predviđa samo za vozila sa “znakom pristupačnosti“ u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Taj znak mogu da posjeduju lica koja imaju određeni stepen invalidnosti, a dobija se na zahtjev predat u posebnoj proceduri i uz odgovarajuću dokumentaciju.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve