Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Jaka bura na primorju: U Budvi se prevrnuo kamion, odvaljeni krovovi i fasade, potopljene barke, vjetar obara stabla u Kotoru i Baru

U Budvi ima mnogo oborednih stabala koja su padala po ulicama i automobilima. Kako je rekao njihov komandir Dragan Božović, vjetar je takođe nosio krovove a u marini ima potopljenih barki.

Jak olujni vjetar pričinio je veliku materijalnu štetu u Herceg Novom, Budvi, Kotoru i Baru.

U Budvi ima mnogo oborednih stabala koja su padala po ulicama i automobilima. Kako je za Portal Analitika rekao njihov komandir Dragan Božović, vjetar je takođe nosio krovove a u marini ima potopljenih barki.

– Zbog vjetra olujne jačine, koji je načinio dosta štete sve ekipe su trenutno na terenu. Radimo na rašcišćavanju terena, zajedno sa komunalnim preduzećem – rekao je Božović.

Vjetar je sinoć odnio krov sa Srednje mješovite škole „Danilo Kiš“ u Budvi, a usljed nevremena potopljen je brod u budvanskoj marini.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZMHS) najavio je za danas narandžasti meteoalarm na cijeloj teritoriji Crne Gore, objavljeno je na sajtu ZMHS.

U sve tri regije naše zemlje očekuju se udari vjetra od preko 17 m/s (50 km/h).

Odjeljenje bezbjednosti Budva zamolilo je sve građane da ostanu u svojim domovima zbog najavljenih loših vremenskih uslova, kako bi spriječili eventualne povrede i posledice po ljudske živote.

Ekipe budvanskog Komunalnog preduzeća su na terenu i intenzivno rade na otklanjanju posljedica nevremena prouzrokovanih jakim vjetrom, koji još duva olujnom jačinom.

Foto: RTV Budva

Policija je večeras zatvorila put Budva – Kotor kroz tunel Mogren, zbog toga što je na magistralu kod Seoca kran pao na kolovoz.

Iz Auto-moto saveza Crne Gore Portalu Pobjeda je rečeno da je saobraćaj preusmjeren preko brda Topliš.

Snažan vjetar koji duva u Kotoru oborio je dva stabla na putnom pravcu prema Njegušima, a ekipe zaštite i spašavanja su na terenu.

– Sjeverni vjetar, od 18.50 duva jačinom od oko 70 kilometara na sat, saopšteno je Radio Televiziji Herceg Novi iz lokalne meteorološke stanice gdje je mjerenje obavljeno, a udari, kako kažu, mogu biti i intenzivniji u drugim djelovima grada.

Ekipe Službe za spašavanje, Komunalne policije, Komunalno stambenog uklanjaju oboreno drveće i grane koje ometaju saobraćaj.

Ima oštećenih automobila, a pojedini djelovi grada su bez električne energije.

Komandir Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi Zlatka Ćirovića, kazao je za RTHN da su njihove ekipe na terenu i uklanjaju drveće na Podima, Savini, Kumboru, Dubravi, Igalu i Kamenarima.

Načelnik Službe i zaštite spašavanja Dragan Božović za RTV Budva je kazao da se u tom gradu mogu vidjeti odvaljeni krovovi i fasade, građevinski kran i oboreni kamion.

Ranije je u prekidu bio i saobraćaj na relaciji Bar – Sukobin ali je nakon petnaestak minuta normalizovan.

Iz Službe spašavanja interevenisali su i na magistralnom putu između Bara i Ulcinja gdje je jaka bura oborila na cestu stablo masline u blizini skretanja za Kominu.

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja Bar lokalizovali su požar koji je oko 18 sati izbio na livadi u naselju Čeluga i prijetio da se zbog vjetra proširi.

Kako je Pobjedi potvrdio v.d. komandira Službe zaštite Aco Vulević, požar u naselju Čeluga ugašen je nakon intervencije sa četiri vatrogasna vozila.

CEDIS je upozorio na mogućnost nestabilnog napajanja zbog olujnog vjetra u primorskim opštinama.

– Izuzetno jaki udari vjetra od popodnevnih časova pogađaju područje primorskih opština, zbog čega je na određenim dionicama ugrožena i mreža u nadležnosti naše kompanije – navode oni.

Napajanje je nestabilno na području Luštice, Baošića, Morinja, Kumbora, Miločera…

– Intenzitet vjetra je takav da otkida granje sa stabala, nanosi na mrežu, takođe značajno otežava i djelovanje ekipa. U slučaju prekida molimo za strpljenje jer preduzimamo sve kako bi djelovali najefikasnije u navedenim okolnostima – kazali su iz CEDIS-a.

Podsjećamo, zbog kvara na dalekvodu Crnogorski elektroprenosni sistem AD – CGES 110kV Ulcinj – Možura, trenutno je bez napajanja kompletno područje ulcinjske opštine

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve