Nedjelja, 1 Oktobra, 2023
Rubrika:

Jaha: Najteža uvreda i ponižavanje romskog naroda

''NVO Mladi Romi juče su javno iskazali protest ispred bilborda sa navedenom fotografijom i zahtjevali da se prekine sa ovom kampanjom, te poručuju da romska zajednica napreduje, ali se percepcija javnosti o Romima sporo mijenja''

NVO Mladi Romi iz Herceg Novog izrazilo je visoku zabrinutost i najoštrije osudilo negativnu kampanju NVO Crnogorske kulturne mreže čiji naslov glasi ”Crna Gora bez podjela”, poručio je direktor NVO Mladi Romi Samir Jaha.

“Romi su na fotografijama koje služe za ovu kampanu predstavljeni u komunalnim uniformama dok su ostali narodi zastupljeni u Crnoj Gori predstavljeni u svojim narodnim nošnjama. Smatramo ovu situaciju poražavajuće za kompletno crnogorsko društvo i zahtjevamo od Crnogorske kulturne mreže, koja ima zvučno ime, da se pod hitno prekine sa ovom kampanjom koja će ostati zabilježena u istoriji Crne Gore kao najteža uvreda i ponižavanje romskog naroda koji ima bogatu kulturu, istoriju, običaje, muziku a posebno upečatljivu narodnu nošnju”, poručio je Jaha.

Prema njegovim riječima, kampanja koja je pokrenuta prije dva dana a koja se nalazi na internet portalima, pa čak i na bilbordima, naišla je na brojne negativne reakcije prije svega pripadnika romske zajednice, romskih NVO, određenih političkih partija, medija  i mnogih drugih društvenih aktera.

“Posebno smatramo važnim riječi podrške i osuđujuće reakcije na ovu kampanju velikog broja građana Crne Gore. Navedene  fotografije koje se koriste za kampanju prije svega su veoma diskriminatorne te povlače sa sobom niz drugih pitanja, kao što su stepen ozbiljnosti i stručnosti rada nevladinih organizacija koje se očigledno vrlo površno bave romskom zajednicom, kao i nedostatak volje za suštinsko uključivanje i konsultovanje Roma”, ocijenio je Jaha.

Upitno je, dodao je on, i kako smo kao društvo došli u ovakvu situaciju da se podržavaju projekti koji više škode nego što koriste romskoj zajednici, kako je nedostatak senzibiliteta prema romskoj zajednici ovoliko visoko izražen, potom kako pored svih dosadašnjih uloženih napora, realizovanih projekata, značajno uloženih sredstava od različitih aktera i dalje postoje visok stepen izraženih predrasuda i stereotipa prema romskoj zajednici.

“Shodno svemu navedenom, pozivamo sve društvene aktere koji se i bave unapređenjem položaja romske zajednice da suštinski uključuju pripadnike romske zajednice, da iskazuju i promovišu solidarnost, odgovornost, kvalitetno i dobro upravljanje kako ovakvih primjera ne bi bilo. NVO Mladi Romi juče su javno iskazali protest ispred bilborda sa navedenom fotografijom i zahtjevali da se prekine sa ovom kampanjom, te poručuju da romska zajednica napreduje, ali se percepcija javnosti o Romima sporo mijenja”, zaključio je Jaha.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve