Izvještavanje medija iz Srbije o situaciji u Crnoj Gori kulminacija je medijske propagande koja nije viđena na ovim prostorima, ocjenjuju iz Agencije za elektronske medije Crne Gore (AEM).

Ranko Vujović

Najavljuju da će zbog neprimjerenih sadržaja, punih govora mržnje i diskriminacije narednih dana uputiti zahtjev Agenciji za elektronske medije Srbije da preispita sporne sadržaje.

“Zaista nije u redu da neko u jednoj televizijskoj emisiji pokazuje sliku ambasadora Crne Gore u Beogradu, poziva građane da ga zaustavljaju na ulici, da mu saopštavaju da je on predstavnik fašističkog režima, da u nekoj drugoj emisiji se poziva da se vojska organizuje, i da vojska krene prema Crnoj Gori, da ne govorimo o najekstremnijim uvredama”, kazao je Ranko Vujović iz AEM-a.

Radi se o opasnim sadržajima koji su zabranjeni zakonom i u Srbiji i u Crnoj Gori. Napominje da su obje države potpisnice konvencije o prekograničnoj televiziji Savjeta Evrope i direktive o audio-vizuelni medijskim uslugama Evropske unije.

“Ono što se dešava prethodnih 15 dana kulminacija je propagande koje još nije viđena koliko ja znam na ovim prostorima. Negativna je propaganda prema Crnoj Gori, znači radi se o različitim sadržajima, različitim emisijama, različitim televizijama, koje su sve vidljive u Crnoj Gori, koje šire govor mržnje, podstiču na diskriminaciju, podstiču na nasilje”, dodao je Vujović.

Zato će AEM pisati kolegama iz Srbije.

“Mi smo već to jednom uradili prije godinu dana zbog sličnih neprimjerenih sadržaja smo se obraćali agenciji u Srbiji i mi ćemo ovih dana razmatrati sve ove sporne sadržaje koje sam pomenuo i vjerovatno će iz toga da proističe neka inicijativa slične vrste”, kazao je Vujović.

Vujović očekuje da će Agencije za elektronske medije Srbije uvidjeti propuste medija iz te države i da će ih sankcionisati.

Do tada poziva i medije iz Crne Gore da, kako je rekao, ne dolivaju ulje na vatru, već da pažljivo biraju koje sadržaje objavljuju.

Komentari

avatar