Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Izložba otkriva koliko su duboke i jake veze Crne Gore sa Italijom

Ambasador Italije u Crnoj Gori, Luka Zelioli, kazao je da naslovne strane na kojima su najvažniji italijanski časopisi predstavili Crnu Goru italijanskim čitaocima, pružaju nam priliku da iznesemo na vidjelo iz arhiva sjećanja istorijske događaje ili epizode koji dobijaju aktuelnu dimenziju i vitalnost

Naslovne strane na kojima su najvažniji italijanski časopisi predstavili Crnu Goru italijanskim čitaocima predstavljaju prava mala umjetnička djela i pružaju nam priliku da se podsjetimo istorijskih događaja ili epizoda koje dobijaju aktuelnu dimenziju i vitalnost.

To je saopšteno na otvaranju izložbe „Crna Gora na naslovnim stranicama italijanskih časopisa od 1896. do 1921. godine“ koju je priredila Ambasada Italije u Crnoj Gori, u saradnji sa Nacionalnom bibliotekom iz Napulja u Zavičajnom muzeju Danilovgrad, a povodom 9. decembra Dana opštine i dana oslobođenja Danilovgrada.

Otvaranje izložbe „Crna Gora na naslovnim stranicama italijanskih časopisa od 1896. do 1921. godine“

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da, nakon više od jednog vijeka, naslovne strane italijanskih časopisa, koje s izvanrednom efikasnošću u jednoj slici sažimaju događaje i epizode vrijedne pomena, nesumljivo predstavljaju i prava mala umjetnička djela.

Zorica KOVAČEVIĆ, predsjednica Opštine Danilovgrad

„Godine uzete u obzir pri odabiru predstavljenih naslovnih strana obuhvataju bogat i dinamičan period. Godine 1896. je bila vjeridba Viktora Emanuela Savojskog i princeze Jelene Petrović Njegoš, budućeg kralja i kraljice Italije, kraj Nikola Petrović je 1921. godine umro u egzilu, zatim je sahranjen u Sanremu, a njegovi posmrtni ostaci danas počivaju na Cetinju“, navela je Kovačević.

Spajanje ovih kraljevskih porodioca u to doba, kako je istakla, nesumljivo je bilo jedan od najvećih pokretača italijansko-crnogorskih odnosa.

Ambasador Italije u Crnoj Gori, Luka Zelioli, kazao je da naslovne strane na kojima su najvažniji italijanski časopisi predstavili Crnu Goru italijanskim čitaocima, pružaju nam priliku da iznesemo na vidjelo iz arhiva sjećanja istorijske događaje ili epizode koji dobijaju aktuelnu dimenziju i vitalnost.

Luka ZELIOLI, ambasador Italije u Crnoj Gori

„Naslovne strane predstavljaju prava mala umjetnička djela i obuhvataju period u kome su Italija i Crna Gora čvrsto vezane i zahvaljujući vjeridbi Viktora Emanuela Savojskog i princeze Jelene Petrović Njegoš, budućeg kralja i kraljice Italije“, rekao Zelioli.

Istakao je da je siguran da će izložba naići na oduševljenje javnosti i u Danilovgradu, s obzirom na prelijepo sjedište u kojem je smještena i da će otkriti koliko su duboke i jake veze sa Italijom.

Otvaranje izložbe „Crna Gora na naslovnim stranicama italijanskih časopisa od 1896. do 1921. godine“

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve