Petak, 5 Marta, 2021
Rubrika:

Iz UK samo uz PCR test, ostale mjere bez promjena

Konferencija za medije Ministarstva zdravlja

Crnogorskim državljanima i strancima iz Ujedinjenog Kraljevstva dozvoljen je ulazak u Crnu Goru jedino uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. To je jedina mjera koja je nova u odnosu na prethodno donesene, saopštio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić.

Bajić je kazao da je situacija u bolnicama stabilna, ali da nema mjesta za opuštanje.

“I dalje imamo veliki pritisak na zdravstveni sistem”, naveo je on.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić, kazao je na konferenciji da je epidemiološka situacija i dalje veoma složena i ukazuje na to da nema mjesta opuštanju.

“U posljednjoj nedjelji zabilježen je lagani pad u obolijevanju. Epidemijska kriva je u laganom padu, povećan je broj oporavljenih, a smanjen broj hospitalizovanih”, naveo je Galić i zamolio građane, naročito Podgorice i Cetinja, da striktno poštuju propisane mjere.

Lokalna transmisija je, kako je naveo direktor IJZ, pojačana u nekim gradovima. To je, kako je istakao, naročito primjetno u Podgorici, Budvi, Baru…

foto: IJZ

“Od svih nas zavisi kolike će ove cifre zapravo biti. Broj novoregistrovanih, u odnosu na testirane, je već od 20. novembra između 25 i 30 odsto, to su neke stabilne vrijednosti. Stopa incidencije u odnosu na 100.000 stanovnika je nešto niža ove sedmice”, naveo je Galić i dodao da bi situacija trebalo da se stabilizuje nakon proslava praznika.

Naglasio je da, za razliku od prethodnog perioda, sada vidimo svjetlo na kraju tunela.

“To je dolazak vakcine i najavljena vakcinacija. Pozvao bih građane da se vakcinišu i da uz pomoć tog moćnog oružja savladamo epidemiju i vratimo svoje živote u normalan kolosjek”, rekao je Galić.

Infektolog OB Berane, Milovan Živković, rekao je da trenutna situacija sa brojem novozaraženih u tom gradu uliva optimizam.

“Nije vrijeme za opuštanje jer nas je korona nekoliko puta iznenadila”, istakao je Živković i dodao da sigurno ima i asimptomatski zaraženih. I on je kazao da se uzdaju u vakcinu, te da se nazire kraj tj. manji broj oboljelih.

Anesteziolog OB Bijelo Polje, Kenan Erović, rekao je da je ta opština bila onima sa najviše oboljelih.

Stalni nadzor nad staračkim domovima

IJZ vrši stalni nadzor nad staračkih domovima i postoje određeni timovi koji prate situaciju, odgovorio je Galić na pitanje novinara TVCG.

“Na postojanje sumnje, mi vršimo testiranje. Preporuke koje su važile ranije, važe i sada, sve je do poštovanja mjera koje su proslijeđene tim ustanovama. Na snazi su ranije preporuke NKT-a”, rekao je Galić.

Što se tiče igraonica, on je istakao da su u pitanju rizičniji prostori od vrtića i škola.

“U vrtićima i školama su djeca koja imaju isti životni habitus, dok za igraonice je specifično to što u kontakt mogu doći djeca iz različitih djelova grada, škola… “, rekao je direktor IJZ.

PCR test nas neće u potpunosti zaštititi

Na pitanje novinara o obaveznoj mjeri testiranja osoba iz Ujedinjenog Kraljevstvu, Galić je kazao da se najvećih broj oboljelih od novog soja korona virusa tamo nalazi, te da je uspostavljena lokalna transmisija u toj zemlji.

“Slučajevi iz ostalih zemalja su importovani. PCR test nas neće u potpunosti zaštititi, slučaj iz Srbije pokazuje da je osoba sa novim sojem virusa zapravo testirana negativno…”, kazao je on.

U samoj strategiji nije predviđeno da određene profesije budu obuhvatane kao prioritetne, više se odnosilo na zdravstveno stanje, pojasnio je direktor IJZ.

“Bazirali smo se na zdravstveno stanje grupa, starosnu dob koja je najviše pod rizikom, a ne na profesiju”, odgovorio je Galić.

Dogovori o vakcinama u toku

Bajić je istakao da su svi ugovori o vakcinama Sinofarma u toku, te da to zavisi od mnogo faktora.

“Komunikacija se vodi preko diplomatskih kanala”, dodao je on i naveo da preko zvaničnih kanala komuniciraju sa proizvođačima vakcina.

Na pitanje o donaciji Petrosa Statisa, Bajić je istakao da su sve donacije dobra ponuda, ali da SZO i EU zagovaraju da se koriste mehanizmi koji se već koriste od Ministarstva zdravlja.

Čim budu znali za tačan datum stizanja vakcine, to će i saopštiti, odgovorio je Bajić na pitanje novinara.

Ima prostora za bolje i efikasnije djelovanje

Živković je dodao da je ubijeđen da još ima potencijala za obolijevanje.

“Ostalo je još 500.000 ljudi koji mogu da dobiju infekciju, a to je dovoljan broj koji može da optereti zdravstveni sistem”, kazao je Bajić.

Istakao je da nije zadovoljan poštovanjem mjera, te da ne vidi nijedan razlog da Crna Gora bude vodeća ili jedna od vodećih po broju oboljelih.

“Ima prostora za bolje i efikasnije djelovanje”, zaključio je Živković.

Na pitanje o stanju u bolnici u Baru, Bajić je kazao da se trude da pomoć iz drugih ustanova upute u tu bolnicu.

“Radimo intenzivno i u okviru Komisije i okviru direktnih kontakata Ministarstva i ustanova”, naveo je on.

Što se tiče situacije sa muzičarima, Bajić je naveo da razumije njihove profesionalne potrebe, te da će probati da nađu najbolje rješenje i za njih i izađu im u susret.

Rekao je i da je iz opšte bolnice u Brezoviku upućen pulmolog u Bar, ali pošto je obolio od koronavirusa, traži se neko kao zamjena. Dodao je da ukupno postoji šest pulmologa u Crnoj Gori, te da bolnica u Baru trenutno nema pulmologa.

Najnovije

U petak popodne kiša

Umjereno do pretežno oblačno, od sredine dana, u južnim i centralnim predjelima, uslovi za mjestimično slabu kišu a uglavnom tokom noći slabe sniježne padavine...

Pandemija donijela novu vrstu fobije

Istraživači su identifikovali novu vrstu fobije povezanu sa koronavirusom. Ova vrsta tjeskobe ima tri izražene komponente: neprestanu brigu, zaokupljenost brigama i strahovima i izbjegavanje...

Novi snažan zemljotres u Grčkoj, magnitude 5,9

Novi zemljotres magnitude 5,9 potresao je u četvrtak uveče centralnu Grčku, dan poslije potresa magnitude 6,3 u istoj oblasti, javila je seizmološka opservatorija Atine. Za...

Direktor SZO za Srbiju: Situacija se pogoršava zbog nesprovođenja mjera

Direktor SZO za Srbiju izjavio da je epidemiološka situacija u Srbiji pogoršana zbog nesprovođenja epidemioloških mjera i prisustva novih sojeva infekcije u zemlji. “To zavisi...

Kašćelan-Ardeleanu: Rumunija ima tržište za crnogorske proizvode

Crna Gora i Rumunija imaju bliske i prijateljske državne odnose koji bi dodatno mogli biti unaprijeđeni saradnjom između lokalnih zajednica i gradova dvije zemlje,...

Najčitanije

Povezano

Pandemija donijela novu vrstu fobije

Istraživači su identifikovali novu vrstu fobije povezanu sa koronavirusom. Ova vrsta tjeskobe ima tri izražene komponente: neprestanu brigu, zaokupljenost brigama i strahovima i izbjegavanje...

Direktor SZO za Srbiju: Situacija se pogoršava zbog nesprovođenja mjera

Direktor SZO za Srbiju izjavio da je epidemiološka situacija u Srbiji pogoršana zbog nesprovođenja epidemioloških mjera i prisustva novih sojeva infekcije u zemlji. “To zavisi...

Slovenija otvara srednje škole, vakcinacija zaposlenih u školama i vrtićima

Učenici srednjih škola u Sloveniji od ponedjeljka se ponovo vraćaju u školske klupe, a počinje i masovna vakcinacija zaposlenih u školama i dječjim vrtićima,...

Ministarstvo odbrane: Vojska ne kontroliše sprovođenje mjera

Povodom medijskih navoda želimo da pojasnimo da Vojska Crne Gore nije tu da kontroliše sprovođenje mjera za suzbijanje pandemije COVID-19, već da svojim prisustvom...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve