Građani Bosne i Hercegovine u Crnu Goru mogu da uđu sa negativnim testom na virus Covid-19, koji može biti PRC, ali i značajno jeftiniji serološki test, objašnjeno je juče na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje Herceg Novi.

Ilustracija

Institut za javno zdravlje Crne Gore priznaje negativan PCR test, ELISA serološki test ili ECLIA test, s tim da je važno da test bude urađen u za to akreditovanoj laboratoriji, istakla je sanitarna inspektorka Karmela Mujičić.

“Kada su u pitanju razlike između testova koje priznaje Institut za javno zdravlje Crne Gore, značajna je ona u cijeni, jer PCR košta oko stotinu eura, dok serološki možete uraditi za dvadesetak eura. Osim toga, važna stavka je i vrijeme potrebno da stignu rezultati, koje je za serološki test najčešće znatno kraće, do nekoliko sati”, kazala je ona.

Kako je informisala Mujičić, PCR testove građani Bosne i Hercegovine mogu uraditi samo u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli, ali ELISA serološki test se može uraditi i u laboratorijama u drugim gradovima, recimo u Trebinju.

”To znači da ljudi iz Crne Gore koji idu u Bosnu i Hercegovinu, recimo poslovno u Trebinje mogu u tom gradu završiti posao, uraditi test za nekoliko sati i vratiti se nazad”, objasnila je Mujičić.

Takozvani “brzi testovi” na Covid-19 koji su se odnedavno pojavili na tržištu nisu validni, jer se smatra da je riječ o neopuzdanoj metodi.

“Osjetljivost i specifičnost PCR testa i seroloških ispitivanja ELISA metodom su mnogo veći, a izvode se detaljnije i preciznije u odnosu na “brze testove”. PCR tekst služi za detektovanje virusa i radi se na osnovu brisa iz nosa i ždrela, dok se serološki test radi iz krvi i on otkriva antitijela, tačnije konstatuje odgovor našeg organizma na eventualno prisustvo virusa”, objasnila je ona.

Države iz kojih je u ovom trenutku moguć dolazak u Crnu Goru uz negativne rezultate PCR, ELISA (negativan Igm) ili ECLIA testa na Covid-19 su Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo, Izrael, Singapur i Kanada.

Vrijedi podsjetiti, Crna Gora je sve zemlje podijelila u tri kategorije i u odnosu na to odredila režim za ulazak građana tih država.

Takozvane ”zelene zemlje” su one iz kojih se u Crnu Goru može ući bez dodatnih ograničenja, ”žute” iz kojih je za ulazak neophodan negativan test na virus Covid-19, dok je za one koji ulaze iz ”crvenih zemalja” obavezno određivanje mjere samoizolacije ili karantina.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve