Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

Ivošević: Na Pomorskom fakultetu nastavu i predispitne provjere prate i studenti sa broda

Pomorski fakultet Kotor je spremno dočekao Odluku Senata Univerziteta Crne Gore

Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore nastavnici će samostalno izabrati najbolje metode za provjeru znanja u skladu sa prirodom i specifičnošću predmeta koji predaju, kazao je dekan ovog fakulteta prof. dr Špiro Ivošević.

Foto: UCG

Kako je praksa učenja na daljinu putem Moodle platforme bila na snazi i prije situacije sa globalnom pandemijom, Pomorski fakultet Kotor je, smatra on, spremno dočekao Odluku Senata Univerziteta Crne Gore da se, u skladu sa mogućnostima, predispitne provjere znanja organizuju onlajn tokom trajanja privremenih mjera.

„Nastavnici će koristiti i drugu mogućnost navedenu pomenutom Odlukom, a to je da se jedan ili oba kolokvijuma, kao i sam završni ispit, održavaju u prostorijama Fakulteta nakon prestanka aktuelnih privremenih mjera“, kazao je dekan Ivošević.

On je objasnio da se upravo zbog specifičnosti i multidisciplinarnosti studijskih programa i pojedinih predmeta, primjenjuju i kombinuju različite metode nastave i provjera znanja.

“Objektivno sagledavajući okolnosti u kojima smo se zatekli, izvođenje nastave iz stručnih predmeta koji zahtijevaju primjenu simulatora, te laboratorijske i praktične vježbe nije moguće realizovati putem onlajn aplikacija. Iz ovog razloga, pojedini nastavnici i saradnici opredijelili su se da ovaj dio nastavnih aktivnosti organizuje nakon povratka u studentske klupe. Takođe, naše kolege sa partnerskih institucija iz okruženja već nakon prvomajskih praznika su počele realizaciju praktičnih vježbi u manjim grupama, što očekujem da će biti slučaj i kod nas u narednom periodu, naravno uz maksimalno poštovanje svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti”, kazao je dekan Ivošević.

Na osnovu sedmičnih izvještaja nastavnog osoblja, dekan Ivošević navodi da procenat ostvarenih predispitnih provjera znanja iznosi od 60% do 75 %, zavisno od studijskog programa. U skladu sa Akademskim kalendarom UCG i nastavnim planovima pojedinih predmeta, očekuje se da će preko 80% predispitnih provjera znanja biti realizovano u predviđenom roku.

“Treba istaći da Pomorski fakultet Kotor ima značajan broj stranih studenata iz regiona i šire. Takođe, od deset studenata koji su na program ERASMUS + , njih devet su i dalje u Crnoj Gori i u aktivnoj su komunikaciji sa nastavnicima i saradnicima u pogledu realizacije obaveza. Ovih dana je organizovan i vebinar za ove studente na temu uspješnog okončanja mobilnosti i rješavanja eventualnih problema u datoj situacija sa covid-19, navodi dekan Ivošević.

Nastava se na ovom Fakultetu još od 16. marta preselila sa katedre u virtuelnu učionicu, dinamično se nastavljajući u skladu sa Akademskim kalendarom, putem platformi Moodle, Zoom, Skype, i Viber grupa.

“Posebna prednost u ovim okolnostima jeste činjenica da je Pomorski fakultet Kotor proteklih četiri godine pretplaćen na preko 500 videotel materijala koje naši studenti mogu pratiti od kuće i realizovati probne testove, što svakako obezbjeđuje kontinuitet nastavnog procesa”, kazao je dekan Ivošević.

On je izrazio posebnu zahvalnost zaposlenima koji su se prilagodili situaciji i nastavili kontakt sa studentima i akademskom zajednicom.

„Prema sadašnjem stanju, nastava se na četiri studijska programa izvodi na nivou od 80% do 95%. Moram takođe da kažem da vodimo računa i o tome da svi studenti nemaju ravnopravne tehničke mogućnosti za praćenje nastave kod kuće, pa je upravo to razlog što im se omogućava praćenje materijala i kontakt sa profesorima i saradnicima na više načina“, kazao je dekan Ivošević.

Kada je riječ o odzivu studenata na onlajn nastavu, dekan Ivošević kaže da su prvih par sedmica bilježili nešto slabiju prisutnost i praćenje nastavnog materijala, što je i razumljivo, shodno nesvakidašnjoj situaciji i organizaciji samih studenata, od kojih su se pojedini vraćali kućama.

„Što se tiče sadašnjeg praćenja nastave, mogu da kažem da je na nivou koji smo imali i dok se nastava održavala u učionicama. Ono što je interesantno je da ove nove vidove nastave na daljinu prati i jedan dio studenata koji inače nijesu redovno prisustvovali predavanjima s početka semestra, tako da možemo reći da ovi alternativni vidovi nastave imaju određenih povoljnosti i prednosti za studente. Na primjer, zapaženo je prisustvo naših studenata, aktivnih pomoraca, koji su planirali povratak kućama, ali su usljed trenutne situacije ostali na brodu. Onlajn nastava je u ovom trenutku za njih prava realizacija koncepta “distance learning” i oni se intezivno uključuju kako u predavanja, tako i u izradu testova i kolokvijuma“, kazao je dekan Ivošević.

Na kraju, on je još jednom izrazio zahvalnost nastavnom osoblju i studentima Pomorskog fakulteta Kotor, istakavši njihovu posvećenost radu i odgovornost koju su pokazali u ovim specifičnim okolnostima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve