Nedjelja, 16 Maja, 2021
Rubrika:

Ivanović: Mirno čekam odluku poslanika

Nakon što je iz DIK-a saopšteno kako su utvrdili da su u birački spisak Herceg Novi upisana 1.973 birača koji imaju pravo glasa i u Srbiji, iz partija na vlasti, pa čak i dijela članova Državne izborne komisije, stigle su ocjene da su grubo zloupotrijebljeni lični podaci svakog birača upisanog u birački spisak za opštinu Herceg Novi.

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović kazao je za Dan da mirno čeka odluku poslanika na sjednici Skupštine 11. maja, kada će biti razmatrana inicijativa o njegovom razrješenju sa te funkcije. Kazao je i da od poslanika očekuje da postupe po sopstvenom ubjeđenju i u skladu sa postojećim pravnim poretkom.

Skupštinski Administrativni odbor je na sjednici krajem januara usvojio predlog odluke za razrješenje predsjednika DIK-a Alekse Ivanovića, uz obrazloženje da je Državna izborna komisija odbila da Skupštini dostavi izvještaj o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta, na šta ga obavezuje Zakon o izboru odbornika i poslanika.

Ivanović je rekao da je upoznat sa najavom da će se 11. maja na sjednici Skupštine razmatrati i predlog za njegovo razrješenje sa čelne pozicije u DIK-u.

“Očekujem ono što i svaki građanin da se poštuje pravni poredak Crne Gore. Očekujem i od poslanika da odluče prema svom znanju, ubjeđenju i postojećem pravnom poretku Crne Gore. Ništa više i ništa manje. U svakom slučaju, dobiću obrazloženu odluku i to je sve što mogu reći u ovom trenutku”, kazao je Ivanović.

Nakon što je iz DIK-a saopšteno kako su utvrdili da su u birački spisak Herceg Novi upisana 1.973 birača koji imaju pravo glasa i u Srbiji, iz partija na vlasti, pa čak i dijela članova Državne izborne komisije, stigle su ocjene da su grubo zloupotrijebljeni lični podaci svakog birača upisanog u birački spisak za opštinu Herceg Novi.

Aleksa Ivanović je kazao da je komisija na čijem je čelu postupila u skladu sa nadležnostima i vjeruje da će institucije sistema naći način i cijeli proces sprovesti do kraja.

“Što se tiče duplih državljanstava, DIK je upoznala Ministarstvo unutrašnjih poslova sa onim što je provjeravala. Međutim, to nije ništa novo. To je DIK saznala prethodno od NVO sektora koji je došao sa tim informacijama za provjeru. A evo sad saznajemo i da je MUP usvojio tu informaciju i da se u skladu sa zakonskim obavezama, okvirima i ovlašćenjima bavi time. Lično bih volio da državne institucije u skladu sa svojim ovlašćenjima istraju na rješavanju ovog pravnog i političkog pitanja, da imaju podršku političkih lidera i da se dođe do rješenja koje, svjestan sam, nije lako naći. Ali da se dođe do rješenja bez kalkulacija i bilo kakvih razmišljanja osim onih koji treba da dovedu do jačanja povjerenja u izborni sistem, vladavine prava i demokratskih osnova”, kazao je Ivanović.

Iz DIK-a je u ponedjeljak saopšteno da su u birački spisak u Herceg Novom upisana 1.973 birača koja imaju pravo glasa u Srbiji.

Međutim, četiri člana te institucije iz reda vlasti ogradila su se od tog saopštenja, tvrdeći da na sjednici to nije ustanovljeno. Oni su upozorili da postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti i pozvali nadležno tužilaštvo da preduzme radnje iz svoje nadležnosti.

Pozvali su i Skupštinu Crne Gore da utvrdi odgovornost svih članova DIK-a kada postupaju opterećeni partijskim interesima.

Agencija: Nijesu postupali u skladu sa zakonom

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) je na jučerašnjoj sjednici ustanovio je da odluka DIK-a da provjerava da li se birač koji upisan u birački spisak Crne Gore istovremeno nalazi u biračkom spisku BiH dostupnom na javnom portalu izbori.ba, u biračkom spisku Srbije na portalu upig.birackispisak.gov.rs, kao i u javno dostupnim biračkim spiskovima drugih država, nije u saglasnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Iz AZLP-a navode da je pokrenuta inicijagova za postupak nadzora kod DIK-a po službenoj dužnosti i inicijativi jedne građanke.

“Nadzor je zakazan za 4. maj. Javnost će o njegovom ishodu biti blagovremeno obaviještena”, saopštili su iz AZLP-a.

Demokratska Crna Gora najoštrije je osudila, kako navode, grubu zloupotrebu podataka o ličnosti od Državne izborne komisije.

 

 

IzvorDan

Najnovije

Patriotske auto kolone: Crnogorci svih vjera, zajedno za očuvanje naše države

Patriotske auto kolone i ove nedjelje počele su oko 18 sati širom Crne Gore. U Podogrici, kao i do sada, građani su se okupili...

Baraž: Ulcinjanke u Prvoj ligi

Rukometašice Ulcinja pobijedile su Nikšić 28:27 i izborile nastup u Prvoj ligi Crne Gore za narednu sezonu. Ulcinjanke su vrlo zanimljiv duel riješile golom Marije...

Poslušajte novu pjesmu – Ja sam Crnogorac

Milan Sjekloća objavio je pjesmu o Crnoj Gori. Pjesma se zove "Ja sam Crnogorac". Tekst i muzika: Momčilo Zeković - Zeko https://youtu.be/o2KbrdYcFxs

DPS: Vlada ponizila policiju i učinila je predmetom sprdnje

Aktuelna vlast nastavlja sa kataklizmičnim upravljanjem državnim aparatom, jer su svojim pogrešnim činjenjem i učestalim nečinjenjem doveli do situacije u kojoj je Uprava policije...

Trofej: Đina sa Brestom do pehara

Đurđina Jauković je osvojila Kup Francuske. Njen Brest je u finalu bio bolji od Nanta 37:33. Najzaslužnija za to bila je Ana Gros koja je dala...

Najčitanije

Povezano

Skupština 11. maja o smjeni ministra Leposavića

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je danas da je na kolegijumu Skupštine utvrđeno da će 11.maja biti sjednica Skupštine na kojoj će razmatrati i...

Ivanović: Sjednice DIK-a biće otvorene za javnost

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović donio je rješenje za izradu pravila za efikasnije funkcionisanje DIK-a, koje će umnogom doprinijeti transparentnijem i jasnijem...

Administrativni odbor usvojio prijedlog odluke o razrješenju predsjednika DIK

Skupštinski Administrativni odbor usvojio je prijedlog odluke za razrješenje predsjednika Državne izborne komisije Alekse Ivanovića. Predsjednik Odbora Milun Zogović iz DF-a obrazložio je da DIK...

BAHATI MLADIĆI Abazović i Bečić prijetnjama primoravali predsjednika DIK-a da prizna njihovo pravno nasilje!?

Crnogorska javnost u noći između ponedjeljka i utorka 28. na 29. decembar prošle godine svjedočila je nezapamćenom pravnom nasilju kada su uz kršenje poslovnika...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kemal
30.04.2021-08:06 08:06

U svakoj Opstini su tako radili gdje je god bila Cetnicka vlast svaku Opstinu ispitati tako da nijesu ni 30 avgusta regularni izbori I NIKSIC 100% Pokradeni neko ko je primijo ogromni novac da bi to uradili nista im ne vjerovati skloni su PODVALAMA i MITOM!