Tokom krize izazvane koronavirusom, oko 70 odsto roditelja razgovaralo je sa djecom o tome šta prate na televiziji (TV) i internetu, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Ipsos.

foto UNICEF

Prema istraživanju, koje je Ipsos sproveo uz podršku UNICEF-a, prije krize je više od jedne trećine roditelja, odnosno 38 odsto razgovaralo s djecom o tome šta prate na televiziji i internetu, a sada to radi više od dvije trećine roditelja.

Kako je pojasnili iz UNICEF-a tokom krize izazvane koronavirusom, roditelji su u mnogo većem procentu podržavali medijsku pismenost djece kroz razgovor s djetetom o tome šta prati na televiziji i internetu i ograničavanje vremena koje dijete provodi uz medije, ali se nije značajno povećao broj roditelja koji ograničavaju medijske sadržaje koji im djeca prate.

„Naglo povećanje te prakse tokom mjesec dana društvene distance ukazuje na to da je roditeljima u normalnim okolnostima vjerovatno glavni izazov da nađu vrijeme da razgovaraju s djecom o sadržajima koje prate u medijima“, navodi se u saopštenju.

Direktor Ipsosa za Crnu Goru Vladimir Raičević kazao je da na taj zaključak ukazuje i skok u broju roditelja koji ograničavaju vrijeme koje dijete provodi uz medije.

„Sada to radi većina, odnosno 62 odsto, a prije krize je to radilo pola roditelja odnosno 49 odsto“, rekao je Raičević.

Prema istraživanju, broj roditelja koji ograničava sadržaj koji im dijete prati u medijima nije se značajno povećao.

„Nešto više od pola roditelja je to radilo prije krize kao i sada. Samo je jedan manji procenat roditelja iskoristio to što su kulturne institucije obezbijedile besplatne sadržaje za djecu i mlade u medijima“, kaže se u saopštenju.

Istraživanje je pokazalo da više od četvrtine roditelja, njih 27 odsto, češće nego prije krize izazvane koronavirusom gledalo pozorišne predstave zahvaljujući njihovom emitovanju na televiziji.

„Još manje roditelja, samo 15 odsto kazalo da je s djecom sada više bilo u muzeju nego prije krize zahvaljujući virtuelnim posjetama preko interneta, koje su omogućene tokom ovog perioda“, dodaje su saopštenju.

Koordinatorka komunikacija u UNICEF-u u Crnoj Gori Jelena Perović kazala je da je njihova ključna poruka medijske pismenosti j’Birajmo šta gledamo, čitamo i slušamo’, jer uticaj medija, prije svega, zavisi od sadržaja koje prate.

„Kvalitetni medijski sadržaji mogu da podrže razvoj djece, kao i njihova analiza kroz razgovor s djecom. Stoga pozivamo roditelje da nastave da razgovaraju s djecom o medijima i da im ograničavaju ne samo vrijeme, već i sadržaje koje prate”, poručila je Perović.

Psihoterapeutkinja Darija Petović-Bambur istakla je da je dobro da su roditelji višak vremena s djecom iskoristili za oflajn aktivnosti i time doprinijeli uspostavljanju ravnoteže između vremena koje djeca provode ispred ekrana i onog koje je za druge aktivnosti.

Skoro svi roditelji, njih 94 odsto, su srećni jer su tokom ovog perioda imali priliku da provode mnogo više vremena s djecom, dok svaki deseti roditelj kaže da se tokom ovog perioda dosađivao ili da nije znao kako da ispuni vrijeme s djecom.

Ovo je četvrto istraživanje koje je Ipsos sproveo, uz podršku UNICEF-a, tokom krize izazvane pandemijom COVID-a-19. Nacionalno reprezentativni uzorak za ovo istraživanje sastoji se od 804 roditelja djece od četiri do 17 godina, u Crnoj Gori.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve