Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Istoričar Anatolij Demeščuk održao predavanje na temu ukrajinsko-ruskih odnosa i zahvalio Cetinjanima

Demeščuk, istoričar i drugi sekretar u ambasade Uktajine, održao je sinoć predavanje na temu ukrajinsko-ruskih odnosa kroz prizmu političkih i istorijskih okolnosti

U organizaciji JU Narodna biblioteka i čitaonica ,,Njegoš” Cetinje i Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori, Anatolij Demeščuk, istoričar i drugi sekretar u ambasade Uktajine, održao je sinoć predavanje na temu ukrajinsko-ruskih odnosa kroz prizmu političkih i istorijskih okolnosti.

Anatolij Demeščuk se kroz svoje predavanje osvrnuo na istorijske okolnosti nastajanja Kijiviske Rusi, Poljsko-Litvanske unije, nastajanje Zaporoške Republike i Kozački hetmanat, period rusifikacije Ukrajine, Ukrajinsku Narodnu republiku 1917-1920, Galadomor 1932-1933 kao jedan od najvećih genocida, zatim je objašnjavao ulogu Ukrajine u II Svjetskom ratu na kulturološke pokrete u Ukrajini sa početka šezdesetih do Narandžaste revolucije, Krimske krize i rata u Ukrajini, poručuju organizatori.

Demeščuk je, kao istoričar, dao svoj osvrt ističući ulogu i značaj Ukrajine kako na istorijskoj tako i geopolitičkoj mapi Evrope. I pored bolnih perioda istorije Ukrajina se uvjek poput Feniksa uzdizala i obnavljala.

“Anatolij Demeščuk je snagom argumenata pokazao kako i na koji način je kroz različita istorijska razdoblja Rusija vršila svoju sferu uticaja na Ukrajinu. Danas se Ukrajina nalazi na istorijskoj prekretnici u ratu u kojem se brani ono najsvetije – domovina. Moral, jedinstvo i snaga ukrajinskog naroda sada su jači nego ikada, mi smo ti koji branimo naša vjekovna ognjišta od okupatora”, saopšteno je na predavanju.

Demeščuk je u svom izlaganju povukao istorijske paralele i sličnosti kroz istoriju nastajanja Crne Gore i kroz slične probleme koji prate odnos prema Crnoj Gori i crnogorskom identitetu.

“Na samom kraju večeri Anatolij Demeščuk je posebno zahvalio Cetinjanima, koji daju svoj vid podrške protestnim šetnjama protiv rata u Ukrajini. Anatolij Demeščuk je ostavio snažan utisak na publiku koja je sa pažnjom pratila njegovo izlaganje. Publika je postavljala pitanja istoričaru Demeščuku. Moderator večeri je bio ukrajinista Božidar Proročić, koji je svoja izdanja iz ukrajinistike poklonio publici na Cetinju”, zaključak je saopštenja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve