Četvrtak, 7 Jula, 2022
Rubrika:

Iskaz sakriven od javnosti: Kako je Šoškić razotkrio teške zloupotrebe Katnićevih medijskih poslušnika

Šoškića su Dan, Vijesti i Nova Pobjeda na osnovnu “pouzdanih” izvora iz SDT-a danima provlačile kroz medijeskog toplog zeca nakon montiranog događaja u Delti. Stoga danas objavljujemo najinteresantnije djelove Šoškićevog iskaza, koje niko od ispostava SDT-a za blaćenje neistomišljenika nije ni pomislio da objavim, pa makar parcijalno. To nije ni malo začuđujuće s obzirom da je Šoškić u svom iskazu do detalja raskrinkao sve zloupotrebe i teška kršenja Kodeksa novinara Crne Gore načinjena u ovom slučaju.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, samoproklamovani tajnovidac koji sebe voli da poistovjećuje sa vođom ustanka rimskih robova – Spartakom, kako smo opširno elaborirali, ne bira sredstva i ne štedi resurse SDT-a za obračun sa neistomišljenicima. Katnić je tako u stilu svog idola iz antičkog Rima digao pobunu – ali ne protiv ugnjetavanja, već protiv zakona, propisanih procedura i slobodnog novinarstva, pa osim što resor na čijem je čelu koristi za lične obračune, takođe koristi medije za promociju, javni progon ali, kako se sumnja, i za obavljanje prljavih poslova.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Vidite da je ovo Spartakova ekipa – podržite ih”, “Kako ovo izgleda, a preživim do tada, javiću se. U ozbiljnoj sam borbi. Znate li ili ste čitali knjigu Spartak – pa je tamo on bio je oslobođen svega postao je vitez, ali je ostao da se bori”

Nakon što smo do detalja raskrinkali ulogu novinara-provokatora Vladimira Otaševića u fabrikovanju “afere Delta” ukazali smo da je tužilac Miloš Šoškić bio primarna meta ove lažirane afere. Šoškića su Dan, Vijesti i Nova Pobjeda na osnovnu “pouzdanih” izvora iz SDT-a danima provlačile kroz medijskog toplog zeca nakon montiranog događaja u Delti. Stoga danas objavljujemo najinteresantnije djelove Šoškićevog iskaza, koje niko od ispostava SDT-a za blaćenje neistomišljenika nije ni pomislio da objavi, pa makar parcijalno.

To nije nimalo začuđujuće s obzirom da je Šoškić u svom iskazu do detalja raskrinkao sve zloupotrebe i teška kršenja Kodeksa novinara Crne Gore načinjena u ovom slučaju.

Šoškić na početku izjave pred osnovnim državnim tužiocem, u koju je portal Aktuelno imao uvid, iznosi svoju verziju događaja u Delti koja se skoro u potrpunosti podudara sa iskazima Zorna Bećirovića, Mladena Mijatovića i sa snimcima nadzornih kamera. Zatim i navodi razloge zašto je smatrao da je on meta ove montirane afere i zašto je bio u strahu za svoju i sigurnost svoje familije.

Šoškić navodi da nije ni znao da je Otašević novinar Dana, ali kad su sjutradan počeli medijski napadi na njega tog trenutka je, kako je naveo u iskazu, osjetio ozbiljan strah za svoju bezbjednost.

Miloš Šoškić

“Smatram da je ovo lice (Otašević) konkludentnim radnjama – praćenjem i fotografisanjem, bez oznaka legitimacije da se radi o novinaru, meni uputilo ozbiljnu prijetnju da će da napadne na moj život i tijelo, ili članove moje porodice. Sve ovo je vezano za funkciju koju obavljam. Naime, u svom izjašnjenju zamjenici Višeg državnog tužilaštva u Podgorici iz avgusta 2019. godine, analizirao sam izvještavanje i rad medija u pojedinim predmetima i istakao da se time ozbiljno ugrožava bezbjednost državnih tužilaca. Od tada sam u saznanju da će državni tužioci koji rade na pojedinim najsloženijim predmetima za najteža krivična djela, kako se bude bližila kraju istraga u tim predmetima, biti izloženi sve većim medijskim napadima i ugrožavanju njihove bezbjednosti”, naveo je Šoškić u svojoj izjavi koju je dao dva dana nakon događaja u Delti (6. 12. 2019. godine).

Šoškić je priložio tekstove Dana i naslovne strane od 23. 02. 2019. godine s naslovom “Lažima rješavaju ranjavanje novinarki i ubistvo Kruščića”. Takođe navodi da je dnevna novina Dan 11.07 2019. godine na naslovnoj strani najavila a zatim kasnije i objavila tekst pod naslovom “Podmetnut pištolj iz kog je ubijen Migi Kruščić”.

“Na taj način kršenjem Kodeksa novinara, stvaraju pogrešnu sliku u javnosti da državni tužioci zloupotrebljavaju službeni položaj i podmeću dokaze okrivljenima za najteža krivična djela, bez ikakve potrebe da se upoznaju ili postave pitanja u vezi sa radom državnih tužilaca, već prosto daju prostor okrivljenima za najteža krivična djela da objavljuju svoja saopštenja. Zbog svega ovoga osjećam ozbiljan strah za svoju bezbjednost”, naveo je Šoškić u svom iskazu.

On je zatim u daljem toku iskaza maltene objasnio zaposlenima u Danu kako se radi novinarski posao i podsjetio da je osnovno načelo Kodeksa novinara da “moraju da njeguju najviše profesionalne i etičke standarde”.

Šoškić danima trpio nezapamćenu medijsku hajku

“U smjernicama za načelo 5 Kodeksa novinara Crne Gore navedeno je da novinari trebaju da koriste otvorene metode prikupljanja informacija, što podrazumijeva njihovu jasnu profesionlanu identifikaciju, te da tajnom prikupljanju informacija treba da pribjegnu samo onda kad ne mogu da ih dobiju korišćenjem otvorenih metoda, a od izuzetnog su značaja za javnost, pri čenu se ti slučajevi definišu kao otrkivanje kirminalnih radnji, zloupotreba položaja ili otkrivanje nečega što može da ugrozi bezbjednost građana ili ugrozi zdravlje ili životnu sredinu”, objašnjava Šoškić i dodaje:

“Dakle, u konkretnom slučaju odlazak u prodavnicu van radnog vremena sa mojim dugogodišnjim prijateljem, sa kojim prijateljstvo ne da ne krijem, niti ga se stidim, već naprotiv, jer je opštepoznato dugi niz godina, nije bio ispunjen nijedan od uslova za prikriveno istraživanje”.

Dalje navodi da prema načelu 7 Kodeksa novinara Crne Gore izvještavanje o privatnom životu neke osobe može biti opravdano samo u slučajevima posebnog javnog interesa kao što su kriminalne ili terorističke radnje ili korupcija a što u konkretnom nije bio slučaj.

Šoškić zaključuje da je “prijateljstvo sa Bećirovićem samo izgovor da se prikrije pravi razlog zašto ga prate i snimaju”.

Portal Aktuelno je prije nekoliko sedmica poslao pitanja Vrhovnom državnom tužiocu i Tužilačkom savjetu o tome da li je neko od nadležnih tužilačkih organa pokrenuo istragu zbog praćenja tužioca Šoškića, kao i da li će sada Komisija za Etički kodeks preispitati svoju odluku “da je Šoškić povrijedio etički kodeks tužilaca jer se u javnosti nalazio sa Zoranom Bećirovićem”. Odgovore još uvijek nijesmo dobili.

O pravim razlozima praćena tužioca Šoškića i pokušaja njegove kompromitacije, pisaćemo naknadno kad obimni dokazni materijal koji posjedujemo provjerimo dodatno zbog što objektivnijeg informisanja javnosti.

Podsjetimo, portal Aktuelno već mjesec piše da ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

U.P.A.

Najnovije

ZABRINJAVAJUĆE Koronavirus: Registrovano 483 nova slučaja, bez preminulih

Institut za javno zdravlje Crne Gore sproveo je analizu 1748 uzoraka, među kojima je potvrđen koronavirus kod njih 483. Preminulih nema, broj oporavljenih iznosi 235,...

Amerikanac novi plejmejker Mornara

Novi igrač Mornara je Fets Rasel, potvrdio je klub iz Bara. Amerikanac u redove vicešampiona Crne Gore dolazi iz NCAA lige, gdje je nastupao za...

Aerodromi: Telefonska linija za izgubljene i pronađene prtljage

Tokom trajanja ljetnje sezone strankama Aerodroma Crne Gore biće na raspolaganju telefonska linija putem koje će moći da dobiju informacije o zagubljenom prtljagu i...

Vodeni terminal – još jedno Abazovićevo lažno obećanje?

Premijer Dritan Abazović sa saradnicima juče nas je obradovao viješću kako Tivat dobija vodeni terminal, te kako njegovom posjetom zvanično počinje i investicioni ciklus...

Miličković: Crnogorci ne ljube lance

piše Maja Miličković, građanska aktivistkinja Potpisivanje tkz.temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije nesumnjivo je epilog formiranja Vlade koja je sastavljena pod Ostrogom 2020. godine, Vlade veleizdaje, Vlade...

Najčitanije

Povezano

UTIHNULA GOVEČAD I KUČKE: Dokle se stiglo?

Vidjeli smo inkriminišuću dokumentaciju, transkripte koji duboko kompromituju čitavu crnogorsku policiju i sektor bezbjednosti, uvjerili se u komunikaciju kriminalaca i policajaca. Sve to nije...

Abazović: Katnićeva bezbjednost nije ugrožena, priča nebuloze, Petar Lazović u Crnoj Gori

Premijer Dritan Abazović je, nakon hapšenja predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, kazao da su rezultati krenuli i da očekuje da se ovaj trend nastavi. - Policija...

KAKO ODBRANITI NEODBRANJIVO: Da li je ”Z” šef?

Piše: Balša Knežević Trulež koruptivno-kriminalne kaljuge čije se emanacije posljednjih dana prelivaju u javni prostor, poprimile su neslućene razmjere nakon objelodanjivanja neumoljive dokumentacije Europola o...

Mandić: Katnić i Čađenović namjerno čekali da istekne rok od šest mjeseci

Bivši Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i njegov zamjenik Saša Čađenović namjerno su čekali da istekne rok od šest mjeseci od dobijanja operativnih podataka od Europola, nakon čega...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve