Investitor zabrinut za projekat Porto Skadar

Kompanija Montenegro resort koja gradi projekat Porto Skadar lake, zabrinuta je zbog predloženih rješenja Nacrta prostornog plana posebne namjene za Nacionalni park Skadarsko jezero, koji je na javnoj raspravi, saopštio je njen predsjednik Lionel Sonigo.

Predloženim scenarijom 2 – Održivi razvoj, planirano je svođenje projekta Porto Skadar lake na deset do 20 odsto planirane zone.

“To znači brisanje rizorta iz novog Nacrta. Svođenje cijelog projekta, vrijednog 160 miliona eura, na ovaj nivo, je apsolutno neodrživo i neisplativo”, naveo je Sonigo u reagovanju.

On smatra zanimljivim to što je u konzorcijumu, koji je za potrebe Ministarstva održivog razvoja i turizma pripremio Nacrt, ista kompanija koja je radila prethodnu studiju lokacije za taj prostor 2014. godine, a to je Centar za arhitekturu i urbanizam.

“Kao investitor se pitam, na osnovu kojih bitno izmijenjenih kriterijuma i saznanja se, nakon svega nekoliko godina, prvo predviđaju turistički kompleksi na ovom području, a zatim skoro brišu“, istakao je Sonigo u obraćanju javnosti i dodao da je prethodnom studijom lokacije predviđena gradnja dva turistička kompleksa u ovoj zoni – Porto Skadar lake-a i MJ Property kompleksa Kompleks će, kako je dalje naveo, imati 51 apartman kapaciteta 110 osoba, kao i 30 vila predviđenih za smještaj maksimum osam osoba po vili.

“Ukoliko budemo imali 100 odsto popunjene kapacitete, to je ukupno 350 ljudi, što je skoro dva puta manje od brojke kojom se pokušava manipulisati javnost“, tvrdi Sonigo i ukazuje da kapaciteti Porto Skadar lake nijesu 600 ljudi kako se predstavlja.

Pripremni radovi na zemjištu, koje je u potpunosti u vlasništvu investitora, počeli su 2016. godine. Projekat ima i neophodnu građevinsku dozvolu.

“Kompanija je do sada u projekat Porto Skadar lake uložila oko deset miliona eura. Ovo je i jedina strana investicija na teritoriji prijestonice Cetinje koja bi kreirala između 200 i 300 radnih mjesta za lokalno stanovništvo”, ukazao je Sonigo.

U toku je izrada studije ispitivanja fito-planktona u ljetnjem periodu za koju očekuju da će biti završena u septembru. Nakon potvrđivanja te studije, radovi će se nastaviti. Investitor u projektu je i Pizzarotti grupa, italijanska kompanija sa više od 100 godina tradicije.

Rizortom će, prema najavi investitora, upravljati indijski hotelski lanac, The Oberoi grupa.

izvor: Dnevne novine

Komentari

avatar