Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Intenzivira se rad na Garanciji za mlade na Zapadnom Balkanu

Ova šema mladim ljudima omogućava kvalitetnu ponudu zapošljavanja, pripravništva, učenja uz rad ili kontinuiranog osposobljavanja i obuke tokom četiri mjeseca nakon završetka školovanja ili gubitka posla, saopštili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja

Po uzoru na slične šeme u državama članicama EU, Garancija za mlade opredijeljena je da podrži svaku osobu mlađu od 30 godina koja nije zaposlena, na školovanju ili obuci (tzv. NEETs). Ova šema mladim ljudima omogućava kvalitetnu ponudu zapošljavanja, pripravništva, učenja uz rad ili kontinuiranog osposobljavanja i obuke tokom četiri mjeseca nakon završetka školovanja ili gubitka posla, saopštili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Dana 14. oktobra 2021. godine, Evropska komisija, zajedno sa Međunarodnom organizacijom rada (MOR), Evropskom fondacijom za obuku (EFT) i predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana pokrenula je prvu fazu procesa koje će dovesti do formulisanja Plana implementacije Garancije za mlade u svim zemljama Zapadnog Balkana do juna 2022. godine.

Kako su kazali ovaj događaj uslijedio je nakon usvajanja Deklaracije Zapadnog Balkana o obezbjeđivanju održive integracije mladih na tržište rada na sastanku ministara EU i Zapadnog Balkana o zapošljavanju i socijalnim pitanjima u julu 2021. godine, po uspostavljanju Instrumenta EU / MOR-a za tehničku pomoć za Garanciju za mlade.

U okviru Instrumenta EU/MOR-a za tehničku pomoć, relevantne institucije i akteri sa Zapadnog Balkana dobiće podršku MOR-a i ETF-a prilikom koncipiranja, implementacije i unapređenja šema Garancije za mlade.

Sastanku sa partnerima sa Zapadnog Balkana prisustvovali su Matje Buske, iz Generalne direkcije Evropske komisije za susjedsku politiku i politiku proširenja, Luis Prats, iz Direkcije za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju, viši stručnjak za zapošljavanje MOR-a, Danijela Zampini i direktor ETF-a, Ćezare Onestini.

Ćezare Onestini čestitao je predstavnicima Zapadnog Balkana na posvećenosti unapređenju politika za prelazak mladih u svijet rada, što je ključan izazov u regionu gdje je nezaposlenost i dalje velika, a situaciju je dodatno pogoršala epidemija Covid-19.

“Drago mi je da vidim napredak – neki od vas već su formirali grupu sa učešćem različitih aktera, imenovali odjeljenje koje će djelovati kao koordinator Garancije za mlade i u taj proces uključili različite partnere. Sjeverna Makedonija već napreduje na implementaciji, takođe uz podršku EU”.

Danijela Zampini podsjetila je na složenost implementacije šema Garancije za mlade kao značajne inovacije u okviru politike zapošljavanja mladih, koja je u ranijem periodu predstavljala izazov za države članice EU na više frontova.

„Imajući u vidu poteškoće sa kojima se suočavaju neke države članice EU”, prokomentarisao je Luis Prats, „ovaj put smo otišli korak dalje i obezbijedili pristup tehničkoj pomoći ETF-a i MOR-a kroz Instrument za tehničku pomoć“.

U okviru Instrumenta EU/MOR-a za tehničku pomoć, institucije zemalja na Zapadnom Balkanu imaju pristup ekspertskoj pomoći i savjetima o politici zasnovanoj na potražnji, koji se realizuju u kratkom roku.

“Stručne misije MOR-a i ETF-a koje je moguće organizovati u kratkom roku podržaće pregled stanja, mapiranje, pripremu dokumenata i analitičke aktivnosti, kao i tehničke seminare, istraživanja i naprednu obuku. MOR i ETF omogućiće više razmjena stručnih znanja, kao i razmjenu politika na nivou regiona i zemalja o konkretnim tehničkim dimenzijama Garancije za mlade. Ovaj instrument politike je osnovni prioritet u okviru Ekonomsko- investicionog plana EU za region. Kao takav, može biti katalizator za ostvarivanje mogućnosti zapošljavanja mladih ljudi u zelenoj, digitalnoj i kreativnoj ekonomiji, kao i sektoru njege”, navodi se u saopštenju.

“Kako je Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) nosilac aktivnosti na implementaciji Garancije za mlade u Crnoj Gori, uz ekspertsku pomoć MOR-a nastaviće posvećen rad na savladavanju izazova u pogledu nezaposlenosti mladih koje je pandemijska kriza dodatno akcentirala”, naveli su iz tog resora.

Kako u okviru ovog programa tako i u širem smislu, MER i MOR sarađivaće i raditi na strukturnim reformama i inovacijama koje će dovesti do kreiranja novih karijernih mogućnosti za mlade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve