Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

Integracija migranata važna u dostizanju socijalne i političke stabilnosti države

Organizovana izložba likovnih radova i crteža djece iz Centra za prihvat u Spužu

Integracija migranata je veoma važna u dostizanju socijalne i političke stabilnosti države i oni u velikoj mjeri mogu da daju doprinos društvenoj zajednici.

To je poručeno na izložbi likovnih radova i crteža djece iz Centra za prihvat u Spužu, koju je organizovao Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) u okviru projekta ‚‚Društvo bez predrasuda: Solidarnošću do jednakosti i inkluzije”, a koja je održana u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“.

Izvršna direktorica CeMI-ja Teodora Gilić, kazala je da je tema migracija značajna za Crnu Goru, kao i da je integracija migranata veoma važna u dostizanju socijalne i političke stabilnosti.

“To je upravo ono čemu smo htjeli da doprinesemo našim projektom, da pokušamo da ukažemo na doprinos koji migranti mogu da daju našim društvenim zajednicama, kao i da utičemo na smanjenje slučajeva rasizma i ksenofobije u Crnoj Gori“, istakla je Gilić.

Izložba je, kako je navela, jedna od završnih aktivnosti projekta, i predstavlja radove koji su proistekli sa radionica koje su sprovodili CeMI-jevi stipendisti sa djecom iz Centra za prihvat.

Učesnica CeMI-jevog projekta Marija Racković koja je vodila radionice za djecu u Centru za prihvat u Spužu, kazala je da su djeca uživala u radionicama, a da su na izložbi izloženi radovi koji predstavljaju čestitke za 8. mart, koje su djeca spremila za roditelje, i crteži, likovni radovi i makete.

“Djeci se najviše svidjela izrada nakita, koju nismo imali priliku da izložimo budući da im se nakit toliko svidio da su ga ponijeli kući. Kroz rad da djecom, naučila sam da je potrebno da se posveti dosta ljubavi i energije i uvijek može da se ovako nešto lijepo proizvede“, navela je Racković.

Projekat ‚‚Društvo bez predrasuda: Solidarnošću do jednakosti i inkluzije” sprovodi CeMI uz podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u okviru projekta „Regionalna podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama na Zapadnom Balkanu i u Turskoj (IPA II fondovi).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve