Ponedjeljak, 23 Maja, 2022
Rubrika:

Inicijativa mladih s invaliditetom Boke: Nezakonito postupanje tužilaštva u Kotoru po prijavi Ivanović

Rješenje o odbacivanju Krivične prijave je donijeto na zahtjev Miroslave–Mime Ivanović, s obzirom da je prvobitno Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru donijelo Odluku o arhiviranju predmeta, suprotno odredbama Zakona o krivičnom postupku

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru odbacilo je Krivičnu prijavu izvršne direktorke Inicijative mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke), Miroslave Mime Ivanović, protiv bivšeg ministra rada i socijalnog staranja, Kemala Purišića i direktora JU Centra za socijalni rad za opštine Kotor, Tivat i Budva, Vasilija Todorovića, zato što ni nakon više od dvije godine pravosnažnosti presude Osnovnog suda u Kotoru, nijesu učinili ništa da zgradu tog Centra prilagode za osobe s invaliditetom (OSI), navodi ova NVO.

Rješenje o odbacivanju Krivične prijave je donijeto na zahtjev Miroslave–Mime Ivanović, s obzirom da je prvobitno Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru donijelo Odluku o arhiviranju predmeta, suprotno odredbama Zakona o krivičnom postupku (ZKP).

Ivanović je izjavila Žalbu Višem državnom tužilaštvu u Podgorici na ovo Rješenje.

Osnovna državna tužiteljka Jovanka Čizmović je 4. novembra 2021. godine donijela Odluku o arhiviranju predmeta, koje, kako smatraju u ovoj NVO, ne predstavlja obrazloženo Rješenje o odbacivanju ili usvajanju Krivične prijave, a što je suprotno članu 271 ZKP-a.

“Zbog toga je podnesiteljka Krivične prijave od Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru morala pisanim putem da zahtjeva da postupi po Zakonu. Rješenje o odbacivanju krivične prijave, shodno članu 271 ZKP-a, je stoga donešeno 22. decembra 2021. godine”, ističe ova NVO.

I MI Boke je revoltirana odlukom osnovne državne tužiteljke Jovanke Čizmović, prema kojoj Purišić i Todorović nisu krivi ni po kom osnovu: niti po osnovu povrede ravnopravnosti iz člana 159 stav 1 i 3, nesavjesnog rada u službi iz člana 417 stav 2 a u vezi stava 1, niti zbog rasne i druge diskriminacije iz člana 443 stava 1 Krivičnog Zakonika Crne Gore.

“Štaviše, pored isticanja neizvršenja nijednog od navedenih krivičnih djela od strane prijavljenih, Osnovno državno Tužilaštvo u Kotoru, navodi da oni nisu „niti kršili osnovna ljudska prava i slobode zajamčene opšte prihvaćenim pravima međunarodnog prava i međunarodnim ugovorima ili oštećenoj ograničili ljudska prava i slobode zbog njenog ličnog svojstva”, navodi ova NVO.

Ovo je, ističu, potpuno suprotno činjeničnom stanju, s obzirom da je ona, kao i brojne OSI doživjela kršenje ljudskih prava i sloboda, na način što su spriječene da nesmetano pristupaju, kreću se, borave i rade u zgradi Centra, u skladu sa važećim propisima.

“Ovakvo mišljenje pravdaju i objašnjenjem Ministarstva da se prilagođavanje JU Centra za socijalni rad za opštine Kotor, Tivat i Budva ne može izdvojiti iz cjelokupnog projekta prilagođavanja svih 18 centara za socijalni rad u Crnoj Gori, što se radi u saradnji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori”, saopšteno je iz ove NVO.

Prema njihovim riječima, ovakvo Rješenje je u potpunosti suprotno brojnim međunarodnim i domaćim pravno obavezujućim dokumentima, uključujući i: Ustavu Crne Gore, Konvenciji UN-a o pravima OSI, Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti, Zakonu o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom i Krivičnom zakoniku Crne Gore, imajući u vidu činjenično stanje.

Zbog toga očekuju da Više državno tužilaštvo u Podgorici usvoji Žalbu izjavljenu protiv Rješenja Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, “koje nema nikakvog pravnog i činjeničnog osnova”.

U odnosu na krivično djelo neizvršenja sudske odluke iz člana 395 stav 1, Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru navodi da je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, zbog toga što je isteklo više od tri godine od pravosnažnosti Presude Osnovnog suda u Kotoru iz 2018. godine, prema kojoj su Ministarstvo rada i socijalnog staranja i JU Centar za socijalni rad za opštine Kotor, Tivat i Budva trebali da obezbijede pristupačnost ovog Centra u skladu sa važećim propisima uređenja prostora i izgradnje objekata.

“Shodno Krivičnom zakoniku Crne Gore, Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru je samo bilo dužno da po službenoj dužnosti pokrene krivični postupak protiv Purišića i Todorovića zbog neizvršenja sudske odluke, a što i Rješenjem o odbijanju Krivične prijave izvršne direktorke I MI Boke samo priznaje da nije učinilo”, navodi ova NVO.

Zabrinjavajuće je, kažu, to što institucija koja bi trebalo da bude stub zaštite društva, zatvara oči pred kršenjem osnovnih ljudskih prava i sloboda OSI, zanemaruje zakonske propise i „nalazi opravdanja” za neispunjavanje obaveza rukovodilaca javnih institucija.

“Objašnjenja da se „prilagođavanje Centra ne može izdvojiti od ostalih” ili da je „priprema za prilagođavanje objekta u toku”, ne može biti izgovor za neprimjenu zakona u period dužem od tri godine. U ovom konkretnom slučaju, nakon dvije godine stiglo se samo do revizije glavnog projekta prilagođavanja zgrade JU Centra za socijalni rad za opštine Kotor, Tivat i Budva, nakon čega ide raspisivanje tendera za izbor izvođača, pa tek onda radovi na prilagođavanju objekta, koji se od strane Ministarstva finansija i socijalnog staranja očekuju tek u aprilu 2022. godine”, saopšteno je iz Inicijative mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke).

Pitaju se da li za sve to vrijeme treba suspendovati zakone i prava svakog pojedinca.

“Umjesto da osnovna državna tužilaštva po službenoj dužnosti gone povrede ravnopravnosti učinjene prema OSI, mi se nalazimo u situaciji da ove institucije pravdaju vršenje ovakvih krivičnih djela. I MI Boke je zabrinuta zbog takvog tumačenja prava koja OSI ostavlja bez ikakve zaštite. Zbog toga ćemo i pred Tužilačkim savjetom ispitati rad Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru”, poručuje ove NVO.

Najnovije

Čileanci na izlaznim vratima Intera

Arturo Vidal i Aleksis Sančes završili su misiju u Interu. Čileanski reprezentativci su već krenuli u potragu za novim klubovima. Vidal je blizu povratka u Južnu...

CNP: Javno čitanje savremene crnogorske drame 24, 25. i 26. maja na Sceni Studio

Program “Javno čitanje savremene crnogorske drame”, trodnevni ciklus u kojem će publika imati priliku da čuje tri savremene crnogorske drame nastale u 21. vijeku,...

Vujović: Vučićev interes je da Crna Gora ne postane članica EU prije Srbije

Čini se da je crnogorsko društvo u proteklih 16 godina uspjelo da dokaže da je zrelo i da može da prođe mirno kroz demokratsku...

Nakon odluke da ostane u PSŽ-u: Mbape gubi na popularnosti

Kilijan Mbape je u subotu objavio da ostaje u Pari Sen Žermenu, produžio je ugovor do 2025. i finansijski dobio ono što je želio. Real...

Kobejnova gitara iz ”Smells like teen spirit” prodata za tri i po miliona dolara

Gitara, koju je Kurt Kobejn svirao u spotu za legendarnu Nirvaninu pesmu "Smells Like Teen Spirit", prodata je na aukciji za 3,5 miliona dolara. Kako...

Najčitanije

Povezano

Abazović: Kompanija BIG najavila širenje poslovanja za Bar, Kotor i Nikšič

Nakon kupovine šoping centra Delta City, izraelska kompanija BIG najavila je širenje poslovanja za Bar, Kotor i Nikšić, istakao je premijer Dritan Abazović. On je...

Kotoranke i Kotorani dočekali automobilistu Vasilija Jakšića, prvaka generalnog plasmana na Prvenstvu Evrope

Poznati kotorski automobilista Vasilije Jakšić jedini je Crnogorac koji učestvuje na Prvenstvu Evrope koje je počelo u aprilu, a sastoji se od deset trka. Vasilije se...

DPS Kotor: Zašto kotorski zimski bazen ne radi nedjeljom?

Zimski gradski bazen, iako renoviran i u funkciji već pola godine i dalje izaziva nedoumice u vezi sa potrebama građana. Zašto kotorski zimski bezen...

Van Gogh za Dan nezavisnosti u Kotoru

Turistička organizacija Kotor, povodom Dana nezavisnosti, građanima Kotora, svim turistima i posjetiocima poklanja koncert grupe Van Gogh. Koncert se održava na Trgu od Oružja sa...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve