Srijeda, 29 Novembra, 2023
Rubrika:

In memoriam: Sofija Klikovac

Sofija Klikovac nije bila samo doajen predškolskog obrazovanja, već prije svega veliki humanista i pregalac za bolje i solidarnije društvo

U Podgorici je preminula Sofija Klikovac, doajen predškolskog vaspitanja i obrazovanja, i „najpoznatija crnogorska majka“, kako su je mnogi nazivali zbog njenog višedecenijskog rada i borbe za stvaranje uslova za zdrav rast i razvoj djece.

Po struci defektolog, sa prethodno završenom petogodišnjom školom za vaspitače u Zagrebu, postavila je temelje predškolskog obrazovanja u Crnoj Gori i osnovala prve dječje jaslice.

Nakon 41 godine direktorskog staža, i odlaska u penziju 2000. godine, za sobom je ostavila 17 objekata, jaslica i vrtića JU „Ljubica Popović.

Sofija Klikovac nije bila samo doajen predškolskog obrazovanja, već prije svega veliki humanista i pregalac za bolje i solidarnije društvo.

Do kraja zivota bila je angažovana na mnogim poljima, od organizovanja humanitarnih akcija, dalje podrške razvoju sistema obrazovanja, do borbe za vrijednosti antifašizma kroz aktivno učešće u radu SUBNOR-a.

Dobitnica je više priznanja i nagrada: “Oktoih”, Orden rada sa zlatnim vijencem, Medalja rada, Nagrade za Filantropiju “Iskra” i dr.

Sofija Klikovac je sahranjena juče u krugu porodice.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve