Vlada Crne Gore danas je na četiri godine imenovala etički komitet u sastavu: prof. dr Bogdan Ašanin, Medicinski fakultet UCG; prof. dr Zoran Stojanović, dekan Fakulteta pravnih nauka UDG; prof. dr Stevo Popović, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG; prof. dr Ana Lalević-Filipović, Ekonomski fakultet UCG; prof. dr Aleksandra Banjević, Filološki fakultet UCG; doc. dr Elvir Zvrko, Medicinski fakultet UCG; Senad Gačević, redovni profesor na Muzičkoj akademiji UCG.

Aleksandra Banjević

Komitet je imenovan na predlog Ministarstva prosvjete, a prva sjednica Komiteta očekuje se već u narednih desetak dana.

Ministarsto prosvjete će, u saradnji sa Savjetom Evrope, obezbijediti dodatne obuke članovima.

“Etički komitet obavlja poslove na očuvanju, unapređenju i zaštiti akademskog integriteta. Kokretno, Komitet donosi i prati primjenu Etičke povelje; promoviše načela akademskog integriteta; odlučuje po predlogu za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta i to za one građane Crne Gore čiji je rad objavljen, odnosno kvalifikacija stečena van Crne Gore; daje mišljenje o propisima i inicijativama koje se tiču akademske etike”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kriterijumi za izbor su, između ostalog, bili: akademsko, odnosno naučno zvanje; radno iskustvo u određenoj naučnoj oblasti; nagrade/priznanja/dostignuća u oblasti svoje ekspertize; članstva u relevantnim tijelima iz oblasti visokog obrazovanja i nauke; po pravilu, znanje engleskog i ostalih stranih jezika.

“Sistem zaštite akademskog integriteta u Crnoj Gori tako će se oslanjati kako na pomenuti Etički komitet, tako i na etičke odbore koji se formiraju na samim visokoškolskim ustanovama. Uz tehničku podršku kroz softver za provjeru radova i utvrđivanje plagijata, kreiran je ozbiljan sistem zaštite od neetičkog postupanja”, navodi se u saopštenju.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments