Subota, 4 Februara, 2023
Rubrika:

Iković: Naše društvo formom demokratsko, ne i suštinski

Na pitanje da li smo postali demokratskije društvo nakon izbora 2020. Iković je kazao da je smjenjivost vlasti jedan od osnovnih uslova demokratije.

Danas je Svjetski dan demokratije. Vuk Iković iz ugla Organizacije “KOD” ocijenio je da je crnogorsko društvo formom demokratsko ali ne i suštinski.

“To znači da narod ima pravo da bira i dozvoljeno mu je da iskaže svoju volju na izborima ali nakon izbora političari zaboravljaju na građane”, kazao je Iković.

Na pitanje da li smo postali demokratskije društvo nakon izbora 2020. Iković je kazao da je smjenjivost vlasti jedan od osnovnih uslova demokratije.

“Jedno drušvo je demokratsko onoliko koliko uredno mijenja vlast. Činjenica je da nam je dugo trebalo da promijenimo vlast pa su građani imali ogromna očekivanja od nove vlasti kojoj je to nemoguće bilo ispuniti i onda je došlo do velikog razočarenja”, kazao je Iković.

Ocjenjuje daje nova vlast od prethodne preuzela ste mahanizme upravljanja.

“Ne može se reći da se sada vodimo nekim demokratskim principima ako danas počine bušenje Jadrana za naftu a predstavnici društvenih organizaicja se pozivaju sjutradan na satanak da im se prikaže projekat boljim nego što on jeste. Ne možemo reći da imamo demokratski pristup vlasti ako imate obećavanja da će se pogubni projekti za rijeke poput mHe prekinuti a kada se dođe na vlast nastavi se sa izdavanjem dozvola koje omogućavaju nastavak njihove gradnje. To se u demokratskom društvu ne dešava. Demokratija je onoliko razvijena koliko sistem ne sakriva greške”, kazao je iKović.

Njemačka kancelarka Angela Merkel juče je Crnu Goru ocijenila kao lidera u regionu kada je pristupanej EU u pitanju.

Iković smatra da je dobro što nas EU podržava ali dodaje da u našem regionu nije teško biti najbolji.

“Dobro je što nas EU podržava ali bi bilo bolje da sami nosimo inicijativu saradnje sa komšijama i da mi budemo ti koji znaju kako da razvijamo grad, selo, državu a ne da čekamo neko da nam dođe sa strane i posreduje u ragzovoru” kazao je Iković.

Izvorrtcg

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve