Nedjelja, 4 Decembra, 2022
Rubrika:

IJZCG: Nabavljeno 40 odsto više vakcina protiv gripa

Kumulativno gledano, u ovom trenutku ukupan broj oboljelih pokazuje dalji rast, ali dinamika širenja oboljenja pokazuje blago usporavanje, koje vrlo lako i brzo može da se promijeni ako se mjere popuste ili ako oslabi njihovo sprovođenje i pridržavanje preporuka i mjera na terenu, objasnili su iz IJZCG.

Epidemiolozi Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) u ovom trenutku ne mogu da predvide kada se može očekivati vrhunac epidemije, niti jenjavanje, saopšteno je iz te institucije Pobjedi.

Oni su kazali da se na teritorijama pojedinih opština vidi jasan pad novooboljelih po danima, dok se istovremeno u drugim registruje povećanje broja novooboljelih.

– Kumulativno gledano, u ovom trenutku ukupan broj oboljelih pokazuje dalji rast, ali dinamika širenja oboljenja pokazuje blago usporavanje, koje vrlo lako i brzo može da se promijeni ako se mjere popuste ili ako oslabi njihovo sprovođenje i pridržavanje preporuka i mjera na terenu, objasnili su iz IJZCG.

Lako se širi

Novi koronavirus se veoma lako širi, a s obzirom na broj identifikovanih kontakata, u Institutu očekuju još novootkrivenih slučajeva.

Na pitanje kolika je stopa hospitalizacije, stručnjaci odgovaraju da se u Crnoj Gori bilježe nešto niže vrijednosti nego u okruženju, što je vrlo vjerovatno posljedica obolijevanja u mlađim dobnim skupinama.

– Ta vrijednost trenutno kod nas iznosi 8,7 odsto laboratorijski potvrđenih slučajeva. Udio hospitalizovanih slučajeva se značajno razlikuje od države do države, što je posljedica različitih protokola za hospitalizaciju. U nekima se kreće i do 20 odsto oboljelih – objašjavaju iz Instituta.

Oni ističu da će se taj broj povećavati kako broj oboljelih bude rastao, a da se očekuje da odnos hospitalizovanih i oboljelih bude više manje konstantan.

Pripreme za grip

S obzirom na to da se vrijeme epidemije sezonskog gripa približava, počele su i procedure oko nabavke vakcine za grip. Potpisan je ugovor za 31.000 doza, što je više od 40 odsto u odnosu na godinu ranije. Sve ove aktivnosti su u nadležnosti zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore „Montefarm“, saopšteno je iz IJZCG.

Na pitanje da li oboljeli i/ili oni koji su preležali kovid-19 mogu da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, epidemiolozi odgovaraju „Naravno da da!“

Naglašavaju da to posebno važi za one koji se nalaze u rizičnim kategorijama od razvoja komplikacija i najtežih ishoda – ako su stariji od 65 godina, imaju neko hronično oboljenje ili su zbog posla koji obavljaju u većem riziku od inficiranja.

Posebno rizične grupe za razvoj komplikacija gripa i infekcije novim korona virusom su skoro idetnične tako da bi zajednička infekcija sa ova dva virusa u rizičnim kategorijama nosila višestruko veću opasnost od komplikacija i tragičnih ishoda.

– Samim tim imperativ je zaštititi ove grupe, kao i sva druga lica u riziku, koliko god je to moguće opštim mjerama prevencije i vakcinom protiv gripa – upozoravaju iz Instituta.

Oni su saopštili da prvi podaci iz najvećeg broja studija sprovedenih u svijetu ukazuju da je imunitet protiv novog korona virusa kratkotrajan tamo gdje postoji, te da je vrlo vjerovatno da će i oni koji su infekciju preležali i razvili antitijela u nekom narednom periodu postati ponovo osljetljivi. Slična situacija je karakteristična i za druge respiratorne patogene uključujući i grip.

– S obzirom na to da imaju iste načine širenja, iste rezervoare i ista tzv. ulazna vrata infekcije i novi korona virus i virus gripa mogu istovremeno da izazovu infekciju, te da u sadejstvu izazovu još veća oštećena na plućnom tkivu nego što bi ovi virusi pojedinačno bili u stanju to da urade – naglasili su epidemiolozi.

Oni su kazali da su na svu sreću i opšte mjere prevencije iste pa se „čuvanjem od jednog u suštini čuvamo i od drugih respiratornih patogena“.

Maska, ruke, distanca

Za razliku od prvog naleta korona virusa, kada su mjere bile strože, stručnjaci sada insistiraju na strogom poštovanju tri osnovna pravila: nošenje maske, održavanje distance i pranje ruku. Rast broja inficiranih je dovoljan parametar da se kaže da se preporuke ne poštuju.

Ljekari razlog vide u ljetu, koje samo po sebi nosi ležerniji pristup životu i navikama, te je samim tim i bilo za očekivati da će se znatno teže prihvatiti bilo kakvi stroži režimi ponašanja.

– Istovremeno ljudska psihologiija je takva da se vremenom percepcija rizika i opasnosti od određenih stvari koji nas neprekidno okružuju mijenja, odnosno da slabi jer čovjek prosto postane naviknut na nju i pridaje joj znatno manje važnosti.

Ako se na to doda i epidemiološki paradoks – koji kaže da se opasnost od zarazne bolesti ne shvata realnom sve dok se ne osjeti na sopstvenoj koži, jasno je zašto je došlo do opuštanja i nepridržavanja pravila kod određenog broja građana – objašnjavaju crnogorski epidemiolozi.

Oni se nadaju da cijena društvene ležernosti neće biti previsoka, kazali su Pobjedi.

IzvorPobjeda

Najnovije

U Jadranu pronađeno pet američkih bombardera: Njihovo otkriće može da riješi misteriju staru 80...

Istraživački tim sa Univerziteta Delaver i Pentagon otkrili su pet američkih bombardera B-24 Liberator koji su se srušili u Jadransko more prije skoro 80...

Ženska izloženost prikrivenim vidovima nasilja: Premijera “IzloŽENE” sjutra u KIC-u

Premijera predstave “izloŽENE”, u režiji Sandre Vujović, a u koprodukciji Nezavisne teatarske scene „Bunt“ (Bunt Scena) i Centra za kulturu Tivat, biće izvedena sjutra...

Kremlj se inati: Nećemo prodavati naftu po cijeni zapada, pa makar i smanjili proizvodnju

Rusija neće izvoziti naftu koja podliježe ograničenju cijena koje je nametnuo Zapad, čak i ako će zbog toga morati smanjiti proizvodnju, rekao je damas...

Šavnik: Član izborne komisije onemogućio glasanje biraču, drugi uništio četiri neiskorišćena glasačka listića

Službenici Stanice policije Šavnik su državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima podnijeli krivične prijave protiv dvije osobe zbog počinjena četiri krivična djela...

Tri kineska astronauta vratila se na Zemlju posle šestomjesečne misije u svemiru

Tri kineska astronauta sletjela su u pustinju Gobi nakon što su šest mjeseci radili na izgradnji svemirske stanice Tiangong, javila je centralna državna televizija....

Najčitanije

Povezano

Sjutra u Podgorici počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počeće sjutra, 13.oktobra u svim punktovima Doma zdravlja glavnog grada, kod timova izabranog doktora za odrasle i timova izabranih doktora...

Sjeverna Koreja: Četiri pacijenta sa groznicom imaju grip, a ne koronavirus

Četiri slučaja „groznice“ zailježena u Sjevernoj Koreji testirana su pozitivno na grip i nemaju kovid-19, kao što se prethodno sumnjalo. Četiri nova slučaja groznice identifikovana...

Moderna će u Melburnu otvoriti fabriku za proizvodnju RNK vakcine

Laboratorija Moderna saopštila je da će u Melburnu otvoriti fabriku RNK vakcine i to će biti njena prva fabrika na južnoj hemisferi. Fabrika će proizvoditi...

Evropska unija odobrila prvu vakcinu protiv majmunskih boginja

Danska kompanija Bavarian Nordic saopćila je da je Evropska komisija dala dozvolu da se njena vakcina Imvanex plasira na tržište kao zaštita od majmunskih...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve