Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
Rubrika:

IJZ: Sprovedena Prva studija prevalencije bolničkih infekcija u 2023. godini

''Obuka je sprovedena u okviru implementacije Dvogodišnjeg sporazuma o saradnji između SZO i Ministarstva zdravlja Crne Gore u cilju jačanja kapaciteta zdravstvenog sistema i unaprijeđivanja kvaliteta zdravstvene zaštite'', saopšteno je iz IJZ-a

U Institutu za javno zdravlje Crne Gore u protekla dva dana sprovedena je obuka zdravstvenih radnika za sprovođenje studije o učestalosti bolničkih infekcija i koriščenju antibiotika, korišćenjem međunarodno validirane metodologije.

“Obuka je sprovedena u okviru implementacije Dvogodišnjeg sporazuma o saradnji između SZO i Ministarstva zdravlja Crne Gore u cilju jačanja kapaciteta zdravstvenog sistema i unaprijeđivanja kvaliteta zdravstvene zaštite”, saopšteno je iz IJZ-a.

Na obuci je učestvovalo jedanaest epidemiologa, jedan specijalista higijene i petnaest medicinskih tehničara -sestara iz opštih bolnica Bar, Kotor, Berane, Bijelo Polje, Pljevlja, Cetinje, Nikšić, Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Kliničkog centra Crne Gore i specijalne bolnice Risan.

“Polaznici obuke su u matičnim ustanovama zaduženi za nadzor nad bolničkim infekcijama. Planirano je da procjena magnitude bolničkih infekcija bude sprovedena u toku juna mjeseca ove godine”, kazali su iz Instituta.

Trening je sproveden uz ekspertsku pomoć eksperata SZO: prof. dr Ljiljane Marković-Denić, prof. dr Vesne Suljagić i asist. dr Vladimira Nikolića.

“Bolničke infekcije − infekcije povezane sa zdravstvenim intervencijama, kako se odnedavno nazivaju prema programu za bezbjednost pacijenata Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), predstavljaju infekcije nastale tokom pružanja zdravstvenih intervencija u bolnici ili nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi”, navodi se u saopštenju.

Obuhvataju infekcije koje nijesu bile prisutne na prijemu u ustanovu ili pacijent nije bio u inkubaciji, odnosno predstavljaju najčešće neželjene događaje u zdravstvenim ustanovama širom svijeta .

“Obzirom da bolničke infekcije mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje pacijenata, uključujući produženje boravka u bolnici, produžen oporavak, veći rizik od komplikacija i povećanu smrtnost, prevencija bolničkih infekcija je od vitalnog značaja”, dodaje se u saopštenju.

To podrazumijeva strogo pridržavanje higijene ruku od strane zdravstvenog osoblja i korisnika usluga, sterilizaciju medicinskih instrumenata, redovno čišćenje i dezinfekciju površina, pravilnu upotrebu antibiotika i kontrolu infekcija u bolničkom okruženju.

“Važno je da zdravstvene ustanove primjenjuju mjere prevencije bolničkih infekcija kako bi zaštitile i osigurale siguran boravak pacijenata u zdravstvenoj ustanovi i samim tim zaštitili stanovništvo od obolijevanja”, zaključio je dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Prema riječima dr sci med Mine Brajović, šefice SZO kancelarije u Crnoj Gori, svake godine, u zemljama Evropske Unije, broj bolničkih infekcija procjenjuje se na skoro 9 miliona.Takođe, studije upućuju da je 6 najučestalijih bolničkih infekcija odgovorno za gotovo dvostruko veći broj godina života provedenih sa invaliditetom u odnosu na 32 zarazne bolesti zajedno.

Kako je kazala, razvjenim zemljama zapadne Evrope, skoro 8 odsto pacijenata hosptalizovanih na odjeljenju intezivne njege, u trajanju od 2 i više dana, dobije neku respiratornu , urinarnu ili infekciju krvi. Trenutno, sveobuhvati podaci iz nadzora nad bolničkim infekcijama u zemljama regiona Evrope, uključujući i Crnu Goru, predstavljaju ozbiljan izazov. Raspoloživi podaci upućuju i na zabrinjavajuće visok nivo neracionalne potrošnje antibiotika u bolnicama u Crnoj Gori.

“Rješavanje ovako složenog izazova traži sistemski odgovor koji je prije svega utemeljen na pouzdanim podacima. Stoga, jako nas raduje spremnost zdravstvenih vlasti u Crnoj Gori da sprovede studiju i objavi podatke o učestalosti bolničkih infekcija u zemlji. Jedino kada izmjerite i razumijete problem, možete tražiti kvalitetna i održiva rešenja”, dodala je dr sci med Brajović.

Prema njenim riječima, ovakve studije sprovode se u zemljama EU od 2011.godine. U sklopu EU politike proširenja , sve zemlje kandidati uključujući i Crnu Goru pozvane su da sprovedu procjenu bolničkih infekcija, ona je zaključila.

Tokom trajanja pandemije svi smo se podsjetili, istakla je dr sci med Brajović, da je efikasna prevencija i kontrola bolničkih infekcija od krucijalnog značaja za uspješan ishod u liječenju pacijenata. Značajne investicije Vlade CG i resornog ministarstva u izgradnju i obnavljanje zdravstvene infrastrukture, bez sumnje, predstavljaju potvrdu da je zdravlje strateški prioritet visoko kotiran na razvojnoj agendi Crne Gore.

Odluka zdravstvenih vlasti da se temeljito sagleda magnituda problema bolničkih infekcija i upotrebe antibiotika u bolnicama je paradigma i pravi put za sistemsko i održivo unaprijedjivanje kvaliteta zdravstvene zaštite u Crnoj Gori.

“Ukoliko želimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu za sve, bolnice moraju biti hramovi zdravlja koji su prije svega bezbjedni za pacijente. SZO ostaje posvećen partner Vladi i zdravstvenim vlastima u ostvarivanju univerzalne zdravstveno zaštite za sve”, zaključila je dr sci med Mina Brajović.

U Crnoj Gori je do sada, pod rukovodstvom Ministarstva zdravlja, a uz finansijsku i ekspertsku podršku SZO, sprovedena pilot studija prevalencije bolničkih infekcija 2019. godine.

Studija se izvodi po metodologiji ECDC-a, u cilju sagledavanja učestalosti bolničkih infekcija, njihovih uzročnika i potrošnje antibiotika u bolnicama, kao i za planiranje daljih aktivnosti u njihovoj prevenciji.

“Koristiće se ne samo za sagledavanje situacije u pogledu bolničkih infekcija i potrošnje antibiotika u našim bolnicama, već i za planiranje daljih aktivnosti u prevenciji bolnickih infekcija”, navodi se u saopštenju.

Preporuka je da se studije prevalencije bolničkih infekcija izvode jednom u pet godina.

“Institut za javno zdravlje Crne Gore izražava zahvalnost Ministarstvu zdravlja Srbije na ustupljenom prevodu metodologije, što nam je značajno olakšalo rad i organizovanje treninga”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve