Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

IJZ: Registrovan sedmi slučaj obolijevanja od mоrbilа

IJZ apeluje na roditelje da vakcinišu svoju djecu bez odlaganja

Iz Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) saopštili su da je od 28. marta, zаključnо sа 19. junom rеgistrоvаnо sedam slučаjеvа obolijevanja od mоrbilа (malih boginja) u Crnoj Gori.

Kako su naveli, u Baru, Podgorici i Pljevljima su registrovana po dva slučaja, a u Rožajama jedan.

“Posljednji slučaj registrovan je u Pljevljima kod osobe uzrasta 46 godina koja se prema podacima dobijenim epidemiološkim ispitivanjem virusu morbila izložila tokom boravka u Bosni i Hercegovini u kojoj je u toku velika epidemija”, kazali su u saopštenju.

IJZ apeluje na roditelje da vakcinišu svoju djecu bez odlaganja.

“Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine”, naveli su u saopštenju.

Prema posljednjim dostupnim podacima, ukupnо је tokom 2024. godine u Federaciji BIH registrovano 4.53 slučaja (zaključno sa 02.06.2024). U Republici Srpskoj je prijavljeno 212 slučajeva (zaključno sa 14.06.2024. godine), a u Srbiji je rеgistrоvаnо 114 slučаjеvа mоrbilа (zаključnо sа 02.06.2024. gоdinе). U Albaniji je prijavljeno 38 slučajeva morbila (posljednji dostupni podatak od 12.03.2024), a u Hrvatskoj 18 (zaključno sa 05.06.2024).

“Prema posljednjem izvještaju ECDC (Evropski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti) do sada je već 16 lica (15 u Rumuniji i 1 u Irskoj) umrlo od posljedica obolijevanja od morbila”, kazali su u IJZ.

Ističu da se ne preporučuju putovanja nevakcinisanim i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u zemlji i van zemlje, kao i bilo kakvo okupljanje ili boravak u kolektivu osobama koje nisu uredno vakcinisane shodno uzrastu ili nemaju podatak da su nekada bolovale ovu bolest.

“Jedina djelotvorna mjera prevencije epidemijskog javljanja morbila je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom MMR vakcinom. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine”, zaključuju u IJZ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve