Od ukupnog broja oboljelih 10 odsto čine djeca. Virusom korona inficirano je oko 140 mališana do 9 i 226 do 19 godina. Otvaranjem granica i dolaskom stranaca raste epidemiološki rizik. Zato svi koji dođu u Crnu Goru moraju da se pridržavaju mjera koje su na snazi – poručuju iz Instituta za javno zdravlje.

“Epidemiološka situcija je ozbiljna, ali je pod kontrolom. Vidjeli ste da prethodnih dana, a i zadnje dvije nedjelje imamo jedan ujednačen broj slučajeva, a to znači da držimo pod kontrolom broj registrovanih slučajeva”, kaže za Prvu epidemiološkinja Sanja Medenica.

Kako će se situacija dalje odvijati, kaže Medenica, zavisi isključivo od našeg ponašanja.

“Od preporučenih mjera koje daju velike rezultate, a to je nošenje maski, održavanje distance i naravno higijena radnog i životnog prostora”, dodaje ona.

Statistika kaže i da je svaki peti inficirani – asimptomatski slučaj, odnosno nema nikakve simptome korona virusa. Od ukupnog broja registrovanih 10 odsto su djeca.

“Takođe, ove podatke koje smo radili i obrađivali od nula do 19 godina, imamo ukupan broj od 370 djece od registrovanih slučajeva, do nula do 9 144, a od 10 do 19 – 226”, poručuje Medenica.

Djeca, objašnjava Medenica, uglavnom prolaze sa lakšom kliničkom slikom, a nijesu rijetki slučajevi da uopšte nemaju simptome.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve