U Crnoj Gori je u protekla 24 sata registrovano 39 novih slučajeva infekcije koronavirusom, a jedna osoba preminula je od posljedica Kovid 19, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

foto Arhiva

Navodi se da su laboratorije Instituta u posljednja 24 časa završile PCR analizu 451 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 39 rezultata bilo pozitivno.

Uzorci su upućeni na testiranje sa teritorije Podgorice 16, Nikšića i Berana po četiri, Bijelog Polja i Bara po tri, Pljevalja dva, i Kotora, Rožaja, Andrijevice, Danilovgrada, Mojkovca, Ulcinja i Tuzi po jedan.

„Prijavljen je jedan smrtni ishod kod pacijenata iz Berana. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 od početka juna je 40, a od početka godine 49“, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su kazali da su se od infekcije oporavilo 68 pacijenata, tako da je ukupan broj oporavljenih od 14. juna 758.

Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 1.990.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom je 3.112.

U Podgorici je aktivno 847 slučajeva, u Nikšiću 246, Bijelom Polju 151, Baru 107, Beranama 103, Budvi 98, a u Rožajama 87.

U Pljevljima je aktivno 80 slučajeva, u Kotoru 78, na Cetinju 61, a u Herceg Novom 32.

U Tivtu je aktivan 31 slučaj obolijevanja od COVID 19, Ulcinju 20, Andrijevici 11, Gusinju deset, a u Plužinama šest.

Na Žabljaku, Mojkovcu i Plavu su aktivna po četiri slučaja, u Danilovgradu i Tuzima po tri, a u Petnjici i Kolašinu po dva.

Šavnik je i dalje jedina opština u Crnoj Gori u kojoj nema oboljelih od COVID19.

Medenica: Skratićemo period samoizolacije

Načelnica Službe za zarazne bolesti Instituta za javno zdravlje (IJZ) Sanja Medenica saopštila je da pacijenti pozitivni na koronavirus često ukazuju na mali broj kontakata, pa tako ne prijavljuju ni članove porodice kao svoje kontakte. Ona je apelovala na građane da budu savjesni i odgovorni. Medenica je saopštila da nove informacije i preporuke ukazuju na to da bi trebalo smanjiti period samoizolacije.

“Svako od nas može biti pozivian na koronu i kontakt pozitivne osobe. Naša odgovornost je da kažemo ko su nam kontakti. Molim za odgovornost sve građane i da prijave sve sa kojima su bili u dodir”, poručila je ona.

Istakla je da samoizolacijom građani mogu kontrolisati epidemijsko javljanje.

“Nailazimo na poteškoće u epidemiološkom istraživanju jer pozitivni ponekad ne prijave ni članove porodice za kontakte. Posljednjih dana smo imali prijavu iz kovid ambulanti koji imaju simptome i kažu da su bili u kontaktu sa osobu koja je pozitivna”, rekla je Medenica.

Medenica je saopštila da nove informacije i preporuke ukazuju na to da bi trebalo smanjiti period samoizolacije.

”Tako da ćemo mi pripremiti novi protokol u skladu sa novim smjernicama kojim ćemo odrediti tačno vrijeme samoizolacije i za inficirane i za kontakte”, saopštila je Medenica.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Nemanja Radojević kazao je da se u crnogorskim bolnicama nalazi 191 pacijent.

”Od tih 191, 25 ih je u težem zdravstvenom stanju od čega devet na nekom obliku mehaničke potpore disanja, dva su na respiratoru a ostali su na neinvazivnoj ventilaciji i oni su životno ugroženi. Imamo procenat hospitalizacije oko 9,5%”, kazao je on i dodao da to govori u prilog podatku da imamo blažu kliničku sliku u ovom tlalasu.

”Ali nam to ne daje za pravo da se opustimo, a posebno ne da ne prijavljujemo kontakte”, kazao je on.

Odgovarajući na pitanje kako su u matru izbori u Tivtu odgođeni, a da sada nema govora o odgađanju izbora, Medenica je saopštila:

“Moraćemo sve naše aktivnosti da vezujemo za obolijevanje od bilo kojih bolesti, da se naučimo da živimo s virusom. I u drugim su državama održavali izbori, uz poštovanje mjera,” istakla je Medenica.

Doktor Nemanja Radojević je saopštio da je u martu virus bio potpuna nepoznanica.

“Danas imamo manju stopu hospitalizacije, poznatiji nam je virus koliko toliko,” rekao je on.

Medenica je saopštila da za sada drže stvari pod kontrolom.

“Broj oboljelih u odnosu na broj testiranih je počeo značajno da opada i to je dobro,” rekao je Radojević.

Epidemiološka situacija zavisiće od nas i od mjera koje se butu preduzimale.

“Mislim da se danas više obraća pažnja na sve preporuke koje smo dali, i mislim da sve to daje rezultate,” kazala je ona.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve