Institut za javno zdravlje Crne Gore i UNICEF su pozvali roditelje da se postaraju da njihova djeca prime rutinske vakcine uz poštovanje mjera uvedenih zbog epidemije Kovid-19 poput održavanja fizičke distance, čestog pranja ruku i vođenja računa o higijeni.

Ilustracija

Oni su povodom Svjetske nedjelje imunizacije koja se svake godine obilježava od 24. do 30. aprila, poručili da je zaštita od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinom osnovno pravo svakog djeteta.

“Naša je dužnost da omogućimo ostvarivanje tog prava svakom dječaku i djevojčici u Crnoj Gori. UNICEF poziva na vakcinaciju sve djece u skladu sa propisanim kalendarom kako bi izbjegli nove krize sa zaraznim bolestima koje se zahvaljujući vakcinama mogu spriječiti“, poručio šef predstavništva Unicefa u Crnoj Gori Osama Kogali.

Imunizacija, kako se navodi u zajedničkom saopštenju Instituta i Unicefa, predstavlja jednu od najefikasnijih javno-zdravstvenih intervencija: samo od 2000. godine imunizacija protiv malih boginja spasila je živote oko 23,2 miliona djece. Dodaje se da zahvaljujući vakcinama, prošle godine, majčinski i neonatalni tetanus, koji je izuzetno fatalan za novorođenčad, nije bio iskorijenjen u samo 12 zemalja svijeta, a divlji poliovirus je bio zabilježen u samo dvije zemlje.

Globalna pandemija Kovid-19 je, ističe se u saopštenju, podsjetnik na to kako brzo može doći do epidemije kada ne postoji vakcina koja štiti ljude i zajednice, a hitna potreba za vakcinom protiv Kovida-19 ukazuje na presudnu ulogu imunizacije u zaštiti života i ekonomije. Dok naučnici širom svijeta rade na razvoju vakcine protiv novog koronavirusa i dok su zdravstveni sistemi suočeni s ogromnim pritiskom usljed odgovora na Kovid-19, nacionalni programi rutinske imunizacije su važniji nego ikada, poručuju iz Instituta i Unicefa.

„Epidemija COVID-19 otkriva kako svijet izgleda kada nemamo vakcinu protiv zarazne bolesti. Vakcine za COVID-19 još uvijek nema, ali posjedujemo efikasne i bezbjedne vakcine za druge ozbiljne i veoma zarazne bolesti, poput malih boginja. Dok preduzimamo odgovarajuće mjere da spriječimo širenje COVID-19, moramo uložiti dodatne napore da osiguramo da sva djeca budu vakcinisana prema propisanom kalendaru vakcinacije“, poručio je epidemiolog i pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, dr Senad Begić.

Radi tačnog informisanja na ovu temu, svim građanima se preporučuje da koriste pouzdane izvore informacija poput sajta i društvenih mreža Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore, lokalnih domova zdravlja, Svjetske zdravstvene organizacije i Unicefa.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve