Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

I poslije Dritange ostaju bitange

''Nažalost državi ostadoše ostale bitange uz čiju je podršku, dvostruko oburdani premijer, mogao da žari i pali đe stigne. Te se narečeni razmnožiše i razmilješe po svim institucijama. Nijesu im skakavci, termiti i ostali škarambeči ni do koljena''

Piše: Nevenka F. Bajković

Zvuči prećerano ali nije nimalo. Za početak je istinito. Dovoljno je bistrome bačit oko na ono što nude, ka svijetlu budućnost Crnoj Gori, isti oni što su je razvalili. Takozvani oslobodioci. Za nepune tri godine zaisto je oslobodiše svega što je činilo pristojnom državom.

Velja je muka što domaći, obilato plaćeni zadatak, nije doveden do kraja. Poslije dvije oburdane vlade nije bilo druge, no raspisat vanredne izbore. I to opšte tj. parlamentarne. Te nasta strka i vardanja. Ko će s kim i kako. Protiv koga zna se.

Potrošili su tri decenije gubitničkog staža i tri uslovno pobjedničkog da sklone omraženu partiju sa vlasti. Nijesu je oni ni sklonili no se zna ko i kako. Uz njihov doprinos naravno. Ma im i dalje ka noćna mora u san dolazi. Sad je muka što programa više nemaju jer im je prethodno pomenuti bio jedini. A glasove im desetkovaše nove zvizde našeg omrčenog političkog neba. Toliko o doskorašnjoj političkoj gromadi četničkoj perjanici u antifašističkoj Crnoj Gori.

Zna se da politička prostitucija nije od juče. Ima je pomalo na sve četir strane. Ma je u normalnim državama pažljivo prikrivena i poprilično ograničena. Ovakve niđe ne bi. Niti se krije a nema načina ni da se ograniči. U zemlji đe vlada bezakonje, đe je svaka budala mogla da predloži zakon iznad Ustava, i da isti bude usvojen u raspuštenom Parlamentu, sve je moguće.

Što se brata Abaza tiče čini se da “puče kolan svečevoj kobili obrnuše kola nizastranu. Malo se previše zanio. A izgleda da su ga puštili niz vodu oni koji su ga odnjivili, prekusali, i čijim je zlogukim poduhvatima protiv Crne Gore najviše pomogao. Takva se zahvalnost među nesojima, fukarama i dokazanim štetočinama podrazumjeva.

Nažalost državi ostadoše ostale bitange uz čiju je podršku, dvostruko oburdani premijer, mogao da žari i pali đe stigne. Te se narečeni razmnožiše i razmilješe po svim institucijama. Nijesu im skakavci, termiti i ostali škarambeči ni do koljena.

Da se ne opuštamo biće tu posla za generacije. Ako preteknemo. Jer i ovi što su trenutno u priličnoj političkoj prednosti ostaci su apostolske vlade. Što nam ne garantuje obećani prosperitet. Za neobavještene riječ je o partiji pod nadobudnim imenom PES. Za bolje poznavaoce tačnije bi bilo  (PMS) Evropa malo sjutra. Bar sudeći po političkom porijeklu.

Zna se da ih pred ove izbore u orbitu izbači i pripomože vožd iz  “bratske” – naci manijak što je dokokotao cijeloj Srbiji, najviše onima što sačuvaše bar zrno mozga. Čak im doleće i osobno na feštu od (ina)uguracije novog pobjednika prešedničkih izbora. To što su ceremonijom zaobišli Prijestonicu a usput i Ustav, nema veze. To je izgleda obećana “svetosvska Crna Gora na koju ćemo se morati navići.” Uz one SAO opštine koje proglasiše ovih dana.

Takođe je poznato i da su izmiljeli ispod mantije Rista Sotone. Neki možda i iz donjih gaća. To što se zaklinju u proevropski put ako dođu do nesporne vlasti ne mora ništa da znači. Svi iz iste škole tu mantru naučiše od Dritana. Od evropskog puta ne osta ni staza kroz drače. Jer nije isto zboriti i raditi. Kamo sreće da su birokratizovani zapadni blavori to shvatili. Ili možda jesu no se prave blesavi. Radi neke geopolitičke strategije što se nas tiče ne sluti na dobro.

Bez obzira na prethodno navedeno neko bi možda rekao za ove novopečene političke zvijezde  – ajde mladi su treba im dati šansu da se poprave i dokažu. Jes moglo bi da samo nije šteta koje su već napravili. A obećaše i nove.

Pa da pogledamo kako se preporučuju za vođenje države čijem su propadanju već dali doprinos kao članovi oburdane Zdravinjove Vlade. Ovog puta ih je u orbitu lansirala populistička ideja i izvedba brzometnog povećanja plata. Bez ikakve prethodne pripreme i ozbiljnog razmišljanja. Istini za volju iskoristili su prazan prostor. Na tome se nažalost malo radilo a trebalo je prije njihovog dolaska.

Bilo bi dobro da cijena za tu inovaciju nije preskupa, dugoročno štetna i u mnogočemu nepravedna. Pa da podsjetimo na kapitalni promašaj –  ukidanje Fonda za zdravstvo , čega niđe nema u ozbiljnim državama. Rezutat je potpuni haos. Prije ćete umrijet no stići do specijaliste. Pa izvolite privatno. Ko ne vjeruje neka proba.

A još je grđe već obećano u novom izbornom program PES-a. Kezi nam se ukidanje fonda PIO. Evo vam bruto plata pa se snađite. Nema u sređenim državama ali može u ovoj koju su bačili na koljena. Skandinavci bi se nogom prekrstili.

Što se predizborne ponude tiče ni manje države ni više stranaka i koalicija . Neke su novonastale kao prije svakih izbora., neke se političke gromade usitniše, neki raziđoše slično sporazumnom razvodu braka, a neki potencijalno ispod cenzusni stupiše u protuprirodni brak ne biše li zakučili bar neki škanj ako im je fotelja nedostupna.

Nije prvo preslaganje rogova u vreći ma se ovog puta čeprljaju međusobno ka škorpije u stisci. Preletači, lažni suverenisti ,ulizice što se motaju oko svake vlasti, već su im se pridružili. Od ostatka stanovništva bez litijaškog pedigrea teško da će uvajditi. Što su zakučili slobodno neka zadrže. Za takvima se nećemo zaplakat.

Zanimljivo je da većina prijavljenih kandidata ima dva predizborna identična slogana. Prvi je o pomirenju a drugi da se ne treba baviti prošlošću.

O pomirenju je bolje da ne guslaju. Da podsjetimo Crna Gora je duboko podijeljena na dva praktično nepomirljiva pola jedan je za suverenu, sekularnu proevropsku državu a drugi za sve suprotno. A podjele je, kao što se zna, direktno proizvela dugogodišnjim trudom Svetosavska Sekta sa sjedištem u “bratskoj državi. Uz bezrezrvnu podršku svih gore pomenutih političara sa litijaškim zaslugama. Najbolje što se može uz dosta truda postići je suživot bez nasilja i vrijeđanja.

Što se druge priče tiče prošlost mogu da zanemare samo oni koji je nemaju ili oni kojima se sopstvena ne sviđa pa falsifikatima i lažavinama nastoje da prigrabe tuđu. Direktno rečeno Crnogorsku.Dobro su uznapredovali do daljnjeg. Prije ili kasnije te će guslarske tlapnje pasti. Kao što će pasti i sramni Temeljni Ugovor. Pod uslovom da bude manje pizme, inata i netrpeljivosti.

Ove se priče ne završavaju sa narednim izborima. Bez obzira na ishod. Borba za stabilnu vladu je tek počela. Drugog tatu Vučka opisana bratija neće nać. Pa ćemo viđet dalje korake.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
09.06.2023-10:29 10:29

…SJAJAN TEKST !
gđo Bajkovic-ISTINA !
dobro bi bilo da tekst procitaju …
i “dritangisti”i “pipunisti”

Ivo
09.06.2023-10:31 10:31

Bitange ja ti velim i da im je malo.
A ne njima, no glupoj, grdnoj pučini koja ih glasa.
Zato su nam svaki drugi dan najave bombe i ostali idiotizmi.

Jasna
09.06.2023-12:22 12:22

Bravo Neno, sjajan tekst, podržavam svaku riječ napisanu, to je to

Buologija mora
09.06.2023-13:00 13:00

Nensi slozila,si ih kao tunjevinu u konzervi.
Riba je za njih Čoek.
Bravo kraljice!!!!

dragan
09.06.2023-13:14 13:14

Svaka cast Gospodjo! Naklon!

Sve nas manje ima tu
09.06.2023-15:14 15:14

Promišljeno,intelektualno,duhovito,ubojito,crnogorski !!!!
Tako piše intelektualac iz pete.

Anto
09.06.2023-15:56 15:56

Svi su isti.
Dritanga bitanga predvodi.
Vraći se Milo sa svim greškama tvojih.
Sve je to p. dim pri ovim lažovima,spletkarošima i špijunima.
A tek izdajicama roda svoga.

Profesor
10.06.2023-07:47 07:47

Divna gospa, mudra glava!